İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'Poyrazköy' davası ile birleştirilen toplam 6 davayla ilgili FETÖ kumpası soruşturması tamamlandı. 68 şüpheli hakkında hazırlanan bin 48 sayfalık iddianamede, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu şüphelilerin 47,5 yıl ila 953 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırılması talep edildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2009 yılında açılan 'Poyrazköy' davası ile birleştirilen 'Kafes Eylem Planı', iki ayrı 'Amirallere Suikast', 'Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan arama' ve 'Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV)' davalarının FETÖ'nün kumpası olduğu iddiasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Sualtı Taarruz Timi’nin başında olan emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ile amirallere suikast soruşturması kapsamında hakkında yeniden yakalama kararı çıkartılınca intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar’ın da aralarında olduğu 87 kişi müşteki olarak yer aldı.

BİN 48 SAYFA İDDİANAMEDE ŞÜPHELİLER HAKKINDA 953 YILA KADAR DEĞİŞEN ORANLARDA HAPİS CEZALARI İSTENDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan bin 48 sayfalık iddianamede, aralarında eski istihbaratçı emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 68 şüphelinin, 'kamu görevlisinin resmî belgede sahteciliği', 'Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek' ve 'iftira' suçlarını zincirleme biçimde işledikleri için 47,5 yıl ile 953 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırılması talep edildi.

Kamuoyunda, 'Poyrazköy' olarak bilinen soruşturma ve yargılama dosyalarında görev alan polis ve bilirkişilerin mağdur ve müştekilerin tutuklanmalarını, yargılanmalarını ve mahkûm edilmelerini sağlamaya yönelik olarak silahlı terör örgütünün faaliyetleri kapsamında suç teşkil eden eylemeleri gerçekleştirdikleri belirtilen iddianamede, haklarında şikayet bulunan hakim ve savcılar ile ilgili evrakların, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderildiği bildirildi. İddianamede ayrıca FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün sözde lideri Fetullah Gülen ve diğer şüpheliler hakkındaki dosyanın ise ayrıldığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Gizli tanıkların ihbarları ve ifadeleri doğrultusunda 2009 yılında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ‘Poyrazköy’ davası ile daha sonra açılan ‘Kafes Eylem Planı", iki ayrı ‘Amirallere Suikast’ davası, ‘Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan arama’ ve ‘ÇYDD ve ÇEV’ davaları birleştirilmişti.

Toplam 6 ayrı dosyanın birleşmesinden oluşan davaya, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi bakmıştı. Bu mahkeme 84 sanık hakkında beraat kararı vermiş, sahte delillerin kimler tarafından üretildiğinin belirlenmesi için de savcılığa ihbar ve suç duyurusunda bulunmuştu. 

 

Kaynak: anka