Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021-2022 Adli Yıl açılışında yeni anayasa çalışmalarını işaret ederek, "Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla birlikte kendi hazırlığımızı yavaş yavaş şekillendiriyoruz. Gönlümüz arzu eder ki tüm siyasi partiler olarak anayasa hazırlığını birlikte gerçekleştirelim. Diğer partilerin de anayasa metinlerini önümüzdeki aylarda açıklamalarını bekliyoruz" dedi. Cumhur İttifakı olarak hazırladıkları çalışmalar için tarih veren Erdoğan, "Her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız" diye konuştu.

Yargıtay'ın Ankara Ahlatlıbel’de yapılan yeni hizmet binası, 2021-2022 Adli Yıl'ın açılışıyla birlikte hizmete girdi. Açılışa; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın yanı sıra bakanlar, hukukçular ve siyasiler katıldı.

Törende konuşma yapan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

“YARGITAY'IN HİZMETLERİNE DEĞER VE FARK KATACAĞINA İNANIYORUM: Bugün Yargıtay’ımızın bu muhteşem binasında yeni adli yılı karşılıyor olmamızı önemli görüyorum. Son 20 yılda adalet teşkilatımızın çehresini değiştiren fiziksel ve yapısal dönüşümlerin yeni bir örneğine daha burada sizlerle birlikte şahit oluyoruz. Bu fiziki dönüşümün, Yargıtay’ın verdiği hizmetlere değer ve fark katacağına inanıyorum. Temeli, 2018 Mart’ında atılan ve 191 dönümlük bir alan üzerinde kurulan bu bina; 422 bin metrekareyi aşkın kapalı alana sahiptir. Toplam 10 bloktan oluşan Yargıtay binamız, dairelerin, üyelerin, tetkik hakimlerinin, çalışanların ve ilgili tüm kesimlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye, donanıma, teknolojiye sahiptir. 

MERDİVEN ALTI YARGI, ADALET...: Onursal Başkan İsmail Rüştü Bey, buraya başlayacağımız zaman, benimle bu konuyu müzakere ettiğinde, biz de gerçekten merdiven altında yargı; adalet ne hallerde olduğunu bildiğimiz için artık buralardan gerçekten adalet camiasının, Yargıtay’ın buralardan kurtulmasının gereğine inandığımız için bu adımı atmamız gerekir, dedik. Ve sadece tabi Yargıtay değil, önce Danıştay’ı da bitirdik. Ardından Anayasa Mahkemesi’ni hamdolsun bitirdik. Anayasa Mahkemesi’nden sonra şimdi de komşu olarak Yargıtay’ın bu muhteşem binasını bitirmiş olmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz.

VAKİT VE KALİTE KAYBININ ÖNÜNE GEÇTİK: Türkiye, bu eserleriyle dünyaya ayrı bir mesaj verecek. Şimdi Ankara’da 6 ayrı binaya bölünmüş olan Yargıtay’ı tek çatı altında toplayarak, halen önünde 516 bin civarında derdest dosya bulunan bu kurumun işleyişindeki vakit ve kalite kaybının önüne geçtik. Yargıtay’ımızın yeni binasının ülkemize ve milletimize, yargı camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Bölgenin trafiğinin rahat ve konforlu şekilde akmasına katkı sağlayacağına inandığım Yargıtay Kavşağı’mızın da şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Müteahhit firmanın gerçekten çok kısa zamanda bu dal-çıkı bitirmesi o da ayrı bir zenginlik katmıştır.

ADALET, DEVLETİN VARLIĞININ SEBEBİDİR: Devletin dini adalettir. Eğer bir devlette adalet yoksa, onun hangi sistemle yönetildiğinin, kimin tarafından idare edildiğinin, vatandaşlarının hangi inanca veya milliyete sahip olduğunun bir önemi kalmaz. Orada sadece zulüm hüküm sürer. Adalet, devletin varlığının sebebidir.

