Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu ülkede, insanlara yıllardır iki anahtar, bir ev bir araba sözü verildi. Ama bu sözler tutulmadı. Biz yönetime gelirken böyle bir söz vermedik, ama yaptıklarımızla bunu kat be kat sağladık” dedi. Erdoğan’ın “Sosyal belediyeciliğe, kimsesizlerin kimsesi olma anlamı yükleyerek belediyelerin görev alanını genişlettiklerini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Sincan Saraycık TOKİ Konutları’nda düzenlenen TOKİ 1 Milyonuncu Konut Anahtar Teslim Töreni’nde konuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

"YILLARCA ŞEHİRCİLİK KAYIT KUYUT ÜZERİNDEN TARTIŞILMIŞ: Şehir yönetiminin en büyük kriteri güzelliği bilmek, güzelliğin idrakine varmak olmalıdır. Yıllarca şehircilik bütçe, gelir, nizam, talimatname, kayıt kuyut üzerinden tartışılmış, hepsi birden yerine getirildiği halde, eser çirkin olmuş şehirler öksüz kalmıştır.

SUÇLU, DEVRİN YÖNETİCİLERİ: Köyden şehre göçün yoğunlaştığı 1950’den sonra ülkemiz adeta çirkin bir yapılaşmanın esiri olmuş, şehirlerimiz gecekonduların kuşatmasına girmiştir. 1970’lerin başına geldiğimize İzmir ve İstanbul nüfusunun yarısı, Ankara nüfusunun yüzde 60’tan fazlası gecekondularda yaşayan insanlardan oluşuyordu. Burada suçlu olan vatandaşımız değildir. Suçlu, gelişmeleri öngörerek gerekli ve yeterli imar düzenlemelerin yapmayan altyapıyı kurmayan devrin yöneticileridir.

81 İLİMİZE ÇAĞ ATLATTIK: Ülkenin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığı bir dönemde ideal şehircilik örneklerini beklemiyor olsak da daha planlı bir süreç mümkündür. Türkiye’nin konut sorunun çözümünde son 19 yıl kritik öneme sahiptir. Ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde hakkaniyete uygun planlama dedik. Altyapısız ve ulaşımı sıkıntılı bir şehircilik olmaz dedik. 81 ilimize çağ atlattık.

SOSYAL BELEDİYECİLİĞE KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLMA ANLAMI: Sosyal belediyeciliğe, kimsesizlerin kimsesi olma anlamı yükleyerek belediyelerin görev alanını genişlettik. Sadece başını sokacak bir çatı, kesintisiz su, elektrik, yol arayan milletimizi en ileri şehircilik hizmetlerine kavuşturduk.

MİLLETİMİZ ŞEFFAF ŞEHİR YÖNETİMİ İSTİYOR: Bugün de milletimizn yatay şehirleşme istiyor, değer üreten, şeffaf şehir yönetimi istiyor. Şehri belediye başkanı ile birlikte yönetmek istiyor. Kimileri tutarsız eleştirilerle kara çalışmaya kalkışsa da TOKİ vasıtasıyla kimsenin başaramadığını biz gerçekleştirdik. Birilerinin dilinden düşürmediği ancak hiçbir zaman başarmayı hayal bile edemeyecekleri sosyal devlet anlayışı budur.

BU SÖZÜ VERMEDİK AMA…: Bu ülkede, insanlara yıllardır iki anahtar, bir ev bir araba sözü verildi. Ama bu sözler tutulmadı. Biz yönetime gelirken böyle bir söz vermedik, ama yaptıklarımızla bunu kat be kat sağladık. Bundan sonra da aynı anlayışla milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Bu hizmetlerin devamı için 2023 seçimleri kritik öneme sahiptir. 2023 için çalışmaya başlamanızı istiyorum."

 

Kaynak: anka