Haber: TAMER ARDA ERŞİN – Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, Eskişehirli esnafın sorunlarını dinledi. Bir fırıncı CHP’li vekillere pandemi döneminde üç dükkanından ikisini ve arabasını sattığını anlattı. Bir taksici ise emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda olduğunu dile getirerek, “Torunlarımız var, bir şey alamıyoruz. Kendimize bakamıyoruz. Yani bu nasıl bir şey anlamıyorum ki” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, Eskişehir’de esnafın sorunlarını dinledi. Emekli maaşıyla geçinemeyen seyyar satıcı, CHP’li milletvekillerine çalışmaya mecbur olduğunu söyledi. Seyyar satıcının yanındaki taksici ise emekli olmasına rağmen çalışma zorunda olduğunu “Yetmiyor ki abi” sözleriyle dile getirdi. Taksici 27,5 yıl Bağ-Kur ve sigorta primi ödemesine rağmen asgari ücretin altında emekli maaşı aldığını söyleyerek, “Torunlarımız var, bir şey alamıyoruz. Kendimize bakamıyoruz. Yani bu nasıl bir şey anlamıyorum ki” dedi.

Bir fırıncı CHP’li vekillere pandemi döneminde batmamak için arabasını ve üç dükkanından ikisini sattığını anlattı. Fırıncı, devlete olan bütün vergi borçlarını kapattığını söyleyerek, devletin sadece esnafa destek olmasını istedi.

Fırıncı, yasaklar kalkmasına rağmen işlerinin halen kötü olduğunu belirterek, devletin verdiği hiçbir yardımdan yararlanamadığını anlattı. “Normalde biz hiç kapanmadık ama iş yok” diyen fırıncı, kendilerine verilecek 5 bin liralık yardım için de önlerine bir sürü engel çıkarıldığını açıkladı.

Bir perdeci esnaf, kendilerine hiçbir yardımın verilmediğini dile getirerek hükümete “Kepçe hep kendisine çalışınca bize bir şey kalmadı” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan gülerek “Ama sen siyaset yapıyorsun” diye yanıt verdi.

Oto aksesuarları satan esnaf ise kendilerine en az 50 bin lira yardımda bulunulması gerektiğini söyleyerek, “Gelip 50 bin bana para verse ben işimi bir kat daha yükseltirim. Sicilimizde vardı eskiden gelme düzelttik. Şimdi yazıyor, 75 bin lira kredi verdim. Kime verdin ya yandaşa verdin ya zengine verdin” diye konuştu.

Esnaf kendine hiçbir destek verilmediğini vurgulayarak, “İki aydır ev kiramı ödeyemiyorum. İş yapamadım ki. Akşam altıda bekçi polis geliyor kapıya, kapat dükkanını. Kardeşim ne yapayım, iş yapamıyorum ki” diye konuştu.

Zücaciyeci kadın esnaf, kendilerine son açıklanan 3 bin liralık yardımın da verilmediğini belirterek, “Piyasada yardım olacak dediler. Yardımı alamıyoruz. İnsanların gıdalarını zor aldığını vurgulayan esnaf kendi sattığı ürünlerin ihtiyaçta ikinci planda kaldığını dile getirerek, “İnsanlar gıdada bile çok zorlanıyorlar. Onun için oturuyoruz, bekliyoruz” dedi.

Öztrak ve CHP’li vekiller Eskişehir caddelerinde gezerken genç bir kadın “Hayatımız değişecek mi?” diye sordu. Öztrak, “Değişecek. Genel Başkanımız hak, hukuk, adalet diyerek boşuna yürümedi” diye yanıt verdi. CHP’li heyet yolda otobüsle yurttaşları selamlayarak ilerledi.

Öztrak ve CHP’li milletvekilleri Odun Pazarı Modern Müzesi’ni gezdi. CHP heyeti müze gezisinin ardından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile görüştü.

 

Kaynak: anka