12 EYLÜL FAŞİZMİ: Milletimiz 27 Mayıs’ın ‘yaslıada mahkemelerinde’ darbecilerin kurdukları sözde mahkeme kürsülerini ve orada oturanları unutmadı. Yine bir sağdan bir soldan diyerek gençleri emirle darağacına gönderen 12 Eylül faşizminin pervasızlığı hala hafızalarımızda tazedir. Bin yıl sürecek dedikleri 28 Şubat zulmüne ortak olan vesayetçilerden brifing alan sözde yargı mensuplarının sergiledikleri rezillik daha dün gibi gözlerimizin önündedir. Hukukum zulme alet edildiği bu kötü alışkanlığın son halkasını FETÖ’cü hainler sergilemiştir. Bu alçak örgütün hakim, savcı görünümlü mensupları milletimizin adalet duygusunu en kirli, rezil şekilde suiistimal etmeye kalktılar. Kumpas davalarıyla 7 Şubat operasyonuyla, 17-25 Aralık yargı darbesiyle adaleti kendi ve gizli ajanlarının aracı haline getirmeye çalışanlar karşılarında milletimizi buldu.

YENİ YARGI PAKETİ İÇİN KOLLARI SIVADIK: Sadece bugüne kadar yaptıklarımızla yetinmiyor, asıl bundan sonra yapacaklarımıza bakıyoruz. Yeni bir yargı paketi için hemen kolları sıvadık. Arkadaşlarımız en kısa zamanda bu yeni paketi, Meclis’in gündemine getirecekler.

 

DİĞER PARTİLERİN DE ANAYASA METİNLERİNİ AÇIKLAMALARINI BEKLİYORUZ: Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla birlikte kendi hazırlığımızı yavaş yavaş şekillendiriyoruz. Gönlümüz arzu eder ki tüm siyasi partiler olarak, anayasa hazırlığını birlikte gerçekleştirelim. Diğer partilerin de anayasa metinlerini önümüzdeki aylarda açıklamalarını bekliyoruz. Bu taslakları müzakere etme ve ortak bir metin çıkarma imkânı ortaya çıkarsa, Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır. Ancak, geçmişteki tecrübelerimiz, halihazırla sergilenen üslup bize bu konuda çok da ümit vermiyor. Her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletin takdirine sunmakta kararlıyız. Demokrasinin, hukuk devletinin, yasamanın, idarinin daha iyi işlemesini sağlayacak tüm reformların takipçisiyiz.

Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca'nın törende yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar ise şöyle: 

YENİ BİNA, ALT GEÇİT, ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİNE TEŞRİFLERİNİZDEN ONUR DUYDUM: Yargıtay yeni hizmet binasının, Yargıtay alt geçidinin ve 2021-2022 Adli Yıl açılış törenine teşrifleriniz nedeniyle büyük bir onur ve memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hepinizi en içten dileklerimle saygıyla selamlıyorum. Vatandaşlarımıza ve tüm insanlığa adalet, özgürlük, sağlık ve refah getirmesi dileğiyle yeni adli yılı açıyorum. Hukuk devletimizin bütün kurumlarıyla var olmasında en büyük rolü üstlenen bağımsız ve tarafsız bir şekilde adaleti tesis etmek için ülkemizin dört bir köşesinde fedakârca görev yapan başta savcı, hâkim, avukatlarımız olmak üzere adalet sistemimiz içinde çalışan tüm yargı çalışanlarımıza yüce Yargıtay’ımızın değerli başkan ve üyelerine görevlerinde başarılar diliyorum. Yeni adli yıl ve yeni binamızın ülkemize ve yargı mensuplarına hayırlı olmasını diliyorum. Yargıtay yeni hizmet binasının yapımında büyük emek ve gayretlerini her zaman şükranla andığımız onursal birinci başkanımız sayın İsmail Rüştü Cirit başta olmak üzere çok kıymetli onursal başkanlarımız ve üyelerimize Türk yargısına yaptıkları üstün hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

ANLAM TAŞIYOR: Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizi şükranla anıyorum. Bugün birçok ülkeden konuklarımızı ağırlamaktan da kıvançlıyız. Afrika, Asya ve Avrupa olmak üzere üç kıtadan gelen yüksek mahkeme temsilcileri ve başsavcılarının bu katılımı dostlukların zaman ve mekanla sınırlı olmadığını göstermesi bakımından bizim için ayrı bir anlam taşıyor.

