HABER: ALTAN YAĞCI - KAMERA: ANIL VEREL

Büyükçekmece Belediyesi “Gelecek Sizinle Gelecek” sloganıyla "2050 Büyükçekmece Vizyonu" çalıştayını bugün başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Çalıştay 6-7 ay sürecek ve haziran ayının sonunda 2050 Büyükçekmece Vizyonu belgesini ortaya koyacağız” dedi.

Büyükçekmece Belediyesi, “Gelecek, sizinle gelecek” sloganıyla “2050 Büyükçekmece Vizyonu” çalıştayını başlattı. Çalıştayda, küresel iklim değişikliği, şehircilik, yerel yönetimler, çevre politikaları, kamusal mekân, çevre kıyı politikaları ve kentsel dönüşüm gibi konulara değinilerek Büyükçekmece’nin geleceği konuşuldu. TÜYAP Palas Otel’de gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, gelecek vizyonu belirleme çalışmalarının 7 ay süreceğini belirterek şunları söyledi:

HAZİRAN SONU İTİBARİYLE 2050 BÜYÜKÇEKMECE VİZYONU BELGESİNİ PAYLAŞACAĞIZ: Bugün bir belediye başkanı olarak son derece anlamlı, bizi mutlu eden gelecek adına güzel bir çalıştay başlattık. Çalıştay 7 ay sürecek haziran sonu itibariyle 2050 Büyükçekmece Vizyonu belgesini ortaya koyarak paydaşlarımızla paylaşacağız. Bütün bu süre içerisinde toplumun her katmanı projenin içerisinde yer alacak. Bilim insanları katmanlardan aldığımız bilgi ve belgeleri yoğurarak bilimsel hale getirecek ve Büyükçekmece’nin iddialı olarak ortaya koymuş olduğu 2050 belgesini sonuçlandıracak. 2050 çok uzun bir süreç ama dünya hızla değişiyor. Şehirlerin korunması, geleceğin en azından kaba hatlarıyla ortaya konulması önem arz ediyor. Yoksa ormanlarınız, gölleriniz, yeşil alanlarımız gider. Bu alanların korunması ve sürdürülebilir olması için prensiplerin ortaya konması lazım. 6-7 ayda bu çalışmaları yapacağız.

AVRUPA SERA GAZINI 2050’DE SIFIRLIYOR: Neden 2050 diyoruz? Çünkü yeşil mutabakat planı gereğince Avrupa sera gazını 2050’de sıfırlayacağını ortaya koydu. Biz de 2050’yi bu nedenle belirledik. Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği ve hava kirliliğiyle mücadeleyi öne çıkaran birçok belgesini imzaladık. Bu belgelere uyarak Avrupa’nın gittiği yolda şehirlerin daha yaşanabilir, korunabilir ve sürdürülebilir hizmetlerin şehrin bütün katmanlarıyla ortaya konulmasını hedefledik. Bu nedenle 1 yıldır üzerinde çalıştığımız 2050 Büyükçekmece Vizyonu’nu başlattık ve ortaya koyduk. Söyleyecek çok şey var ama asıl söyleyeceklerimizi 6-7 ay sonra söyleyeceğiz. 2050 Büyükçekmece Vizyonu, çok sayıda bilim insanının katılımıyla başlatılması benim için ayrıca önem arz ediyor. Şehir, iklim, çevre uzmanları da projede yerlerini alacak.

KARAYALÇIN: ÇOK DOĞRU PLANLANAN BİR ÇALIŞTAY

Çalıştayın açılışından sonra kürsüye çıkan eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Büyükçekmece Belediyesi'nin gelecek vizyonu çalışmasını son derece önemsediğini belirterek, şunları söyledi:

"Çalıştayın tasarımının çok doğru ve başarılı bir biçimde yapıldığı kanısındayım. 2050, 29 yıl sonrasının öngörülmesini gerektiriyor. Dünyadaki teknolojik gelişim, bırakın 30 yıl sonrasını 5-10 yıl sonrasını bile rahat bir şekilde planlayabileceğimiz bir şekilde görmeyi engellemektedir. Ancak dünya kentleri 2030 ve 2050 iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri doğrultusunda bir çalışma sürecinin içine girdi. Ben konunun bu bağlamda ele alınmasını doğru buluyorum. Hasan Akgün’ün konuşmasını zevkle dinledim. Konuşmasında geçmiş 30 yılın muhasebesini yaparak gelecek 30 yılın ufuk çerçevesini çizdi. Çalışmanın İstanbul’daki diğer ilçeler tarafından örnek alınmasını diliyorum.”  

 

Kaynak: anka