Haber: İLYAS GÜR / Kamera: CEVAHİR TOPALOĞLU

Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, 100 yıl önce yapılmış 14 köy yolu ve şehit mezarlığı yeri için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kendilerinden kamulaştırma bedeli istediğini söyledi. Başkan Çervatoğlu, "Hiç utanmadan şehit mezarlığının ve 14 köye giden tek yolun kamulaştırılarak hizmet alanına alındığı için bedelini istiyor Vakıflar Bölge Müdürlüğü, dolayısıyla (Vakıflar) Genel Müdürlüğü" dedi.

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu basın toplantısı düzenleyerek yaşanan gelişmeleri anlattı. Çervatoğlu, şöyle konuştu:

“Fındıklı Rize’nin dördüncü büyük ilçesi olmasına rağmen üvey evlat olarak hissediyoruz. Kendi hissiyatımızı söylüyoruz. Koordinasyon toplantısında da ifade ettim bunları. Fındıklı’ya dair taleplerimiz genellikle kurumlar tarafından öteleniyor veya sümen altı ediliyor veya yavaşlatılıyor. A ilçesine veya B ilçesine yapılmasın diye söylemiyorum. Devlet bizim için tek. Birileri için öyle tek devlet tek millet söyleminden daha ciddi bakıyoruz bu işe.

"MEZARLIĞIN ARKASINDAKİ VAKIF ARAZİSİNE TURİZM TESİSİ KURULMASI YANLIŞ"

Hürriyet Mahallesi'nde mezarlığın arkasında beş dönüm arazi var, fındık bahçesi. Bu beş dönüm arazi vakıflara vakfedilmiş. Vatandaş itiraz etmiş, ama vakıfların uhdesine geçmiş. Buralı olmayan bir vatandaş belediyemize gelir. O arazide bungalovlar yapmak ister. Nasıl yani dedik biz. Biz de bilmiyoruz, şok olduk. Baktık vakıflara ait arazi. Hemen Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kiralamış orayı. 1.900-2 bin TL, o civarlarda kiralamış, yıllık kira. Bungalov turizm tesisi yapacakmış. Biz müdahil olduk zaten biz böyle bir şeye izin vermeyeceğiz. Mezarlığın arkasında vakıf arazisinin böyle kullanılmasının ne kadar yanlış olduğunu düşünerek. Hemen yazı yazdık dedik ki, bizim kent mezarlığı kardeşim bu coğrafyada yaşayanların, yaşayan hepimizin karşılaştığı sorun; kent mezarlığı yok. İlçede Bütün belediyelerin sorunu. AKP’lisi, MHP'lisi, CHP’lisi hepsinin sorunu.

Coğrafyadan kaynaklı olarak, bizlerin alışkanlığından kaynaklı olarak kent mezarlığı yok. Seçim döneminde beyannamemizde de vardı. İlçemize bir kent mezarlığı kazandıralım. Bu nedenle Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden Fındıklı Belediyesi'ne kent mezarlığı yapılmak üzere kiralanmasını veya tahsis edilmesini istedik.

“ŞEHİT MEZARLIĞI BU. VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ FINDIKLI BELEDİYESİ'NDEN BEDEL İSTİYOR”

‘Bahsi geçen vakıf taşınmazı, fındık bahçesi taşınmazı, gerçek kişi kirasında bulunmaktadır, size veremeyiz bunu’... Biz kamu kurumuyuz bize veremiyorlar bunu. Bu yazıyı çok acemice yazmışlar. Döndüler tekrar bir yazı daha yazdılar ve veremeyeceklerini söylediler. Güzel hiç itiraz etmiyoruz. Vakfın herhalde paraya ihtiyacı yok diye düşündük. İki bin lira civarında bize satmış olsa satın alacaktık mezarlık için. Ama daha sonra ivedilikle kamulaştırılması gerektiğini ve parasını taraflarına iletilmesi gerektiğini söyleyen bir dava ile karşılaştık. Yani şehit mezarlığından para istiyorlar. Mezarlığı yapan biz değiliz. Ki biz yaparız, onun parası, değeri biçilmez, şehit mezarlığı bu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Fındıklı Belediyesi'nden bedel istiyor, kamulaştırma bedeli istiyor.

“15 KÖYÜN YOLU VE ŞEHİT MEZARLIĞINI İVEDİLİKLE KAMULAŞTIRIN VE PARAMIZI VERİN DİYOR”

Hani paraya ihtiyaç yoktu yukarda mezarlık yapalım dediğimiz yer de verilmiyor. Bununla hem Emrah Aytemiz, bir kez daha rahmet gönderiyoruz kardeşimizi hepimiz tanıyoruz, sizler de belki o günlerde buradaydınız şehit düşmüştü. Emrah Aytemiz’in mezarlığının olduğu bölge ve caminin yanında bulunan mezarlıklar ve ortadan geçen yol bölgesi ki dosyalarda var. Tapu vakfa geçmiş, aslında vatandaşlar vakfetmişler. Tapu olmadığı dönem. 100 yılı geçkin var olan 14 köyün yolu ve şehit mezarlığını ivedilikle kamulaştırın ve paramızı verin diyor. Yok, olmazsa, biz reddettik bunu.

"HİÇ PAZARLIKTAN GERİ DURMUYOR"

O zaman diyor ki vakıf hukukunun korunması ve belediye hizmetlerinin sürdürülmesi amacı açısından dava konusu vakıf taşınmazlar değer bakımından belediyenize ait herhangi bir taşınmazı bize verin. Yani hiç pazarlıktan geri durmuyor. Burası şehit mezarlığı, 14 köye giden yol, hizmet yolu diye düşünmüyor. Davamız sürüyor, kamulaştırma. Biz de taraf olmadığımızı 100 yıllık, hatta 2016’da dava açılmış, takip edilmemiş, şu da aklımıza geliyor.

"AKP DÖNEMİNDE BUNU İSTEMİYORSUNUZ"

AKP belediyesi döneminde bunu istemiyorsunuz, şimdi mi aklınıza geldi. Yani herhalde diğer yatırımlarını engelleyelim, başka türlü engel çıkartalım parasını alalım diye. Hiç utanmadan şehit mezarlığının ve 14 köye giden tek yolun kamulaştırılarak hizmet alanına alındığı için bedelini istiyor Vakıflar Bölge Müdürlüğü dolayısıyla (Vakıflar) Genel Müdürlüğü.

Neden bugüne kadar bu açıklamayı yapmadınız. Kurumlar arası iyi niyettir, yanlış anlaşılmadır. Biz devlet yapısının tek olduğuna inanıyoruz. Millet için var olduğuna inanıyoruz. Halk için var olduğuna inanıyoruz. Kurumlarla bu yazışmalarımızı, iyi niyet girişimlerimizi yaptık ama hiçbir şey karşılık bulmadı. Pazar Asliye Ceza’da karşılık bulunca sizlerin karşısına tek çare olarak çıkmak zorunda kaldık.”

 

Kaynak: anka