CUMHURBAŞKANIMIZIN GENİŞ VİZYONU VE GÜÇLÜ LİDERLİĞİ: Bize bu mükemmel çalışma imkanını sağlayan yüce Türk milletine, ancak özverili çalışmalarımızı katlayarak, adaleti gecikmesizin tam ve doğru şekilde yerine getirerek ödeyebiliriz. Bu önemli yapısal sorunu çözüme kavuşturması cumhurbaşkanımızın geniş vizyonu ve güçlü liderliğiyle mümkün olabilmiştir. Cumhurbaşkanımıza yargı camiası adına en içten şükranlarımı arz ederim.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI RİSKLER TAŞIMAKTADIR: Hukukun doğru işleyişin bir sonucu olarak bazı tahliye kararları bahane edilerek Türk yargısına yönelik basında ve sosyal medyada yapılan kara propaganda faaliyetlerine halkımız itibar etmemelidir. Yaşamımızın önemli bir parçası haline gelen sosyal medya kullanımı fırsatların yanı sıra bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlük ilkelerinin ihlaline ilişkin riskler de taşımaktadır. Sosyal medya kullanımının yargı açısında iki cephesi bulunmaktadır. Birincisi yargı mensuplarının sosyal medya kullanımına ilişkindir. Sosyal medya üzerinden siyasi, etnik, mezhepçi, cinsiyetçi paylaşım yaparak kamuoyuna mesaj vermek yargı mensuplarının tarzı olmamalıdır. Sosyal medya kullanımının yargı açısından diğer cephesi ise kamuoyunun devam etmekte olan yargılama süreçlerine müdahalesine ilişkindir. Anayasa’nın 138’inci maddesine göre, hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.

YENİ ANAYASA ARAYIŞINI DESTEKLİYORUZ: Yeni bir anayasa hazırlanması, iktidar ve muhalefet partilerinin gündemine yeniden girmiştir. Biz de bu arayışı destekliyoruz. Hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı gibi konularda yüksek standartlar hedeflenmelidir.

FEYZİOĞLU: “YARGITAY’IN YENİ YERLEŞKESİ GÖRKEMLİ VE İŞLEVSEL OLMUŞ”

Açılış törenin konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Sizleri 2021-2022 Adli Yılı’nın açılışında saygıyla selamlıyorum. Başta devletimizin kurucusu, Türk devrimlerinin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluşun ve kuruluşun, kadın, erkek tüm kahramanlarını ve terörle mücadele şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Görev şehitlerimiz olmak üzere ebediyete irtihal etmiş hukukçu meslektaşlarıma rahmet dileklerimi sunuyoruz” dedi.

Feyzioğlu, Yargıtay’ın yeni hizmet binasına ilişkin ise, “İçinde çalışılan mekanlar, hizmetin kalitesi açısında kuşkusuz önemli. Fark yaratır. Yargıtay’ın yeni yerleşkesi görkemli ve işlevsel olmuştur. Hayırlı olmasını diliyorum. Darısı bir an önce Ankara Adliyesi’nin başına diyorum” diye konuştu.

"153 YILDIR ADALETİN TESİSİ İÇİN ÇALIŞAN YARGITAY'IMIZIN YENİ HİZMET BİNASININ HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un konuşması özetle şöyle: 

"2021-2022 adli yılının yargı mensuplarımız başta olmak üzere ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 1868 yılında kurulan ve 153 yıldır adaletin tesisi için çalışan Yargıtay’ımızın yeni hizmet binasının ülkemiz, milletimiz ve adalet camiamız için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu muazzam projede görev almış tüm çalışma arkadaşlarımıza, mimarlarımıza, mühendislerimize, işçi kardeşlerime, yüklenici firmamıza, Yargıtay başkanlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum.

"AKILLI OTOMASYON SİSTEMLERİNİ KULLANIYORUZ"

Yargıtay Başkanlığı hizmet binamızın inşaatı salgın koşullarına rağmen teslim tarihinden erken tamamlandı. Altı ayrı yerleşkeye dağılmış olan Yargıtay Başkanlığı’mız artık tek bir çatı altında hizmet verecektir. Sayın Cumhurbaşkanı’m! Bakanlık olarak binamızın sıfır atık uyumlu ve çevre karnesi yüksek binalar olmasını sağlıyoruz. Kendi merkez binamızda olduğu gibi yeni yaptığımız tüm kamu binalarında akıllı otomasyon sistemlerini kullanıyor, doğal malzemeleri seçiyor, güneş enerjisi ve kendi elektriğini üreten sistemleri uyguluyoruz."

Konuşmaların ardından, Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş'ın dua etmesi sonrası yeni hizmet binasının açılış kurdelesi kesildi. 

 

Kaynak: anka