Haber: TAMER ARDA ERŞİN- Kamera: ÜNAL AYDIN

Eskişehirli kahvehaneci Çiğdem Babacan, 10 yıl önce sağlık memurluğu yaptığı hastane kapanınca işsiz kaldı, şimdi de pandemi nedeniyle dükkanı batmak üzere. Babacan, “Kahveciler olarak biz de işsiz grubuna girebiliriz” dedi.

Eskişehir’de yaşayan Çiğdem Babacan yaklaşık 10 yıl önce sağlık memuruydu ancak çalıştığı hastane kapandı. Hastanenin kapanmasının ardından işsiz kalan Babacan, garsonluk yapmaya başladı, sermaye biriktirdi ve kahvehane açtı. Babacan’ın talihsizliği pandemi geldi ve kahvehaneler kapandı, borç birikti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kahvehanelerin açılmasına ilişkin kararı duyunca heyecanlanan Babacan, oyun oynanmayacağını öğrendi ve yine düşüncelere daldı.

Babacan, yakınlarının desteğiyle ayakta kalmaya çalıştıklarını dile getirerek, devletin 4 ay boyunca verdiği 1750 liranın yetersiz olduğunu anlattı. Sadece kiralarının 1800 lira olduğunu vurgulayan Babacan, Bağ-Kur, stopaj, ev kirası da eklenince geçinemediklerini söyledi.

“AÇILMAK BİZE YARAMADI”

Babacan okey ve oyunlar olmadığı için çay ocağı gibi çalıştıklarını dile getirerek, “Çay ocağı gibi çalıştığımız için içeride müşteri yok. O yüzden açılma bize yaramadı, daha çok zarara soktu. Valla biz bir an evvel oyunlarımızın açılmasını talep ediyoruz. Bu şekilde olursa hiçbir kahveci esnafımız ayakta kalamaz” dedi.

“HELAL ETMEMİZ İÇİN OYUNLARIN AÇILMASI GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik talebini de hatırlatan Babacan, “Helal edebilmemiz için oyunlarımızın açılması gerekiyor” diye vurguladı. Babacan banka borçlarının da faize bindiğini kaydederek, “Banka borçlarımızı bizim en azından 1 yıl boyunca ertelenmesi, sıfır faizle ödememiz gerekiyor. Yoksa ayakta kalamayız” diye konuştu.

“AKLIM OLSA ESNAF OLMAZDIM”

İşsizlik nedeniyle esnaf olduğunu aktaran Babacan, “Şimdiki aklım olsaydı, esnaf olmazdım. Gerçekten zor esnaflık” dedi. Babacan, ekmek teknelerini kaybetmek istemediklerini vurgulayarak, “Kahveciler olarak biz de işsiz grubuna girebiliriz” diye kahvehanecinin durumunu anlattı.

Oyunların açılması için bütün hijyen önlemlerini aldıklarına dikkat çeken Babacan, eldivenle bile oyun oynanabileceğini, sosyal mesafenin korunacağını, her girişte müşterinin ateşinin ölçüleceğini ve HES kodu kontrolü yapılacağını söyledi.

Kaynak: anka