Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; sel bölgesi Rize’nin Güneysu ilçesinde yaptığı açıklamada kaybolan sekiz vatandaştan altısının cansız bedenine ulaşıldığı, ikisi için arama faaliyetlerinin sürdüğü bilgisini verdi. Erdoğan, "İlk etapta Rize genelinde 15 Temmuz’daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altındaki yapılar için toplam 550 konut inşa edeceğiz. Yine köylerimizde altında ahırı olan 50 adet köy evi yapacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şiddetli yağışlar nedeniyle sel felaketinin yaşandığı bölgede inceleme yapmak için bugün öğle saatlerinde Rize’nin Güneysu ilçesine gitti. Erdoğan, daha sonra yaptığı konuşmada; afetten etkilenen tüm ilçe ve köylerin eskisinden daha güzel, güvenli ve konforlu bir şekilde imar edileceğini söyledi.

Erdoğan; küresel ısınmanın arttığına, bununla birlikte insanın hırsının sonucu olan programsız eylemlerin eklenmesiyle sorunun boyutunun büyüdüğüne dikkat çekti ve "Tabiatla uyum içinde bir hayatı inşa etmek yerine ona tahakküm edilmeye çalışıldığında bunun bedelini insanın yanı sıra tüm canlılar ödüyor" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle:

"KAYBOLAN 8 VATANDAŞTAN 6'SININ CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI"

"Hem Rizeli ve Artvinli kardeşlerimiz, hem de bizler bölgemizde yaşanan afetler sebebiyle buruk bir bayram geçiriyoruz. Dün, Artvin Arhavi’de dere taşkını nedeniyle ilçemizde maddi hasarlar oluştu. Geçen hafta meydana gelen sel felaketi ise Güneysu ve Çayeli başta olmak üzere Rize’mizin genelinde çok ciddi tahribata yol açtı. Metrekareye Güneysu’da 214 kg Çayeli Madenli’de 188 kilogram yağışın düştüğü bu afet su baskınlarına, sele ve heyelana sebep oldu. Sele kapılan sekiz vatandaşımız kaybolurken, beş vatandaşımız da yaralandı. Kaybolan kardeşlerimizden altısının cansız bedenlerine ulaşılırken diğer iki kardeşimizin bulunması için tüm birimlerimiz yoğun gayret gösteriyorlar. Murgul’da kayıp bir vatandaşımızı arama çalışmalarımız sürüyor. Yaralılarımızın hepsinin tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. Arhavi’deki afette herhangi bir can kaybının yaşanmaması en büyük tesellimiz olmuştur. Bugüne kadar sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Sizlere ve sizlerin şahsında tüm Rizeli hemşehrilerime bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Yine buradan Artvin ve Arhavi’deki kardeşlerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

"İÇME SUYUNDA, ENERJİDE, HABERLEŞMEDE, İLETİŞİMDE HERHANGİ BİR SORUN YOKTUR"

Afet haberini aldığımız andan itibaren devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik. Gerek bakanlarım, gerek milletvekili arkadaşlarım hepsi kurumlarla beraber arama kurtarma ve diğer çalışmaları yerinde koordine etmek üzere İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarımız hemen bölgeye geldiler. AFAD’tan Kızılay’ımıza, jandarmadan sahil güvenliğe kadar diğer kurumlarımızın da süratle bölgeye intikalini sağladık. Yine bu süreçte mücavir illerden UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerine bağlı 127 personel ve 39 araçtan oluşan toplam sekiz ekibi de ilimize sevk ettik. Şu ana kadar ilimizde 328’i arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 2 bin 860 personel ve 705 araç görev yapmıştır. Afetten dolayı kapanan 426 yolun hemen tamamı ulaşıma açılmıştır. Afet bölgesinin tamamına su verilmekte olup içme suyunda, enerjide, haberleşmede, iletişimde herhangi bir sıkıntı yoktur. Çayeli’nin Madenli ve Büyükköy beldeleriyle Muradiye ve Güneysu’da içme suyu hatlarında ve depolarında, kanalizasyon altyapılarında da herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor. Kızılay’ımız selden etkilenen vatandaşlarımıza evlerinin bulunduğu bölgede ve mahallelerde sıcak çorba, kumanya ve içecek ikram etmiştir.

