Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "2022 bütçesi ‘güçlenen, kalkınan, büyüyen Türkiye’nin bütçesidir. Bu bütçe işçinin, çiftçinin, KOBİ’lerimizin, üreticimizin, sanayicimizin, memurun, emeklinin; genciyle yaşlısıyla 84 milyon milletimizin bütçesidir. Emeğin, barışın, refahın, istikrarın ve bölgesinde söz sahibi, oyun kurucu Türkiye’nin bütçesidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2022 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bütçenin tümü üzerine gelen eleştirileri yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“VESAYET ODAKLARINDAN BEKLEDİĞİNİZ CEVAP GELMEZ: Histeri krizleriyle kaleme kâğıda sarılıp, karşılıksız mektuplar yazıyor, Türkiye’nin geleceğine kastedenlerden medet umuyorsunuz. Sivas milletvekillerimiz iyi bilirler, ‘Duyarım yazmışsın iki satır mektup, vermişsin trene halini unutup’ diye başlayan güzel bir Sivas türküsü var. Sizin o ülkemizi sağa sola şikâyet ettiğiniz ümitsiz mektuplarınıza; abilerinizden, vesayet odaklarından beklediğiniz cevap gelmez.

BU BÜTÇE İŞÇİNİN, ÇİFTÇİNİN BÜTÇESİDİR: 2022 bütçesi ‘güçlenen, kalkınan, büyüyen Türkiye'nin bütçesidir. Bütçemiz yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme odaklı bir yapıdadır. 2022 bütçesi, inovasyonun, teknolojinin, durmadan ilerleyen Türkiye’nin bütçesidir. Bu bütçe işçinin, çiftçinin, KOBİ’erimizin, üreticimizin, sanayicimizin, memurun, emeklinin; genciyle yaşlısıyla 84 milyon milletimizin bütçesidir. Emeğin, barışın, refahın, istikrarın ve bölgesinde söz sahibi, oyun kurucu Türkiye’nin bütçesidir.

DÖVİZ KURUNDA GÖRÜLEN SON HAREKETLERİN EKONOMİK TEMELİNİN OLMADIĞI AÇIKTIR: Ülkemizin güçlü makroekonomik göstergeleri ile ekonomik aktivitedeki canlılık ortadayken, döviz kurunda görülen son hareketlerin ekonomik temelinin olmadığı açıktır. Bunu bütçe sunuşumda da detaylıca izah ettim. Ülkemizde kurlarda yaşanan artışlar dolar endeksinin dünyada artıyor olması, manipulatif hareketler ve döviz talebini artıran etmenlerle daha belirgin hale gelmektedir.

ENFLASYONLA KALICI MÜCADELE ARACI OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ: Salt faizleri artırarak enflasyonla mücadele edilmesi politikasının soruna kalıcı çözüm getirmediği bundan önce defalarca görülmüştür. Yüksek faizle sıcak para çekilmesini takiben yerli üretimi yok eden, üretim maliyetlerini artırarak yapısal enflasyonu kalıcı hale getiren bir model, enflasyonla kalıcı mücadele aracı olarak nitelendirilemez.

VATANDAŞIMIZI ENFLASYONA ASLA EZDİRMEMEYE KARARLIYIZ: Bu süreçte işçimiz, memurumuz, emeklimiz, esnafımız dâhil enflasyondan etkilenen tüm kesimlere gereken desteği vereceğiz ve vatandaşımızı enflasyona asla ezdirmemeye kararlıyız. Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkaracak güç ve kabiliyettedir. Artık ülkemizin ulaştığı seviye algı operasyonları ile döviz manipülasyonları ile zayıflatılacak ve engellenecek bir seviye değildir.

KANAL İSTANBUL PROJESİ, ÜLKEMİZE HER AÇIDAN DEĞER KATACAK: İlerleme karşıtı mantaliteyle Kanal İstanbul projesine de karşı çıkılıyor. Ülkemizin mega projelerinden birisi olan Kanal İstanbul projesi, ülkemize her açıdan değer katacak hamlelerimizin başında gelmektedir. Proje, Karadeniz havzasında son yıllarda artan ticaret hareketliliği, liman ve gemi sayılarındaki artışa bağlı olarak oluşan İstanbul Boğazı’nın trafik yükünü ve trafiğe bağlı tüm riskleri azaltacaktır.

TÜİK’İN İSTATİSTİKLERİNE DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI OLARAK HİÇBİR MAKAM MÜDAHALE EDİLEMEZ: TÜİK istatistikleri ile ilgili bazı sorular ve eleştiriler gelmişti. TÜİK, mesleki bağımsızlık, şeffaflık, tarafsızlık ve doğruluk ilkeleriyle faaliyet gösteren Türkiye Cumhuriyeti'nin köklü bir kurumudur, kurumumuzdur. TÜİK’in ürettiği istatistiklere doğrudan ya da dolaylı olarak hiçbir makam veya merciden müdahale edilemez. “

Kaynak: anka