DUYGU GÜVENÇ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’na katılmak için yarın çıkacağı dört günlük New York ziyaretinde dört devlet ve hükümet başkanı ile bir araya gelecek. Erdoğan’ın görüşeceği kesinleşen isimler arasında İngiltere Başbakanı ile Hırvatistan, Slovenya ve Polonya Cumhurbaşkanları yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 19 Eylül Pazar günü 76’ncı BM Genel Kurulu’na yapacağı dört günlük ziyaret sırasında dört ülkenin liderleriyle görüşmesi kesinleşti.

Covid-19 nedeniyle ABD’nin “katılmayın” çağrısına karşın 100 kadar ülkenin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katılması beklenen BM Genel Kurulu’nda Erdoğan, pazartesi günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşecek. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcilik binası olan Türk Evi’nin yeniden inşa edilmesinin ardından Johnson, binayı ziyaret eden ilk yabancı lider olacak.

Salı günü Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile görüşecek olan Erdoğan; BM Genel Kurulu’na, ilk oturum gününde, 15’nci sırada hitap edecek. Aynı gün Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda’yı da Türk Evi’nde ağırlayacak.

Her uluslararası zirvede olduğu gibi Erdoğan’ın görüşeceği isimlere, Genel Kurul sırasında bazı eklemelerin olması bekleniyor.

ABD İLE TEMAS WASHINGTON’DA

ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Kurulu’na bir günlüğüne New York’a gidecek ve açılış oturumuna katılacak. Ardından Washington’a dönecek olan Biden; Avustralya, Hindistan ve Japon liderleri Beyaz Saray’da 24 Eylül’de dörtlü bir toplantıda ağırlayacak.

Erdoğan ve Biden arasında bir görüşme beklenmiyor.  Ancak Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, BM Zirvesi öncesinde Washington’a giderek ABD’li muhatabı Wendy Sharman ile ABD-Türkiye Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog toplantısını dün gerçekleştirdi. Önal bu görüşmelerin ardından ABD Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland ile de bir araya geldi. 

KALABALIK HEYET

Erdoğan, New York’taki ilk gününde Türk, Soydaş ve Müslüman toplulukların temsilcileriyle görüşecek.

Erdoğan’ın yaklaşık 200 kişi ile gitmesi planlanan New York ziyaretine çok sayıda AKP’li milletvekilinin yanı sıra MHP’li milletvekilleri ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin de katılacağı öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın önceden gittiği New York’ta; Erdoğan’a ayrıca Savunma, Kültür ve Turizm ile Ticaret bakanları eşlik edecek. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yanı sıra Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren de New York’ta olacak isimler arasında. TOBB, TESK, Türk-İŞ, Türk Metal, Memur-Sen ve Hak-İş Başkanları da BM programına eşlik edecek heyette yer alıyor.

YAHUDİ TEMSİLCİLERLE BULUŞMA 

Erdoğan daha önce, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzag Herzog ile telefonla görüşmüş, ilişkilerin normalleşebileceğini belirtmiş ve BM’de görüşebileceğini söylemişti. Ancak Genel Kurul’da İsrail’i Başbakan Naftali Benet temsil edecek. Erdoğan, İsrail Başbakanı ile görüşmeyecek ama 20 Eylül Pazartesi günü Türk Evi’nin açılışının hemen ardından ABD’deki Yahudi derneklerinin ve kuruluşlarının temsilcilerini kabul edecek.

Erdoğan’ın ziyareti sırasında New York Times Gazetesi’nin yanı sıra CBC Televizyonu’na röportaj vermesi, Dış Politika Derneği’nin düzenlediği oturuma konuşmacı olarak katılması planlandı.

Türkiye-ABD İş Konseyi ise Erdoğan onuruna ABD’li iş insanlarının katılacağı bir yemek düzenleyecek.

Kaynak: anka