"İLK ETAPTA TOPLAM 550 KONUT İNŞA EDECEĞİZ"

Gerek AFAD, gerekse Sosyal Yardımlaşma Vakfı’mız vasıtasıyla selden zarar gören kardeşlerimize kira, taşınma ve diğer ihtiyaçlarıyla ilgili gerekli yardımlar yapılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda acil ihtiyaçlar için ilimize tahsis edilen 18 milyon liralık kaynaktan toplam 3 milyon lirası vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır. Rize Merkez, Çayeli, Güneysu ile 119 köyde binaların hasar tespitleri, 50 ayrı ekiple 7/24 esasına göre çalışılarak iki gün içinde onlar da tamamlanmıştır. Dört bölgede toplam 1207 bina 3 bin 118 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Bu binalardan ağır hasarlı acil yıkılması gereken ve yıkılmış olan 47 bina ve 99 bağımsız bölüm vardır. Rize’de dere güzergahlarında yapılan çalışmalarda taşkın riski altında olduğu tespit edilen 665 yapı tespit edildi. Bir taraftan bu riskli bölgelerin hızlıca boşaltılmasını sağlarken diğer taraftan da yaraların süratle sarılması için projelerimizi devreye alıyoruz. TOKİ Başkanlığı ile selden en çok etkilenen dört ilçede proje çalışmalarını başlattık. Köylerde altında ahırı, deposu; üzerinde konutu bulunan yöresel köy evlerimizi, merkezdeyse zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızı inşa edeceğiz. İlk etapta Rize genelinde 15 Temmuz’daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altındaki yapılar için toplam 550 konut inşa edeceğiz. Yine köylerimizde altında ahırı olan 50 adet köy evi yapacağız. Ayrıca vatandaşlarımızın ihtiyacı doğrultusunda beş adet çay evi yapma kararı aldık. İnşallah bir sene içinde konutlarımızı tamamlayarak vatandaşlarımızı güvenli yuvalarına kavuşturacağız. Evleri taşkın riski altında olan vatandaşlarımızı da inşa edeceğimiz konutlarımıza taşıyacağız. Ayrıca Salarha, -ki yakında inşallah tekrar geleceğim- ve o gelişimde Salarha Tüneli’nin de açılışını yapacağız. Yağlıtaş ve Güneysu’da inşa ettiğimiz sosyal konutlardan da alabilecekler. Rize’mizde hayatı en kısa sürede normale döndürecek adımları atacağız.

"TÜM İLÇE VE KÖYLERİMİZİ ESKİSİNDEN DAHA GÜZEL BİR ŞEKİLDE İMAR EDECEĞİZ"

Selden etkilenen Rizeli, Artvinli kardeşlerimiz müsterih olsunlar. Devletimiz tüm imkanlarıyla, aracıyla, gereciyle, personeliyle kendilerinin yanındadır. Nasıl daha önce Trabzon Araklı’da, Giresun’da yaşanan sel felaketlerinde yine Elazığ’da ve İzmir’de yaşadığımız depremlerde vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmadıysak inşallah Rize ve Artvin’deki kardeşlerimizin de yaralarını en kısa sürede saracağız. Rize’de zarar gören Güneysu başta olmak üzere tüm ilçe ve köylerimizi eskisinden daha güzel, güvenli ve konforlu bir şekilde imar edeceğiz. Tıpkı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin konutları nasıl bir güzellik arz ediyorsa diğerlerini de öyle yapacağız.

"İNSAN BİLEREK YA DA BİLMEYEREK KENDİ FELAKETİNİ HAZIRLIYOR"

