Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davada 8 sanığa "anayasayı ihlal suçuna yardım" ettikleri gerekçesiyle 15'er yıl hapis cezası verildi. 14 sanığın dosyasının ise ayrılmasına karar verildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma ilamından sonra İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen dava bugün karara bağlandı. Duruşmada tutuklu sanıklar Veysi Erik, Hüseyin Vurucu, Hüseyin Gümüş ve Rıdvan Eray hazır bulundu. Diğer tutuklu sanıklar Emre Poyraz, Beşir Bağış, Mustafa Karahan ve Yunus Emre Ediz ise SEGBİS yöntemiyle katıldı. Sanık avukatları da duruşmaya gelirken, müdahil Cumhurbaşkanlığı avukatı Ali Büyük Özdemir de duruşmada hazır bulundu.

8 SANIK 15’ER YIL HAPİS CEZASI ALDI

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Veysi Erik, Hüseyin Gümüş, Hüseyin Vurucu, Emre Poyraz, Yunus Emre Ediz, Rıdvan Eray Başbuğa, Beşir Bağış ve Mustafa Karahan'ın, "anayasayı ihlal suçuna yardım" suçundan 15'er yıl hapisle cezalandırılmasına ve "hükümete ve TBMM'ye yönelik darbe girişimi" ile "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından, suçlarının "anayasayı ihlal" suçu unsurları içinde kalması gerekçesiyle ayrıca hüküm verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Heyet, henüz yakalanmayan 14 firari sanık hakkında dosyalarının ayrılmasına, tutuklu 8 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi öncesinde ve sırasında Tuzla Piyade Okulu'ndaki faaliyetler ve eylemlere ilişkin 29'u tutuklu 40 sanığın yargılandığı dava karara bağlanmıştı.  

Karara bağlanan davada, eski Binbaşı Zafer Bayraktar, Yüzbaşı İbrahim Karakuş, Üsteğmenler Servet Kartal ve Ömer Faruk Karaboğa ile Teğmen Sami Okutan, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme heyeti, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan sanık Teğmenler Emre Poyraz ve Hüseyin Vurucu'ya 8 yıl bir ay 15'er gün, Hüseyin Gümüş ve Rıdvan Eray Başbuğ'a 7 yıl 6'şar ay, Yüzbaşı Mustafa Akduman ile Şuayp Furkan Dursun'a da 6 yıl 3'er ay hapis cezası verirken, Teğmenler Efraim Yılmaz, Emrah Özdemir, Hakan Demirel, Hüseyin Filibe, İdris Karaduran, İsmail Meydan, Ömer Faruk Aydemir, Tayfun Ortanca, üsteğmen Ömer Faruk Akar ile firari sanık Murat Çoban'ın dosyasının ayrılmasına karar vermişti. Ayrıca mahkeme heyeti, 19 sanığın tüm suçlardan beraatine ve 13 sanığın tahliyesine de hükmetmişti.

Davanın temyiz edildiği Yargıtay 16. Ceza Dairesi ilamında, eski Binbaşı Zafer Bayraktar, Yüzbaşı İbrahim Karakuş, Üsteğmenler Servet Kartal ve Ömer Faruk Karaboğa ile Teğmen Sami Okutan'a "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan verilen cezaları ve eski Yüzbaşı Mustafa Akduman'ın FETÖ üyeliğinden aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasını, Ercan Duman ve Okcan Dursun hakkındaki beraat hükmünü onamıştı.

Sanıklar Emre Poyraz, Hüseyin Vurucu, Hüseyin Gümüş, Rıdvan Eray Başbuğa ile Şuayp Furkan Dursun'un "FETÖ üyeliği" suçundan aldığı hapis cezasını ve 17 sanık hakkındaki beraat hükmünü ise bozmuştu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, gerekçesinde sanıkların darbe planı kapsamında isimleri önceden belirlenmiş sivillerin derdest edilmesi emrini kabullendiğini vurgulayarak beraatlarına hükmedilen Ahmet Ağaç, Bekir Demircan, Beşir Bağış, Halil Yavuzhan Mekeci, İbrahim Günaydın, Kadir Erol, Kamil Beşkavak, Muhammet Mustafa İbişoğlu, Remzi Cihad Çam, Sefa Yıldırım, Soner Öztürk, Uğur Çakmak, Veysi Erik, Yunus Emre Ediz ve Yunus Enver Sarıaslan'ın eyleminin "anayasayı ihlal suçuna yardım" suçunu oluşturduğunu belirtmişti.

Ayrıca daire, "FETÖ üyeliği" suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Vurucu, 7,5 yıl hapis cezası verilen Hüseyin Gümüş ve 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Şuayp Furkan Dursun ile beraatlarına hükmedilen Emre Bedel ve Mustafa Karahan hakkında eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle kararı bozmuştu.

 

Kaynak: anka