Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Siyaseti yalanla, iftirayla, çarpıtmayla ülke gündemini bulandırmak, insanları kandırmaya çalışmak sananlar; eserin, hizmetin, yatırımın kıymetini bilmezler. Milletin derdiyle dertlenmeyenler hiçbir yaraya merhem olamazlar. Hiçbir beklentiye cevap veremezler. Hasbelkader yönetime geldikleri yerlerde sadece hayal kırıklığına yol açarlar. Sadece kaynak israfına, vakit kaybına sebep olurlar" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslenen Erdoğan, "Bay Kemal rahatsız oluyor, varsın olsun. Bay Kemal'e şunu söylemek lazım. Bu ülkede senin bir dikili ağacın var mı? Bir eseriniz var mı?" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün AKP Mersin Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı’nın ardından Akkuyu Nükleer Santrali'ne giderek incelemelerde bulundu.

Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Toplu Açılış Töreni'nin konuşan Erdoğan, mülteci sorununa ilişkin, "Her şeyini geride bırakıp ülkemize sığınan milyonlarca mağdura kucak açtık. Mersin, bu büyük kardeşlik ve insanlık örneğinin yükünü en çok çeken illerimizden biridir" dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“BUGÜN RESMEN HİZMETE ALIYORUZ: Yatırım bedeli 3 milyar 260 milyon TL’yi bulan bu eserler arasında eğitimden sağlığa, ulaşımdan sanayiye ve turizme kadar her alanda tesis var. Eğitimde aralarında Toroslar Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi’nin de yer aldığı çeşitli eğitim yatırımlarımızı bugün burada resmen hizmete açıyoruz. Sağlıkta Anamur Devlet Hastane’mizin açılışını yapıyoruz. Ulaşımda bölünmüş yolu ve kavşaklarıyla Mersin Gözne Yolu’nun açılışını gerçekleştiriyoruz. Mezitli Hükümet Konağı, Erdemli Adalet Sarayı, emniyet müdürlüğü, çevik kuvvet ve özel harekât hizmet binası gibi kamu yatırımlarımızı bugün resmen hizmete alıyoruz. Mersin’imizin önemli turizm alanlarından Cennet Cehennem Ören Yeri ve Meryem Ana Kilisesi restorasyonu ile dün gece konakladığımız Bien Termal Otel’in, Cuma namazını kıldığımız Emir Sultan Camii’nin resmi açılışlarını da buradan yapıyoruz.

2023'ÜN MAYIS'INA YETİŞTİRECEĞİZ: Cumhuriyet Meydanı’ndaki bu buluşmamıza gelmeden önce Akkuyu Nükleer Güç Santrali’mizin inşaatında incelemelerde bulunduk. Mühendislerimiz ve işçilerimizin gayretiyle santral inşaatının hızla yükseldiğine şahit olduk. 13 bin mühendisin çalıştığı, 10 bini Türk, 3 bini Rus olmak üzere böyle bir eser inşallah birinci ünitesi 2023’ün Mayıs’ında bitecek. Kendi alanında en son ve en güvenli teknoloji ile inşa edilen Türkiye’nin ilk nükleer santralinin bu ünitesini inşallah 2023 Mayıs’ına yetiştireceğiz. Bu projemizi, 2023 hedeflerimizin önemli sembollerinden biri olarak görüyoruz. Dünyada 32 ülkede 443 nükleer santral halen faaliyette. 19 ülkede 51 nükleer santral inşa safhasındayken Türkiye’yi bu imkândan mahrum bırakmak isteyenlerin derdi başkadır.

AMACIMIZ İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALLERİNE KAVUŞTURACAK ADIMLAR ATMAKTIR: Akkuyu’daki tesis, üreteceği elektrik ile kalkınmamıza, karbon emisyonunda sağlayacağı azaltım ile çevremize, teknolojisiyle bu alandaki atılımlarımıza çok önemli katkılar sağlayacaktır. İklim değişikliği tartışmalarının giderek arttığı bir dönemde bizim gibi ülkeler için hala en önemli enerji kaynağı alternatifi gibi nükleer santrallerdir. Amacımız, ülkemize en kısa sürede ikinci, üçüncü nükleer santrallerine kavuşturacak adımları atmaktır. Burada dört ünite yapacağız. Mersin bu önemli yatırıma ev sahipliği yaparak büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasında da en önde olduğunu ispatlamıştır. Akkuyu’daki bu stratejik yatırımın ülkemize kazandırılmasında ve inşasında emeği geçenleri de buradan tekrar tebrik ediyorum.

CİDDİ KATKI SAĞLIYOR: Mersin Limanı ve serbest bölgesi ülkemizin en önemli dış ticaret merkezlerinden biridir. Bu yılın ilk 7 ayında Mersin'den yapılan ihracat, ne kadar biliyor musunuz? 2,2 milyar doları geçerken yine bu bölgeden yapılan ithalat da 2 milyar doları bulmuştur. Serbest bölgede faaliyet gösteren firmalarımız 10 bin kişilik istihdamları ve Ocak Ağustos döneminde 2,2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacimleriyle ekonomimize çok ciddi katkı sağlıyor. Biz de Mersin’deki bu güzel tablonun gelişerek sürmesi için her türlü desteği sağlıyoruz.