Allah, dünyayı bir mizan, yani ölçü ve denge üzerine yaratmıştır. Bu ilahi ölçü korunduğu müddetçe insan huzur, emniyet ve esenlik bulur. Bu dengenin kaybolması durumunda ise felaketler, sıkıntılar, zorluklar kaçınılmaz olur. Denge bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur, tabiat için adeta bir afete dönüşür. Son yıllarda artan küresel ısınmayla beraber dünyadaki bu ilahi dengenin bozulmaya başladığına şahit oluyoruz. Hava olaylarının daha sert yaşanmasından iklim değişikliklerine, kuraklıktan afetlere kadar pek çok alanda bu bozulmanın etkilerini biz de hissediyoruz. Sadece ülkemizde değil, dünyanın hemen her bölgesinde; Almanya’sında, Belçika’sında, Fransa’sında son zamanlarda neler olduğunu herhalde televizyonlardan izliyorsunuz. 20-25 yıl öncesinin mevsimleriyle günümüzdeki mevsimler arasında dağlar kadar fark var. Ne yazlar eski yaz, ne kışlar eski kış, ne de baharlar eski bahar. Bizden önce belki de yüz yıllar içinde yaşanacak değişimleri biz 10-15 yıl gibi kısa bir sürede tecrübe ediyoruz. Bir de buna insanın tamahkarlığının, hırsının, plan ve programsızlığının sonucu olan iş ve fiilleri eklediğinizde sorunun boyutu daha da büyüyor. Bu tür durumlarda insan bilerek ya da bilmeyerek çoğu zaman kendi felaketini bizzat kendi eliyle hazırlıyor. Tabiatla uyum içinde bir hayatı inşa etmek yerine ona tahakküm edilmeye çalışıldığında bunun bedelini insanın yanı sıra tüm canlılar ödüyor. Dünyaya şöyle bir göz attığınızda, ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir ülkenin kendini tabii afetlerle tam manasıyla koruyamadığını görüyoruz. İnsan tedbirlerle beraber tahribatı da büyüttüğü için tabiat karşısında giderek daha da korunaksız hale geliyor. Bu kısır döngüyü ancak tabiatla kurduğumuz ilişki ve bakış açımızı değiştirerek kırabiliriz. Öncelikle diğer varlıkların da bizim kadar dünyada hakkı olduğunu kabul etmeliyiz. Ayrıca yaşadığımız çevreyle münasebetimizi tahakküm yerine uyum üzerine inşa etmeliyiz. Allah’ın bize verdiği nimetlerden en güzel şekilde istifade etmeye çalışırken aynı zamanda ona zarar vermenin değil, vermemenin yollarını aramalıyız. Esasen bu konuda millet olarak son derece geniş bir birikime de sahibiz. Biz İstanbul’dan Buhara’ya dünyanın en güzel, tabiatla en uyumlu şehirlerini inşa etmiş bir milletiz. Biz aynı zamanda özellikle bir dönem düzensiz şehirleşme nedeniyle çok acılar çekmiş; plansızlığın, programsızlığın, öngörüsüzlüğün faturasını da çok ağır ödemiş bir ülkeyiz. Geçmişteki iyi örneklerin rehberliğinde acı tecrübelerden ders çıkartarak artık kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektiğine inanıyorum.

"DAĞLARIMIZIN, NEHİRLERİMİZİN ÇARPIK YAPILAR VE ZİHNİYET TARAFINDAN İSTİLA EDİLMESİNE GÖZ YUMMADIK"

Bu anlayışla son 19 yılda maziden atiye köprü kuracak pek çok müspet adım attık. Özellikle TOKİ eliyle hayata geçirdiğimiz projelerle ülkemizin çarpık yapılaşmadan kaynaklı kronik sorunlarını en aza indirmeye çalıştık. Dikey mimari yerine, yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerimize nefes aldırdık. Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık. Millet Bahçeleri gibi yenilikçi projelerimizle insanlara şehir içinde adeta vahalar oluşturduk. Bugün vicdan ve izan sahibi herkes Türkiye’nin şehirleşme ve alt yapıda elde ettiği başarıları takdir ediyor. Ülkemizin erozyonla ve çarpık kentleşmeyle mücadelesi dünyanın pek çok bölgesinde örnek gösteriliyor. Aynı zamanda afetlere hazırlık ve afet yönetimi hususunda da kurumlarımızın kapasitesini ve etkinliğini artırdık. Devletimizin yürüttüğü çalışmaların hedefine ulaşabilmesi için belediyelerden sivil vatandaşa, 7’den 77’ye milletimizin tamamının bu süreci sahiplenmesi gerekiyor. Güneysulular olarak; bir evladınız bir kardeşiniz olarak, buranın bir evladı olarak sizlerden devletimizin burada yürüteceği çalışmalara destek vermenizi bekliyorum."

ÇAY DAĞITTI

Erdoğan konuşmasının ardından, bulunduğu Cumhurbaşkanlığı otobüsünün üzerinden kendisini dinleyen Rizelilere çay dağıttı.

Kaynak: anka