Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’na katılmak için çıktığı dört günlük New York ziyaretinde Türk Evi’nin de açılışını yapacak. Erdoğan ABD'de, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşecek. İngiltere, Gürcistan Başbakanları ile Finlandiya, Hırvatistan, Slovenya, Polonya, Ukrayna, Moğolistan ve Burundi Cumhurbaşkanları da Erdoğan'ın görüşme listesinde yer alıyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nin hemen karşısında yer alan 11 katlı bina eski olduğu için yıkılarak yeniden inşa edildi. Amerikan bilişim devi IBM'den, dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in kararıyla 1977 yılında alınan ve yanındaki arsanın da satın alınmasıyla büyütülen arazi Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu olarak hizmet verecek. KKTC’nin BM’deki temsilciliğini de bünyesinde barındıracak bina toplam 35 kattan oluşuyor. Bina Erdoğan tarafından yarın (20 Eylül) resmen açılacak. Bayrak çekme töreninin ardından müzik dinletisi verilecek. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından ise bina açılışında dua okunacak.

GÖRÜŞMELER TÜRK EVİ’NDE

Türkiye’nin yeni daimi temsilciliğinin ilk konuğu BM Genel Sekreteri Guterres olacak. Erdoğan aynı gün İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı da burada ağırlayacak.

Salı günü ise Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile görüşecek olan Erdoğan; BM Genel Kurulu’nda ilk oturum hitabının ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya gelecek. Daha sonra Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’yu Türk Evi’nde ağırlayacak.

New York’tan ayrılmadan önce Erdoğan’ın son görüşmeleri ise Moğolistan ve Brundi Cumhurbaşkanları ile olacak.

(Fotoğraf: Arşiv) 

 

Kaynak: anka