1933 yılından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği 1938 senesine kadar her yıl 19 Eylül’de düzenlenen “Ulugazi Yağlı Güreşleri”, 83 yıl aradan sonra yarın yeniden yapılacak. Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’ndaki güreş müsabakalarına, 8’i altın kemerli başpehlivan olmak üzere yaklaşık 500 pehlivan katılacak.

Tüm İstanbulluların davet edildiği etkinlikte, 64’ü başpehlivan olmak üzere, 14 farklı boyda, yaklaşık 500 pehlivan, er meydanına çıkacak. Altın kemerli 8 başpehlivan; Ali Gürbüz, Recep Kara, İsmail Balaban, Orhan Okulu, Mehmet Yeşil Yeşil, Fatih Atlı, Şaban Yılmaz ve Osman Aynur Ulugazi Yağlı Güreşleri’nde mücadele edecek.

ULUGAZİ YAĞLI GÜREŞLERİ HAKKINDA

Spora ve özellikle güreşe büyük ilgi duyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Eylül 1933’te, Türkiye ile İtalya güreş takımlarının karşılaştığı müsabakaları Dolmabahçe Sarayı’nda radyodan takip etti. Atatürk, karşılaşmaların yapıldığı Taksim’deki Maksim Salonu’na gitmeye karar verdi. Türk güreş takımı Atatürk’ün izlediği müsabakalarda rakiplerine üstünlük sağladı. Atatürk’ün güreşi ve güreşçileri şereflendirdiği 19 Eylül’ün özel bir gün olarak belirleyen Türkiye Güreş Federasyonu, “Sporumuzun erdiği şerefli günü her sene kutlamak amacıyla, 19 Eylül günleri bütün güreş bölgelerinde Ulugazi Güreşleri adı altında müsabakalar yapmak istiyoruz” teklifinde bulundu. Federasyonun bu teklifi kabul gördü. Her yıl 19 Eylül’de güreş müsabakaları düzenlendi. Ulugazi Güreşler, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından bir daha yapılmadı.

Kaynak: anka