Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin çok sayıda afetle karşılaştığını belirterek, “Deprem, sel ve toprak kayması bulunduğu iklim ve coğrafi yapısı sebebiyle ülkemizin kaderidir. Enkaz kaldırma ve hasar tespiti çalışmalarını hızla yapıyor ve vatandaşlarımızın zararlarını karşılayıp yıkılan yerleri yeniden inşa ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize’de Salarha Tüneli Açılış Töreni'nde konuştu. Bölgedeki altyapı yatırımları ile ilgili bilgi veren Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“RİZE’NİN 70 YILLIK HAYALİ: Yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki Salarha tünelinin hayırlı olmasını diliyorum. Doğu Karadeniz’in giderek gelişen ticareti, turizmi, sanayisi ile üniversitemizin artan cazibesi bölgemizde trafiği yoğunlaştırmıştır. Ovit Tüneli’nin ardından dün hizmete açtığımız İyidere- İkizdere yolu ile Hurmalık tünelleri bölgenin hem Kafkaslara hem güneye olan trafiğini artıracaktır. İyidere Lojistik Limanı ve deniz üzerinde inşa ettiğimiz Rize-Artvin havalimanın açılması ile bu bölgedeki insan ve yük trafiği fazlalaşacaktır. Salarha Tüneli ile bu trafiğin büyük bölümünü şehir içinden çıkarıp çevre yolu ile doğrudan arka tarafa veriyoruz. Vadi ile kıyıyı birleştiren bu tünel Rize’nin 70 yıllık hayalidir.

DEPREM, SEL ÜLKEMİZİN KADERİ: Deprem, sel ve toprak kayması bulunduğu iklim ve coğrafi yapısı sebebiyle ülkemizin kaderidir. Enkaz kaldırma ve hasar tespiti çalışmalarını hızla yapıyor ve vatandaşlarımızın zararlarını karşılayıp yıkılan yerleri yeniden inşa ediyoruz. Karadeniz bölgemiz de bu tür afetlerle karşılaşmıştır. Antalya ve Muğla gibi orman yangınlarının ciddi tahribata, can ve mal kaybına yol açtığı yerlerde yaraları sarıyoruz. Yakında yeniden gelip çalışmaları yerinde göreceğim.

EN ÖNEMLİ SORUN ÇARPIK YAPILAŞMA: Karadeniz’in tamamı ile birlikte Rize’mizin en önemli sorunu olan çarpık yapılaşmanın önünü kesmek için de çok önemli adımlar attık. Deniz dolgu alanlarından başlayarak, riskli alanları yıkıp yeniden inşa ediyoruz.  Ayrıca turizm sektörü için çeşitli yatırımlar yapıyoruz. Atalarımız, dedelerimiz, babalarımız bize cennet gibi bir Rize bıraktı. Biz de çocuklarımıza, torunlarımıza çok daha estetik, hayat kalitesi yüksek bir Rize bırakmakta kararlıyız. Başka Rize, başka Karadeniz başka Türkiye yok. Rize’nin bir evladı olarak sahip bulunduğum imkanları bunun için sonuna dek kullanmayı boynumun borcu görüyorum.

CHP’NİN TABANINA SESLENİYORUM, DİKİLİ BİR AĞACINIZ YOK: Türkiye’de bir kesim var. Ağızlarını açtıklarında ’19 yılda siz ne yaptınız?’ diye sesleniyor. Bunu kimlerin sorduğunu biliyorsunuz değil mi? Böyle bir soruyu ancak ne kendisi ne anne babası ne de çocukları bu ülkede yaşamamış olan biri sorabilir. Türkiye’nin nerden nereye geldiğinin şahidi bu millettir. İşte dün bir taraftan o tünellerin açılışını yaptık,  bugün de Salarha Tüneli’nin açılışını yapıyoruz. Yahu var mıydı bizim böyle tünellerimiz, viyadüklerimiz? Ben bu Bay Kemal’e ve CHP’nin tabanına sesleniyorum; gelin de Rize’yi görün... Dikili bir ağacınız yok ağacınız. Yaşı 30-35 altında olanlar belki eski Türkiye’yi tam olarak hatırlamaz ama büyüklerinden dinlemiştir.

BÖLÜNMEYE FIRSAT VERMEYECEĞİZ: Ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerin şöyle bir özetini paylaşmak istiyorum. Eğitimde derslik sayısını 343 binden 600 binin üzerine çıkardık. Dün İstanbul'da 20 bin öğretmenin atamasını yaptık, 713 bin öğretmeni göreve başlattık. Üniversite öğrencisi sayısını 1.5 milyondan 8 milyona yükselttik. Sağlıkta hastane yatak sayımızı 164 binden 255 binin üzerine yükselttik. Hizmete aldığımız 17 şehir hastanesiyle sağlıktaki hizmet kalitesini artırdık. Önümüzdeki dönemde çok daha fazla eseri kazandırmaya devam edeceğiz. Cumhur İttifakı olarak inşallah birlik içerisinde 2023 seçimlerine hazırlanıyor muyuz? Bir ve beraber miyiz? Bölünmeye asla fırsat vermeyeceğiz.

GİRDİĞİMİZ HER MÜCADELEYİ KAZANDIK: Ardı ardına yaşanan nice siyasi, sosyal, ekonomik saldırı ardından büyük imtihanlar geçirdik. Bunca musibetin teki bile başka bir ülkede yaşansa ya da geçmişte bizim başımıza gelse ortaya çıkacak enkazın altından emin olun bunlar kalkamazdı. Allahın lütfuyla biz kalktık. Bu millet büyük bir millet. Rize’nin uşakları Allahın izniyle bu muhaliflere, bu ana muhalefete bu terör örgütünün atıklarına pabucu bırakmaz. Girdiğimiz her mücadeleyi kazandık bundan sonra da kazanacağız.”

Kaynak: anka