DESTEK VERDİK: Son 1,5 yılda ihracatçılarımıza ve KOBİ'lerimize 364 milyon lira kredi ve sigorta desteği verdik. Mersin, aynı zamanda 69 odaya kayıtlı 55 bine yakın esnaf ve sanatkarıyla bölgenin en hareketli ticaret merkezidir. Salgın döneminde şehrimizdeki 26 bine yakın esnafımıza 103 milyon lira gelir kaybı desteği ve 4 binin üzerinde esnafımıza 8 milyona yakın kira desteği verdik. Yangın ve sel afetlerinde zarar gören hiçbir vatandaşımızı, üreticimizi, çiftçimizi, esnafımıza yalnız bırakmadık. Zararlarını tazmin ederek tahrip olan ev, ahır, seralarını yeniden yaparak bu ülkede kimsenin sahipsiz olmadığını gösterdik.

ÜLKEMİZE SIĞINAN MİLYONLARCA MAĞDURA KUCAK AÇTIK: Sadece kendi vatandaşlarımızın değil, her şeyini geride bırakıp ülkemize sığınan milyonlarca mağdura kucak açtık. Mersin, bu büyük kardeşlik ve insanlık örneğinin yükünü en çok çeken illerimizden biridir. Bir dönem terörden, bir dönem güney komşularımızdan kaynaklanan büyük göç yüküne rağmen Mersin, kalbini ve kollarını mazlumlara açan onurlu duruşundan asla taviz vermemiştir.

YAPMAYI SÜRDÜRÜRÜZ: Türkiye üzerine yıkılan bu ağır sorumluluğu tek başına ilanihaye taşıyacak değildir. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere yük paylaşması gereken çevrelerin artık daha gerçekçi ve somut adımlar atmasının zamanı gelmiştir. Biz kardeşliğimizin, insanlığımızın gereğini yaptık. Yapmayı sürdürürüz. Daha önce Irak, Suriye, Libya, Karabağ'da şimdi de Afganistan'da yaşanan trajediler, bütün bunlar karşısında bizim kadar ilkeli duruş sergileyen ve fedakârlık yapan hiçbir ülke yoktur.

BİR ESERİNİZ VAR MI?: Her ne kadar birileri büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda ilerlediğimizi görmeye yanaşmasa da biz milletimizle beraber bu yolda yürüyeceğiz. Türkiye'ye diz çöktürmek için yıllardır çırpınanların heveslerini kursaklarında bırakarak 2023 hedeflerimize yürüyoruz. Buna inanıyor muyuz? Burada bir sıkıntı var mı? Milletimize tek vaatleri eski Türkiye’yi yeniden hortlatmak olanların tersine biz 2053, 2071 vizyonu demeye devam ediyoruz. Bay Kemal rahatsız oluyor, varsın olsun. Bay Kemal'e şunu söylemek lazım. Bu ülkede senin bir dikili ağacın var mı? Bir eseriniz var mı? 19 yıldır biz eserlerimizle övünüyoruz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri.

HİÇBİR YARAYA MERHEM OLAMAZLAR: İnşallah önümüzdeki dönemde her alanda Mersin'e daha büyük yatırımlar yapmak, projeler kazandırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Ülkeye ve millete eser kazandırmak, hizmet kazandırmak nasip işidir. Hamdolsun biz bu şerefe nail olduk. Yıllarca bu ülkede siyaset yapıp, siyasi parti faaliyeti yürütüp, hatta zaman zaman iktidara bile gelip de çaktığı tek çivi, hayırlı hizmeti olmayanlar var. Siyaseti yalanla, iftirayla, çarpıtmayla ülke gündemini bulandırmak, insanları kandırmaya çalışmak sananlar eserin, hizmetin, yatırımın kıymetini bilmezler. Milletin derdiyle dertlenmeyenler hiçbir yaraya merhem olamazlar. Hiçbir beklentiye cevap veremezler. Hasbelkader yönetime geldikleri yerlerde sadece hayal kırıklığına yol açarlar. Sadece kaynak israfına, vakit kaybına sebep olurlar.

NE ARARSAN BUNLARDA, BAY KEMAL'DE VAR: Ülkemiz maruz kaldığı saldırılara karşı dimdik ayakta kalmayı, bununla yetinmeyip siyasi, ekonomik, askeri olarak sınırları ötesinde geniş bir etki alanı oluşturmayı bunlara rağmen başarmıştır. Vesayetin koltuk değnekçiliğinden, darbecilerin yoldaşlığına, teröristlerin destekçiliğinden emperyalistlerin figüranlığına ne ararsanız bunlarda, Bay Kemal'de var.

CUMHUR İTTİFAKI OLARAK...: Tek olmayan yerli duruştur, milli duruştur, eser ve hizmet siyasetidir. Cumhur İttifakı olarak nasıl Türkiye'yi darbecilerden temizlediysek, terör örgütlerinin kuşatmasından çıkarttıysak, küresel sistemde söz sahibi yaptıysak, inşallah bundan sonra çok daha fazlasını milletimize kazandıracağız.”

Kaynak: anka