Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Aynı gökte uçsalar dahi karganın dünyası başka, şahinin dünyası başkadır. Bunlar batı ülkelerindeki her şeyi çok iyi, her hizmet ve ürünü çok kaliteli, bizde ise tam tersine her şeyi çok kötü, pespaye, kalitesiz görürler. Kendi mahallesinin dışına çıkmayan sözde elit, özde lümpen bu kifayetsiz güruhu bizim gibi sizler de gayet iyi tanıyorsunuz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da, Teknofest 2021 programına katıldı. Erdoğan; Türkiye’nin teknoloji, AR-GE ve inovasyon konusunda geldiği noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“ER GİDEN İŞİNE, GEÇ GİDEN BOŞUNA’: Atalarımız, ‘Er giden işine, geç giden boşuna’ diyor. Teknofest’te bu tarihi hakikate bir kez daha şahitlik ediyoruz. Karşımızdaki bu muhteşem atmosfer kendini işine adayan emekçiler sayesinde ortaya çıktı. Farkı kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, özel sektör firmalarımız milli teknoloji hamlesinin nişanesi olan Teknofest için, seferber oldular.

TEKNOFEST, MİLLİ DUYGULARI AŞILIYOR: Teknofest sadece evlatlarımızı, dünyanın en modern teknolojileri ile tanıştırmıyor; onlara, birlikte iş yapmayı, takım ruhunu ve milli duyguları da aşılıyor. Gençlerimiz her sene Teknofest yarışma tarihlerinin belirlenmesini sabırsızlıkla bekliyor. Burada sergilenen her proje okuluyla, öğretmeniyle, hocasıyla, ailesiyle takım çalışmasının ürünüdür. Burada gençlerimizin emeklerinin özellikle yanı sıra Türkiye’nin birikimi, ülkemizin zengin potansiyeli de var. Burada Türkiye’nin yarınlarına yön verecek başarılı bilim insanları, mühendisleri, teknisyenleri, araştırmacıları, astronotları var. Teknofest’in yüreği kıpır kıpır atan genç mucitleri, inşallah 2053 ve 2071 Türkiye’sinin mimarları olacaktır.

VARSIN BİRİLERİ SİZLERİ HARFLERLE TANIMAYA ÇALIŞSIN: Varsın birileri bizim gençlerimizi tanımak yerine sizleri harflerle kategorilere ayırarak tanımlamaya çalışsın. Bu ülkenin gençlerine vizyon ve ufuk çizmek yerine, gençlerimizi kısır gündemlerine alet etmeye çalışsın. Birileri hiçbir ayrım yapmadan bu ülkenin gençlerini kucaklamak yerine siyasi ikballeri ve hırsları uğruna kutuplaştırmanın peşine düşsün. Varsın Akıncı’nın bir kablosunu lehimleyemeyecek, Gökbey’in tek bir vidasını sıkamayacak, TOGG’un bataryasının yerini dahi gösteremeyecek olanlar, bu eseri inşa eden gençleri hor ve hakir görsün. Biz gençlerimize inanıyoruz. Biz gençlerimizin; harflerle tanımlayanların fersah fersah ötesinde bir karaktere, ufka sahip olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bugün burada dünyanın seyrini değiştirecek olan uzay yolcularını, bilim insanlarını; karşımda fizikçileri görüyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak hem siz gençlerimizle hem de sizleri en güzel şekilde yetiştiren anne ve babalarımızla gurur duyuyorum.

ARTIK ZAMAN YAKIN, TOGG HALKIMIZIN İSTİFADESİNE SUNULACAK: Artık zaman yakın, TOGG halkımızın istifadesine sunulacak. ATAK helikopterlerimizi yaptık. Onunla beraber terörü ülkemizde ve ülke dışında belini kırdık. Bugün Türk yapımı olan bu teknolojilerin semalarımızda çıkardığı ses hepimizin içini ısıtıyor, göğsünü kabartıyor. Hatırlayın 5 yıl önceki hain darbe girişiminde havalanan uçaklar ülkemizi yıkmak, sözüm ona bizi korkutmak için bu alanın üstünde uçuyorlardı. Hamdolsun bugün aynı alanda kendi ürettiğimiz insanlı ve insansız hava araçlarımız, Türkiye’nin gücünü göstermek için uçuyor. Bazılarımız maalesef, bu uçakların çıkardığı sesleri acıyla hatırlıyor olabilir. Ancak bizim evlatlarımız bu sesleri coşkuyla, gururla hazırlayacaklardır. İnşallah bu ve benzeri organizasyonların sayısını artıracak, Türk gençliğini yeni dünyanın en yetkin nesli haline getireceğiz. Hamdolsun gençlerimizi ilgisi ve milletimizin teveccühü bu hedeflere kesinlikle ve rahatlıkla ulaşabileceğimiz gösteriyor.

