Haber: EDDA SÖNMEZ / Kamera: ANIL VEREL 

İstanbul'da 3 gün önce tedavi gördüğü hastanede koronavirüse bağlı çoklu organ yetmezliğinden dolayı hayatını kaybeden Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik'in için bir dönem başkanlığını yaptığı Şişli Belediyesi'nde veda töreni düzenlendi.

Türk sinemasının efsane isimlerinden Fatma Girik'in kötü hava koşulları nedeniyle ertelenen cenaze töreni bugün yapıldı. Fatma Girik için ilk tören, 1989-1994 yılları arasında başkanlık yaptığı Şişli Belediyesi’nde yapıldı. Fatma Girik’in Türk bayrağına sarılı tabutu Şişli Belediyesi salonuna getirildi. Törene, Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik, manevi kızı Fatma Ahu Turanlı, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, belediye çalışanları ve sevenleri katıldı.

"ŞİŞLİ'YE ÇOK EMEK VERDİ"

Manevi kızı Fatma Ahu Turanlı, törende yaptığı konuşmada, "Fatma annem Şişli’ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Şişli Belediye Başkanı iken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın 07.00'sinde kalkıp işçilerle yolları yıkamaya giderdi" dedi.

"FATMA GİRİK'İN ADININ VERİLDİĞİ KIZ YURDUNU AÇACAKTI"

Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik de "Diyecek bir şey bulamıyorum. Ama biz daha önceden Şişli’de ablamın adının verildiği kız yurdunun açılışını Muammer Keskin Başkan ile planlamıştık. Çok hoşuna gitmişti. Bu toplantı olacaktı zaten. O bunları görüyor olacaktı. Muhtemelen şu anda da görüyordur. En mutlu olduğu günün bugün olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de Fatma Girik'e veda törenindeki konuşmasında şunları söyledi:

FATMA GİRİK HEP EZİLMİŞLERİN YANINDA YER ALDI: Bugün eski Şişli Belediye Başkanımıza ve ülkemiz sinemasının duayen oyuncularından dev bir sanatçıya veda etmek üzere bir araya geldik. Bu sabah belediyemizde düzenlediğimiz törende, onu çok seven, her daim kalplerinde taşıyan Şişlili komşuları ve çalışma arkadaşları Fatma Başkanlarına veda ettiler. Sevgili Fatma Girik’in zamansız gidişiyle, biliyorum ki hepiniz derin bir üzüntü içindesiniz. Ben de sizlerle benzer duyguları paylaşıyorum. Fatma Girik benim için çok özel bir isimdi. Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde ben de SHP Şişli İlçe Başkanlığı görevinde bulunuyordum. Kendisiyle çalışıyor olmaktan her zaman büyük bir onur duydum, onunla çok kıymetli vakitler geçirdim. Fatma Girik, usta sanatçılığı ve sunduğu toplumsal içerikli filmler seçkisiyle milyonların gönlünde taht kurmuş bir isimdi. Bunu, hayat görüşü ve kitleler önünde çizdiği toplumcu profille de besledi. Toplumsal mücadelelerde, haksızlıklar karşısındaki tepkilerde 'Fatma Girik' ismi hep ön plana çıktı. Madenci yürüyüşlerinde yer aldı; emekçinin hak aradığı her yerde, sendikalaşma süreçlerinde, ezilmişlerin yanında kendini ve gücünü gösterdi.

ONURLU, DİMDİK VE DEVRİMCİ BİR DURUŞU VARDI: Metin Göktepe cinayetinin aydınlatılması sürecinde attığı kritik ve güçlü adımlar hala aklımızda. Onurlu, dimdik ve devrimci bir duruşu vardı. Bu duruşunu; alelade bir vatandaş olarak da dev bir sanatçı olarak da bir siyasetçi olarak da yaşamının son anına kadar korudu. Bir belediye başkanı olarak Fatma Girik, yalnızca Şişli için değil, toplumcu belediyecilik anlayışının gelişimi açısından da çok önemli bir isimdi. Kamu emekçilerinin sendikalaşma yasağına karşı belediye emekçilerinin örgütlenme özgürlüğünü tanıyan tutumu Türkiye için bir kırılma noktasıdır. Tüm Bel-Sen ile imzaladığı toplu sözleşme ve bu sözleşmenin tüm gereklerini yerine getirmesi yerel yönetimler tarihimizde bir ilktir. Belediye başkanı olarak savunduğu görüşleri ve Şişli ilçesi özelindeki tutum ve uygulamaları, özellikle içinde bulunduğumuz bugünlerde çok kıymetli örnekler olarak karşımızda durmakta ve yalnızca bize değil toplumcu belediyelerimizin hepsine feyiz vermektedir.

FATMA GİRİK, ŞİŞLİ İÇİN BÜYÜK BİR DEĞERDİR, BÜYÜK BİR ŞANSTIR: Fatma Girik, Şişli için büyük bir değerdir, büyük bir şanstır. Şişli’de toplumdan yana pek çok hizmette, kurumda, yapıda tartışmasız bir emeği var. Kız yurdumuz ve kreşimiz 'Fatma Girik' adıyla hizmet sunmaya devam etmektedir. Kıymetli ismi ebediyen Şişli’de yaşamaya devam edecek. Yine bir karlı 24 Ocak’ta da haksızlığın karşında duran, aydınlık, demokrat bir başka değerimizi daha yitirmiştik. Hain bir bombalı saldırı sonucu kaybettiğimiz büyük gazeteci Uğur Mumcu’yu da huzurlarınızda özlemle anmak istiyorum. Onu da hiç unutmayacak, adını Şişli’de yaşatmaya devam edeceğiz. Ve Mumcu’dan tam 8 yıl sonra, yine bir 24 Ocak’ta 'En büyük hayalim Uğur Mumcu cinayetini çözmektir' diyen Diyarbakır Emniyet Müdürümüz Ali Gaffar Okkan da hain bir suikast sonucu öldürüldü. Ali Gaffar Okkan’ı da saygı ve rahmetle anıyorum. Sevgili Dostlar, Fatma Girik’in masmavi gözleri ışıl ışıl umuttu, dirençti. O yürektendi, içimizden, tam da bizdendi. Bizimle paylaştığın tüm güzellikler için, tüm emeklerin için, sana binlerce kez teşekkürler. Işıklar eşlik etsin sana sevgili dostum, huzur içinde uyu.”

 

Kaynak: anka