Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde içme suyu temini konusundaki en büyük sorunlardan biri kayıp kaçak sorununun yüksekliğidir. Belediyelerimizin kayıp kaçak oranının yüzde 38’ler seviyesinden yüzde 25’lere düşürülmesi çalışmaları devam ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı öncesinde, Cumhurbaşkanlığı’nda; “Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni”ne katıldı.

Erdoğan, açılışı yapılan Ankara İçme Suyu İkinci Merhale İçme Suyu Projesi ile Ankara’nın 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacının giderileceğini dile getirildi. Erdoğan, bugün yapılan açılış töreninde özetle şunları söyledi:

“İNSANOĞLU, EMANETE İHANET ETMEYECEK: Su, denizler, göller, dağlar, yaylalar, toprak; bizlere verilmiş emanettir. Ancak insanoğlu emanete ihanet etmeyecek, gelecek nesillerin ve diğer canlıların bu nimetler üzerindeki hakkını bencilce gasp etmeyecektir. Ülkemizin su kaynaklarını en etkin ve verimli kullanmanın gayretindeyiz

SU KAYNAKLARIMIZ AZALIYOR: Tüm dünyada olduğu gibi iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle su kaynaklarımız azalıyor. Açık kanalet sisteminde yüzde 70’lere varan buharlaşmanın, suyu israfa yönelik hale getirdiğini görüyoruz. Bundan sonra kapalı sistemle suyu kullanmanın gayreti içinde olacağız.

SULARIMIZ KİRLENİYOR: Kişi başına içme ve kullanma suyu ihtiyacı artıyor. Su kaynaklarına atıkların karışması ile birlikte sularımız kirleniyor. Su kaynaklarının azalması, bizim gibi su stresi çeken bir ülke için riskler içermektedir. Türkiye’nin bu tablo karşısında gereken adımları atması şarttır.

SUYUMUZU KORUMAKLA VATANI KORUMAK ARASINDA FARK YOK: Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında fark görmüyoruz. Bu amaçla hükümet olarak son 19 yılda ülkemizin, su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. 81 il ilçe suyu eylem planı hazırladık. Bu eylem planları ile illerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacını planlamış bulunuyoruz.

KAYIP KAÇAK ORANININ YÜZDE 38’DEN YÜZDE 25’E DÜŞMESİ: Ülkemizde içme suyu temini konusundaki en büyük sorunlardan biri kayıp kaçak sorununun yüksekliğidir. Belediyelerimizin kayıp kaçak oranının yüzde 38’ler seviyesinden yüzde 25’lere düşürülmesi çalışmaları devam ediyor. Yeni su kaynağı araştırmaktan ziyade, mevcut kayıpları azaltmak gerekiyor.

HES’LERDE 609 MİLYAR DOLAR TUTARINDA KAMU ÖZEL İŞ BİRLİĞİ: Suyun medeniyetimizin mihenk taşı olduğunu bilerek, su yatırımlarına ağırlık veriyoruz. 277 milyar liralık yatırımla 600 adet barajı, 590 hidroelektrik santrali (HES), 262 adet içme suyu tesisini hizmete alarak bu alanda destek yazdık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz son 3 yılda, su alanında 41 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. 152 baraj ve gölet, 225 sulama tesisi, 46 içme suyu 402 taşkın koruma tesis olmak üzere 1000 tesisi tamamladık. Son HES projelerinde, kamu özel sektör iş birliği sayesinde devletin sırtından 609 milyar dolar tutarında bir yatırım yükünü kaldırdık.

2023’E KADAR 150 YER ALTI BARAJI: İklim değişikliği sebebi ile önemi artan depolama yapılarına alternatif olarak 26 adet yer altı barajı inşa ettik. 2023 yılına kadar tamamlanan yer altı barajı sayısını 150’ye yükselteceğiz. Meclis’te bu su kanunu hazırlıyoruz. Tüm bunlarla geleceğimize daha güvenle bakmayı amaçlıyoruz.”

 

Kaynak: anka