Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) tarafından hazırlanan kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerinin, kadın gazetecilerin maruz kaldıkları tehdit, saldırı ve tacizlerin sıralandığı ağustos ayı raporuna göre, "En çok ihlal kaydedilen üç ülke Türkiye, Afganistan ve Azerbaycan" oldu. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) tarafından hazırlanan kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine, kadın gazetecilerin maruz kaldıkları tehdit, saldırı ve tacizlerin sıralandığı ağustos ayı raporunu yayımladı. Rapora göre, dünya genelinde 27 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı. En çok vaka kaydedilen ülkeler Türkiye, Afganistan ve Azerbaycan oldu. 

Raporda, Türkiye'deki hak ihlallerine yönelik şu örnekler verildi:

"- Jinnews muhabiri Beritan Canözer, evine baskın düzenlenerek gözaltına alındı. Gazeteci beş günlük gözaltı süresinin ardından serbest bırakıldı. Canözer yıl içerisinde ikinci kez gözaltına alındı. 

- Türkiye’de toplam sekiz kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kaldı. 

- 28 Temmuz itibariyle ülkeyi etkisi altına alan yangınlarda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Euronews muhabiri Dilek Gül ve Fox Haber muhabiri Gülşah İnce’nin yangın bölgelerine geçişlerinde akreditasyon uyguladı. Gazetecilerin afet bölgesinde haber yapması engellendi. 

- BirGün Gazetesi muhabiri Sarya Toprak'ın haber yapma hakkı, Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından ihlal edildi. Bakanın kamuya açık alanda yangında mağdur olan yurttaşlarla konuşmasını video çekmek isteyen muhabir, bakan tarafından engellendi. Gazeteci ayrıca, polis tarafından zorla alandan uzaklaştırdı.

- Altı yaşındaki çocuğunu istismar eden Refik Y. yaptığı haberle istismarı ortaya çıkaran Bianet editörü Evrim Kepenek hakkında şikayetçi oldu.

- Jinnews muhabiri Hikmet Tunç ise Muradiye Belediyesi’ne atanan kayyım Harun Yücel'e hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan dava sonucu sekiz ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

- 12 Ağustos günü Ankara’nın Altındağ ilçesinde birçok sığınmacı ve Suriyeli göçmenlerin yaşadığı Önder Mahallesi'nde çıkan kavga sonucu bir kişinin hayatının kaybetmesinin ardından meydana gelen ırkçı saldırıları takip eden gazeteciler Büşra Taşkıran ve Seda Taşkın, polisler tarafından alandan bir araçla uzaklaştırıldı, haber yapmaları engellendi."

Kaynak: anka