GAYE ŞEYMA CAN

Bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle cuma gece yarısı gözaltına alınarak 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş'ın tutukluğuna itiraz edildi.

Gazeteci Sedef Kabaş, bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle cuma gece yarısı gözaltına alınmış, cumartesi günü de çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan tutuklanmıştı.

Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz, bugün Çağlayan Adliyesi'ne gelerek, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne, usul ve esas yönünden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına, Anayasa ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklama kararına itiraz etti. Dilekçede, Sedef Kabaş’ın adli kontrolle tahliyesine karar verilmesi talep edildi.

Avukat Uğur Poyraz mahkemeye sunduğu 4 sayfalık itiraz dilekçesinde özetle şöyle denildi:

ABDULHAMİT GÜL HÂKİM VE SAVCILARA TELKİNDE BULUNMUŞTUR: “Müvekkilimin daha emniyette ifade verdiği saatlerde hâkim ve savcıların bağlı olduğu Hakimler Savcılar Kurulu'nun başında bulunan ve adaletin doğru tecelli etmesi amacıyla tarafsız hareket etmesi gereken Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, müvekkilimi açık bir şekilde hedef alarak ‘Adaletin önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır’ diyerek Twitter’da paylaşım yapmıştır.

Abdulhamit Gül, bu paylaşımıyla hem Anayasa'yı ve hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni açıkça ihlal ederek, müvekkilim Sedef Kabaş’ın tutuklanması yönünde hâkim ve savcılara tavsiye ve telkinde bulunmuştur.

TUTUKLULUK KARARI VEREN HÂKİM 4 YILLIK ASGARİ KIDEM SÜRESİ ŞARTINI KARŞILAMIYOR: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun İlke Kararı, 'Kıdem Şartı' başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrası (a) bendine, ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu yerlerdeki sulh ceza hakimliklerine ‘birinci bölge yerlerde 4 yıl’ asgari kıdemi bulunan akimlerin müstemirren yetkilendirmesinin yapılacağı belirtilmiştir. 10. Sulh Ceza Hâkimi bu şartı karşılamamaktadır.

SEDEF KABAŞ ADLİ KONTROLLE TAHLİYE EDİLSİN: İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Sedef Kabaş hakkında verilen tutuklama kararı usul ve esas bakımlarından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi içtihatlarına, Anayasa ve yasaya açıkça aykırıdır. Bu nedenle Kabaş'ın adli kontrolle tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz.”

Kaynak: anka