CHP İstanbul Gençlik Kolları’nın yaptığı anket çalışmasında gençler Türkiye’nin en büyük sorununun ekonomi ve hayat pahalılığı olduğunu vurguladı. Gençlerin yüzde 81,9’u ise “eğitimli olmak” ile “zengin kalmak” arasındaki seçimde ise zengin olmayı tercih edeceğini belirtti. 

CHP İstanbul Gençlik Kolları yaptığı anket çalışmasıyla gençlerin gelecekleri ve ekonomik koşulları hakkındaki görüşlerini araştırdı. CHP İstanbul Gençlik Kolları, Mayıs ayında hazırlamış olduğu Gençlik Araştırması Raporu'nu kamuoyuna duyurdu.

Ankete katılanların yüzde 58,6’si çalışmadığını, yüzde 30,7’si ise düzenli bir geliri olmadığını aktardı. Ankette dikkat çeken sorulardan biri de “Sizce Türkiye’de yüksek eğitim (üniversite, yüksek lisans, doktora) iş bulabilmede ne derece avantaj sağlar?” oldu. Bu soruya cevap verenlerin yüzde 26,8’i “hiçbir avantaj sağlamaz” dedi.

Gençlerin yüzde 81,9’u ise “eğitimli olmak” ile “zengin kalmak” arasındaki seçimde ise zengin olmayı tercih edeceğini belirtti. Ankette Türkiye’nin en önemli sorunun ne olduğu da soruldu. Katılımcıların yüzde 57,1 en büyük problemin ekonomi olduğunu belirtti. Ekonomideki en büyük sorun ise hayat pahalılığı olarak öne çıktı.

GENÇLER LİYAKATE OLAN İNANCINI KAYBETTİ

Türkiye’de gençlerin büyük çoğunluğu liyakate olan inançlarını kaybetmiş durumda olduklarını belirtirken yüzde 69’u Avrupa’da doğmuş olmak istediklerini belirtti. Ankete katılanların yüzde 78,5’i “kamuda iş bulabilmek için yüksek mertebede tanıdıklara sahip olmanın” gerektiğini düşündüğünü dile getirdi. Gençlerin yüzde 28’i eğitimli olsalar dahi düşük gelirli olacaklarını, yüzde 55’i de orta gelirli olacaklarını düşünüyor.

SİYASİ BASKI NEDENİYLE SİYASETTEN UZAKLAR

Araştırmanın sonucunda ise Türkiye’de derinleşen ekonomik krizin gençlerin yaşam koşullarını giderek ağırlaştığı, siyasete ilgileri olmasına karşın siyasi baskıdan; adalete güvenmemelerinden kaynaklı olarak siyasete dahil olmaktan kaçınmakta oldukları sonucu ortaya çıktı. Umutsuzluk içinde olan gençler büyük oranda Avrupa’da doğma isteğini ifade etti. Ankette; Türkiye nüfusunun genç olduğu düşünüldüğünde gençlerin desteğini alacak politikaların uygulanmasının siyasi partiler açısından fazlasıyla önem arz ettiğine dikkat çekildi.

 

Kaynak: anka