ABDULLAH ÇELEBİ

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart 2020'de faaliyetleri yasaklanan etkinlik sektörü çalışanları zor günler geçiriyor. İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği (İZOB-DER) ve Tüm Etkinlik Sektörü Konfederasyonu altında örgütlenen çalışanlar ve firmalar, "Bir milyon etkinlik çalışanı 15 aydır işsiz. Önlemler alınsın, bir milyon kişi işe başlasın" çağrısıyla bir video yayınladı. İZOB-DER Başkanı Adnan Bulu, "Çalışanların da firmaların da artık dayanacak gücü kalmadı" dedi.

Koronavirüs salgını birçok sektörü olumsuz etkilerken, bir açıklama da etkinlik çalışanlarından geldi. Salgın nedeniyle 16 Mart 2020'de faaliyetleri yasaklanan etkinlik sektöründe çalışanlar İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği (İZOB-DER) ve Tüm Etkinlik Sektörü Konfederasyonu altında örgütlenerek hükümete "Önlemler alınsın, bir milyon etkinlik çalışanı işe başlasın" çağrısı yaptı. Sosyal medyadan "Bir milyon etkinlik çalışanı 15 aydır işsiz" başlığıyla bir video yayınlanırken, İZOB-DER Başkanı Adnan Bulu, sektör çalışanlarının ve firmaların artık dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.

"ARTIK SESLERİNİN DUYULMASI GEREK"

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Adnan Bulu, pandemi sürecinde etkinlik sektörünün sadece 55 gün çalışabildiğini belirterek, "Devletten destek alma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Yarı zamanlı sigortalı ve sigortasız çalışan birçok çalışan kısa çalışma ödeneği alamadı. Psikolojik olarak kötü etkilenenler var. Özellikle müzisyenler arasında 100'den fazla intihar olduğu söyleniyor. Artık bu insanların sesinin duyulması gerek" dedi.

"KREDİYİ ÖDEMEK İÇİN YENİ KREDİ ARIYORLAR"

Etkinlik sektörünün 50'den fazla meslek grubuna istihdam sağladığını vurgulayan Bulu şöyle konuştu:

"Kültür sanat etkinlikleri, düğünlerin yer aldığı özel davet etkinleri, ulusal davet ve etkinlik ile fuarları da ekleyince çok ciddi bir istihdam alanı oluşuyor. 1 milyondan daha fazla etkinlik çalışanı var. Artık bu insanların işlerine geri dönmesi gerekiyor. Etkinliklerin yasaklandığı eylül ayının başında bin 500'lerde olan vaka sayıları etkinlik yapılmayan dönemde 60 binlere ulaştı. Etkinliklerin vaka artışında bir payı yok. Müzisyenlere aylık bin TL destek verildi. Sonra bu destek 5 aya uzatıldı. Ancak 5 bin TL ile bu insanların geçinmesi mümkün değil. Bu seviye desteklerle olmaz. Etkinliklerin başlaması dışında bir beklentimiz yok. Çalışanların da firmaların da dayanacak gücü kalmadı. Firmalar kalifiye elemanları kaybettiler. Çoğu kişi sektörden ayrıldı. Firma sahipleri geçtiğimiz sezon para kazanmak umuduyla çektikleri kredileri ödemek için yeni kredi arıyorlar. Ancak borçları nedeniyle yeni kredi de bulamıyorlar."

 

Kaynak: anka