Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde esnafı ziyaret etti. Zamlardan dert yanan bir esnaf “Hiçbir şey yerinde durmuyor, artık haftalık değişiyor. Yakalayamıyoruz. Dolar ve hammadde nedeniyle fiyatlar artıyor. Biz üstüne koyamıyoruz. Kârdan zarar ediyoruz. Zemindeki esnaf mutsuzsa herkes mutsuzdur. O ne kadar mutlu olursa olsun” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın İstanbul Sultanbeyli'de ayakkabı satan bir dükkanda esnaf ile sohbeti bugün parti tarafından yayınlandı. 4 Eylül’de yapılan ziyarette Babacan ile esnaf arasında yaşanan diyalog şöyle:

"BABACAN: Geçen sene kaçaydı şu?

ESNAF: Hiçbir şey yerinde durmuyor, artık haftalık değişiyor. Yakalayamıyoruz.

BABACAN: Şimdi Eylül ayındayız, geçen sene Eylül ayında kaçaydı mesela?

ESNAF: O zaman 50 liraydı şimdi 80 lira. Dolar ve hammadde nedeniyle fiyatlar artıyor. Biz üstüne koyamıyoruz. Kârdan zarar ediyoruz

BABACAN: Esnafın maliyeti yüzde 50 arttıysa, satış fiyatı ancak yüzde 30 artabildi. Aradaki marj azaldı.

ESNAF: Onda da biz fedakarlık yapıyoruz. 50'ye sattığımız şeyi vatandaşa 80 dediğimiz zaman olmuyor. Oradan çok büyük tepki alıyoruz. Biz eziliyoruz yani.

BABACAN: Kârdan fedakârlık.

ESNAF: Artık kar da kalmadı. Şu anda tamamen dönmeye çalışıyoruz. O kadar ki ayakta kalalım.

BABACAN: Ticarette kâr yılı vardır, ar yılı vardır. Şimdi bu yıl ar yılı.

ESNAF: Çok zannetmiyorum şu anda birilerinin kar ettiğini.

BABACAN: Esnaflarda çok zor, ama bu işin dışında epey kâr eden de var.

ESNAF: Birileri kazanacak. Bu böyledir yani. Zemindeki insan belli eder aslında ülkenin... Zemindeki esnaf mutsuzsa herkes mutsuzdur. O ne kadar mutlu olursa olsun yani. Diğerleri para kazanıyor ama alt zemindeki taban belli ediyor yani ülkenin nabzını. Burada yürüdüğünüz zaman insanların mutlu ya da mutsuz olduğunu anlarsınız."

 

Kaynak: anka