Ermenistan’da seçim sonuçları açıklandı. Yüzde 49.9 katılımın olduğu seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre; eski Başbakan Nikol Paşinyan'ın Sivil Sözleşme Partisi yüzde 53,92 ile seçimi kazandı. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın başkanlık ettiği Ermenistan İttifakı da oyların 21,1’ini alarak ikinci oldu.

Ermenistan'da seçmenler, erken parlamento seçimi için dün sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre, eski Başbakan Paşinyan'ın Sivil Sözleşme Partisi oyların yüzde 53,92'sini alarak birinci oldu. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın başkanlık ettiği Ermenistan İttifakı da oyların 21,1’ini alarak ikinci oldu. 

Ermenistan’da hükümeti tek başına kurmak için yüzde 54 oya ulaşmak gerekiyor. Paşinyan’ın partisi 0,08 farkla yüzde 54’e ulaşamayarak hükümeti tek başına kurma şansı elde edemedi.

KOÇARYAN'IN PARTİSİ: SEÇİM SONUÇLARI TARTIŞMALI

Paşinyan sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “anayasal olarak tek parti hükümeti kuracak çoğunluğa (105 vekilden en az 71'i) ulaştıklarını” belirtti.   

Koçaryan’ın partisi Ermanistan İttifakı tarafından ise “Seçim sonuçları çok tartışmalı, güven vermiyor. Şüpheler giderilinceye kadar sonuçları kabul etmeyeceğiz” açıklaması yapıldı.

PAŞİNYAN, 25 NİSAN'DA İSTİFA ETMİŞTİ

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ’da 44 gün süren savaşın kaybedilmesinin ardından halkın tepki göstermesiyle Başbakan Nikol Paşinyan, 25 Nisan’da görevinden istifa etmiş, ülkede erken seçime gitme kararı alınmıştı. Paşinyan, seçime kadar görevini geçici olarak sürdürmüştü. 

Ermenistan seçimlerinde 22 parti ve dört seçim bloğu var. Paşinyan seçime şu an iktidarda olan Sivil Sözleşme Partisi ile katıldı.Seçimdeki diğer büyük rakip Rusya yanlısı tutumuyla bilinen eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın başkanlık ettiği Ermenistan İttifakı.

Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan’ın Ermeni Ulusal Kongre Partisi ile Paşinyan’ın halk hareketi başlatarak koltuğundan ettiği eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Serj Sarkisyan bu seçime doğrudan girmese de, desteklediği Onurum Var İttifakı oy pusulasında yer alan diğer bloklar oldu. 

Kaynak: anka