DESTEK 12 MİLYON BULDU: 2018 yılında Teknofest yolculuğu başladığında 14 teknoloji yarışması, 20 bin başvuru sahibi vardı. 2021 Teknofest’e geldiğimizde ise yarışmaların sayısı 35’e çıkarken bu yarışmalara başvuran sayısı 10 kat artarak 200 bini buldu. 2018’de yarışmacılarımıza 2 milyon liralık ödül ve 2 milyon liralık da maddi destek sağlanırken, bu yıl bu rakamı 12 milyon lira seviyesine çıkardık. Gençlerimizi sadece savunma sanayi alanındaki işlere değil dünyanın en ileri, en yeni teknolojilerine de hazırlıyoruz. Uçan araba tasarımından iletişim teknolojilerine, sağlıkta yapay zekadan sanayide dijital teknolojilerine, tarım, turizm, çevre ve enerjiye kadar birçok sivil alanda yarışmalar düzenliyoruz. Teknofest genç bir yarışma olmasına rağmen dünyada kendinden söz ettirmeyi başardı. 88 ülkede yüzlerce girişimcini bu organizasyona katılımı sahip olduğumuz küresel potansiyelin ispatıdır. Teknofest dünya medyasının gündeminde bir numara olmalıdır. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren Teknofest’i uluslararası marka haline getirecek can Azerbaycan’dan başlayarak, dost ve müttefik ülkelerde de düzenleyeceğiz. Teknofest’i sadece ülkemizin değil küresel çapta teknoloji ve inovasyon şölenine dönüştüreceğiz.

ESAMESİ OKUNMUYORDU: Milli teknolojideki başarıları konuşabiliyorsak bunda son 19 yılda yaptığımız yatırımların payı var. Göreve geldiğimizde esamesi dahi okunmaya AR-GE ve yenilikçilik ekosistemimizi geliştirmek için büyük çaba harcadık. Bir taraftan işletmelerimize modern altyapılar sunarken, diğer taraftan bireysel ve kurumsal AR-GE bilincini aşılayabilmek için proje destekledik. Üniversitelerimize kapsamlı destekler vererek dünya çapında tematik araştırma merkezleri kurduk. Firmaların güç birliği yapabileceği teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısın 89’a çıkardık. 2003’te binde 5 dahi olmayan AR-GE harcamalarımızın milli gelir içindeki payını ilk kez yüzde 1’in üzerine çıkardık. Bu rakamların tamamı tek başına başarı hikayesidir. Ancak belediğimiz hedeflere ulaşmak için asla yeterli değildir. Bugün kurtarmak için değil büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmenin derdindeyiz. Bunun yolu insana yatırım yapmaktan geçiyor.

LÜMPEN GRUBU İYİ TANIYORSUNUZ: Eskiden okulda öğrenilen matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi dersler ‘gerçek hayatta ne işimize yarayacak’ denilirdi. Artık gençler bu soruları cevabını Teknofest’te bulabiliyor. Burada gençler okulda öğrendikleri matematik, fizik, kimyayı kullanarak roketler tasarlıyor, elektrikli araçları araştırıyor, İHA’ları uçuruyorlar. Yine bu amaçla milli teknoloji hamlesi ışığında ülkemizin teknoloji kabiliyetlerin en üst seviyeye taşıyabilmek için çaba harcıyoruz. Aynı gökte uçsalar dahi karganın dünyası başka, şahinin dünyası başkadır. Ülkemizde de siyaseti, ekonomiyi, savunmayı, diplomasiyi bilimi milletin gözü yerine başkalarının gözünde gören ve okuyan bir kesim bulunuyor. Bunlar ülkeye ve millete ne hizmet ederler ne de hizmet edilmesine izin verirler. Bunlar ilim, bilim, sanat, sporda, kültürde ne özgün bir eser ortaya koyarlar ne de sizin gibi gençlerimizin ürettiği değerleri takdir ederler. Bunlar batı ülkelerindeki her şeyi çok iyi, her hizmet ve ürünü çok kaliteli, bizde ise tam tersine her şeyi çok kötü, pespaye, kalitesiz görürlerdi. Bunlar batı karşısında olabildiğince ezik, kendi halkına kaba ve küstahtırlar. Kendi mahallesinin dışına acıkmayan sözde elit, özde lümpen bu kifayetsiz güruhu bizim gibi, sizler de gayet iyi tanıyorsunuz.

KADROLU FELAKET TELLALLARINA KULAK ASMAYIN: 40 yıllık siyasi hayatı çetin mücadelelerle dolu bir büyüğünüz olarak sizlere şu gerçekleri hatırlatmak istiyoruz. Size ‘Yapamazsınız, başaramazsınız’ diye üst perdeden ahkam kesenlerin sözlerine asla kulak asmayın. Heyecanınızı anlamayanlara, yeteneğinizi küçümseyenlere, sizi kafalarındaki dar kalıplara hapsetmeye çalışanlara prim vermeyin. Kendi başarısızlıklarına sizi ortak etmek istemelerine asla rıza göstermeyin. Kadrolu felaket tellallarını hayallerinizle aranıza girmesine asla müsaade etmeyin. Sizler bizim en kıymetli varlığımız, bu ülkenin en büyük hazinesisiniz. Biz sizlere inanıyoruz, sizleri seviyoruz. Sizler, daha 21 yaşındayken çağ açıp, çağ kapatan dahi Türk Fatih Sultan Mehmet Han’ın torunlarısınız.”

Kaynak: anka