Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinde, "1915 olaylarının gündeme gelip gelmediği" sorusuna karşılık, "Hamdolsun hiç gündeme gelmedi" açıklaması yapması, muhalefetin tepkisine neden oldu. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Türkiye’de başka, Brüksel’de başka. Hamdolsun milletimiz sandıkta tüm bunların hesabını soracak" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşmesinden bir gün önce, “24 Nisan, bizler için maalesef çok çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşımı tabii ki beklemezdik ama bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür ve bunu gündeme getirmeden geçmeyi tabii doğru bulmamız mümkün değil" açıklaması yapmıştı.

Bu açıklamanın ardından, Erdoğan-Biden görüşmesinde, ABD'nin sözde soykırım kararının gündeme gelip gelmediği merak edilirken, görüşme sonrası yaptığı basın toplantısında Erdoğan'dan ilginç bir açıklama geldi. Erdoğan bir gazetecinin, "ABD'nin 24 Nisan 1915 olaylarını soykırım olarak tanıması konusu gündeme geldi mi?' sorusuna, “Hamdolsun, hiç gündeme gelmedi” diye karşılık verdi.

Erdoğan'ın bu açıklamasına muhalefetten tepki geldi. Açıklamanın yapıldığı akşam saatlerinden itibaren gece boyunca sosyal medya üzerinden tepkiler dile getirildi. Muhalefetin 'Hamdolsun' açıklamasına tepkileri şöyle:

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Türkiye’de: “24 Nisan’ı gündeme getirmeden geçmek mümkün değil.” Brüksel’de: “Hamdolsun 24 Nisan hiç gündeme gelmedi.” Türkiye’de başka, Brüksel’de başka. Hamdolsun milletimiz sandıkta tüm bunların hesabını soracak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç: Hangi Tayyip Erdoğan? İstanbul’da uçağa binmeden önce meydan okuyan mı, Brüksel’e inince hamdolsun diyen mi? 24 saatte birbirinden zıt iki açıklama…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: Yavaş dönün yavaş, ümmet yetişemiyor! Ülkenin itibarını beş paralık etmeye hakkınız yok. Acziyetin hali ortada. “Hamdolsun” yine utandık.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Tayyip Erdoğan her zamanki gibi içeride başka, dışarıda başka... Bir gün önce 24 Nisan'ın hesabını soracağını anlatıyor. Bir gün sonra gündeme bile gelmediğine hamdediyor. Bu diplomatik beceriksizliği yorumsuz millete havale ediyoruz.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Ermeni soykırımı iddiası Türk milletine yapılmış ağır bir iftiradır. Buna itiraz etmemek, "Hamdolsun gündeme gelmedi" demek görevin gerektirdiği niteliklere sahip olmamaktır. Aziz milletimizin tarihine ihanettir.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ın sözde soykırımı tanıyan açıklamasından sonra bugün 'Hamdolsun bu konu hiç gündeme gelmedi' diyor. Tepkiyi gösterecek Biden değil sendin Erdoğan!

CHP Genel Başkan Baş Danışmanı İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Biden ile görüşmeden önce "24 Nisan Soykırım ifadesi bizi üzmüştür mutlaka gündeme getireceğim" diyen Erdoğan, Biden ile görüştükten sonra gülerek "hamdolsun bu konu gündeme gelmedi" dedi. Takdir milletimizin...

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı: ABD Başkanı Biden'ın sözde soykırımı tanıyan açıklamasından sonra 'Hamdolsun bu konu hiç gündeme gelmedi' demek, iddialara karşı ‘sesimizi çıkartamadık’ demektir!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Trump'ın "Aptal olma" mektubunun ardından bir kez daha hayal kırıklığı yaşadık. 1915 olaylarıyla ilgili "hamdolsun bu konu gündeme gelmedi" demek, acziyettir; hamasetin örtemediği edilgen bilinçaltını yansıtmaktadır. Bu konu gündeme gelmeli, Biden'a gereken cevap verilmeliydi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem: Hamdolsun ki ilk seçimde milletimiz bu AKP ve yarattığı hukuksuzluğu sandığa gömecek.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Üzüldüğün, hatırlatmadan geçemem dediğin konuyu “hamdolsun gündeme gelmedi” diye sevinmek yerine Türkiye’nin haklı olduğu dış politika tezlerini, tarihinini savunmanız, gündeme getirmeniz gerekirdi. Devlet böyle yönetilmez, böyle temsil edilmez!

 

Kaynak: anka