Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Milli Meclisi’nde konuştu. Erdoğan, "Gelin 6 ülke, bir platform kuralım. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan, Gürcistan. Bu platformla bölgede sükunet meydana gelsin. Ermenistan, Azerbaycan ile problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adımları atacağız." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti devam ediyor. Bakü'de Azerbaycan Milli Meclisi’ne hitap eden Erdoğan, "Gelin 6 ülke bir platform kuralım. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan, Gürcistan. Bu platformla bölgede sükunet meydana gelsin. Düşmanlıklar ortadan kalksın" çağrısı yaptı. Gürcistan başbakanının bu platform hakkında "sualleri" olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu:

"Başbakana dedim ki, Ermenistan ile aramızdaki sıkıntıları biliyorsun. Azerbaycanlı kardeşlerimin sıkıntılarının giderilmesini istiyoruz, Sizin de Rusya'yla sorunlarınızı aşmanızda bu platform yardımcı olacaktır. Ermenistan, Azerbaycan ile problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adımları atacağız. Türkiye sınırlarının açılmasının Ermenistan'a sağlayacağı faydalar saymakla bitmez."

"BİZLER TOKİ'MİZLE OKUL, HASTANE İNŞA ETMENİN GAYRETİ İÇİNDE OLACAĞIZ"

Erdoğan, "İşgalin sebep olduğu sürekli çatışma halinden kaynaklanan yorucu gerginlik ortadan kalkmıştır. Yollar yapılıyor, elektrik santralleri bir taraftan kuruluyor bir taraftan açılıyor" dedi. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

"Çok bahtiyarım. Çünkü Karabağ'ı azat etmiş Milli Meclis'te, bağımsızlığının 30. yılında Azerbaycan'dayım. Evlerinden, yurtlarından 30 yıldır ayrı olan Azerbaycanlı kardeşlerime evlerine dönüş yolu açılmıştır. Bizler de inşallah TOKİ'mizle okul, hastane ve bunun gibi eserleri inşa etmenin gayreti içerisinde olacağız.  Karabağ aynı zamanda dünyayı kendi siyasi ve ekonomik hırslarının arenası olarak görenlerin hesaplarının bozulduğu yerdir. Tüm bu gelişmeler Azerbaycanla birlikte Ermenistan için de yeni bir dönemin başlangıcıdır. Zengezur koridorunda çalışmaya başlayacak demiryoluyla Ermeniler de tüm dünyaya ulaşabilecekler. Kendi kendilerine uyguladıkları ablukadan kurtulabileceklerdir."

"DİNİMİZ BİR, DİLİMİZ BİR"

Erdoğan, konuşmasında Azerbaycanlı şair ve yazar Bahtiyar Vahapzade'nin şu dizelerine de yer verdi:

"Bir ananın iki oğlu

Bir emelin iki kolu

O da ulu, bu da ulu

Azerbaycan, Türkiye

Dinimiz bir, dilimiz bir

Ayımız bir, yılımız bir

Aşkımız bir, yolumuz bir

Azerbaycan, Türkiye"

 

Kaynak: anka