Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın rezervine ilişkin, "Uluslararası rezervlerimiz de belirgin bir şekilde artıyor. Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz, -özellikle ana muhalefet ve diğer muhalefet, hepsi buraya çok dikkat etmesi lazım- 27 Ağustos itibariyle 118 milyar doları aşmış durumdadır" dedi. Çeltik alım fiyatlarını da açıklayan Erdoğan, “Önümüzdeki günlerde başlayacak çeltik hasadı için alım fiyatları, ton başına baldo için 5 bin 500 lira, Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, luna çeşidi için 4 bin lira” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalar yaptı. Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

YENİ REFORMLA DESTEĞİ SÜRDÜRECEĞİZ: “Geçmişte vesayetten FETÖ’ye kadar üzerine düşen nice gölgelerin tartışması altında kalan yargımızın, artık milletimizin kendisinden beklediği bağımsız ve tarafsız duruşunu her geçen yıl güçlendirdiğini görüyoruz. Önümüzdeki süreçte de yeni reformlarla yargıya verdiğimiz desteği sürdüreceğiz.

ŞİMDİDEN TESLİM EDİLEN EVLER VAR: Salgınla mücadelemizin sürdüğü bir dönemde üst üste yaşadığımız afetlerin yol açtığı can ve mal kayıplarının da acısını hissettik. Antalya ve Muğla başta olmak üzere güney sahillerimizde etkili olan tarihimizin en büyük orman yangınlarında ağaçların yanı sıra evler, ahırlar, hayvanlar, seralar da tahrip oldu. Bu yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve ormancılarımıza bir kez daha rahmet diliyorum. Yangınların söndürülmesinin hemen ardından zararların telafisi, tamamen kullanılamaz hale gelen ev ve tarımsal yapıların inşası çalışmaları başladı. Şimdiden tamamlanıp teslim edilen evler var. Amacımız, 1 yıla kadar, yeniden inşa edilecek yapıları bitirip hak sahiplerine teslim etmektir.

15 VATANDAŞIMIZI ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR: Kastamonu’nun Bozkurt, İnebolu, Küre, Pınarbaşı ve Azdavay; Sinop’un Ayancık; Bartın’ın Ulus ilçelerinde ve bağlı köylerinde çok ciddi can kayıplarına ve yıkımlara sebep olan sel felaketinin izlerini silme çabaları sürüyor. Hayatını kaybeden 82 vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Halen kayıp olan 15 vatandaşımızı arama çalışmaları devam ediyor. Bir süre önce Rize ve Artvin’de de sel baskınları yaşanmıştı. Ancak özellikle Kastamonu ve Sinop’taki durum, eşi benzeri görülmemiş, bir benzeri olay yok. Ama böyle bir afeti, manzarayı yaşadık. Mesela Bozkurt’ta ilçeye normalde 1 yılda yağan yağış 2 günde düştü. Bu olağanüstü durum, yüksekliği 5 metreyi bulan sel baskınlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Sel bittiğinde mesele Bozkurt’ta geride yüksekliği 4 buçuk ile 7 metre arasında olan toprak, taş, ağaç karışımı bir husubat kaldı.

ADETA ÇIKARMA YAPTIK: Yaşanan felaketle ilgili tüm bakanlıklarımızın, kurumlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın imkanlarını seferber ettik. Helikopterler, botlar, itfaiye araçları, 10 binin üzerinde personel ve ihtiyaç duyulan her türlü araç gerekçe felaket bölgelerine adeta çıkarma yaptık.

İHRACAT 207 MİLYAR DOLARI AŞTI: Ağustos itibariyle yıllık ihracatımız 207 milyar doları aştı. Dünya ihracatından aldığımız pay da artıyor. Salgın nedeniyle tüm dünya olduğu gibi ülkemizde de zayıflayan turizm sektörü hızlı bir toparlanma sürecine girdi.

DÖVİZ REZERVLERİMİZ 118 MİLYAR DOLARI AŞMIŞ DURUMDA: Uluslararası rezervlerimiz de belirgin bir şekilde artıyor. Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz, -özellikle ana muhalefet ve diğer muhalefet, hepsi buraya çok dikkat etmesi lazım- 27 Ağustos itibariyle 118 milyar doları aşmış durumdadır. Salgın döneminde tüm dünya olduğu gibi iş gücü piyasamız da olumsuz etkiledi. Ancak iş gücü piyasalarında da kısa zamanda hızlı bir toparlanmaya şahit olduk. Öyle ki bu yılın ilk yarısında sağlanan istihdam artışı 1,5 milyon kişiye çıkarak salgın öncesi seviyeleri bile aşmıştır.

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARI ÖZENDİRECEĞİZ: Bu büyümenin kaliteli, kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için makro ekonomik dengeleri gözeten ve yapısal reformla desteklenen bir kalkınma modeli uygulayacağız. Bu kapsamda ekonominin motoru olan sanayi sektöründe, teknoloji seviyesi yüksek sabit sermaye yatırımlarını ve doğrudan yabancı yatırımcıları özendireceğiz. Özellikle de yatırım teşvik sistemini sadeleştirmeye devam edecek, yenilikçi üretime yönelen öz sermaye ağırlıklı gerçekleştirilen ve bölgesel kümelenme öncelikleriyle uyumlu yatırımları münhasıran destekleyeceğiz.

TEK VE EN ÖNEMLİ KOZUMUZ AŞI: Salgınla mücadelede hala tek ve en önemli kozumuz aşıdır. Okulların açıldığı, işyerlerinin tam kapasite üretime geçtiği şu dönemde vatandaşlarımızı bir kez daha aşılarını yaptırmaya ve tamamlamaya davet ediyorum. Küresel sağlık krizinin bitmediğini göz önünde tutarak temizlik, maske ve mesafe başta olmak üzere tüm tedbirlere hassasiyetle riayet etmeyi sürdürmeliyiz.

ÇELTİK FİYATI: Önümüzdeki günlerde başlayacak çeltik hasadı için alım fiyatları, ton başına baldo için 5 bin 500 lira, Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, luna çeşidi için 4 bin lira.”

Kaynak: anka