Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini üstlenmesi konusunda Taliban'dan gelen açıklamalarla ilgili olarak, "Bu konuda Türkiye’deki yönetimin ne konumda olduğunu Taliban gayet iyi biliyor. Burada Taliban'ın adeta bir işgal hareketini devam ettirmesi doğru bir yaklaşım değildir. Biz de buradan Taliban'a sesleniyoruz; bu işgal hareketini, kardeşlerinin topraklarını işgal etmeyi bırakması lazım" dedi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde basın toplantısı düzenledi. 

Erdoğan, Kıbrıs Türklerinin yarım asırdan fazla bir süredir eşitlik ve adalet mücadelesi verdiğini belirterek, "Kıbrıs'ta çözüme ancak Ada'daki gerçekler temelinde ulaşılabilir. Bundan sonra yeni bir müzakere süreci olacaksa bu ancak iki eşit ve egemen devlet arasında yapılabilir" dedi. 

"MÜZAKERELER, İKİ EŞİT DEVLET ARASINDA YAPILABİLİR"

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kıbrıs Türkü adada yarım asırdan fazla bir süredir eşitlik ve adalet mücadelesi veriyor. Bu uğurda birlikte nice bedeller ödedik, nice badireler atlattık. Kıbrıs Türk halkı eşit ortağı olduğu Ada'da egemen eşitliğe ve eşit uluslararası statüye sahiptir. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar tarafından bu doğrultuda Cenevre’de sunulan öneri, bugüne kadar sonuç vermeyen çözüm çabalarını gerçekçi bir zemine oturtan, çözümün önünü açan tarihi bir fırsattır. Kıbrıs Türk tarafı dünyaya kimin çözümden yana olduğunu kimin de çözümsüzlükten nemalandığı göstermiştir. Kıbrıs'ta çözümü ancak Ada'daki gerçekler temelinde ulaşılabilir. Bundan sonra yeni bir müzakere süreci olacaksa bu ancak iki eşit ve egemen devlet arasında yapılabilir. Unutulmasın ki KKTC, her türlü zorluğa rağmen kendi ayakları üzeninde duran bir devlettir. Demokrasi geleneği, gelişmekte olan ekonomisiyle müreffeh bir geleceğe emin adımlarla yol almaktadır. Türkiye ve Türk halkının her bir ferdi de dün olduğu gibi bugün de yarın da Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya devam edecektir."

Erdoğan, bugün KKTC Parlamentosu’nda yapacağı konuşmada bir müjde açıklayacağını da yineledi.

"AZINLIK FELSEFESİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Azerbaycan’dan Kıbrıs’a yapılan resmi temas ile ilgili olarak "Dünyanın değişik ülkelerinden burayla bu tür temasların kurulması bizim gayretlerimizdir. Benzer çalışmaları nerede mağdur mazlum ülkeler varsa hepsi için yapıyoruz. Eşit egemen iki devletli çözümden yanayız. Biz 40-50 senemizi onların söyledikleri ile geçirdik netice alamadık. O devir kapandı. Azınlık felsefesini de kabul etmiyoruz. Böyle bir şey yok" dedi. 

"TALİBAN'IN AÇIKLAMALARINDA 'TÜRKİYE'Yİ İSTEMİYORUZ' GİBİ BİR İFADE YOK"

Erdoğan, Türkiye'nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğinin üstlenilmesi konusunda Taliban'dan gelen açıklamalarla ilgili bir soruya karşılık da şunları söyledi:

"Taliban'ın açıklamalarında 'Türkiye'yi istemiyoruz' gibi bir ifade yok. Kendilerine göre bazı açıklamalar yapıyorlar. Bu açıklamaları ile güya bize yönelik bazı yaklaşım türleri var. Bu konuda Türkiye’deki yönetimin ne konumda olduğunu Taliban gayet iyi biliyor. Bu adımları atarken bizim Türkiye yönetimi olarak bazı planlarımız var. Bu planlarımızın gereğini yerine getiriyoruz. Gerek Dışişleri nezdinde gerek şahsım olarak bu adımları atıp Taliban ile de ne gibi görüşmeler yapacağız bunlarla nereye ulaşacağız, bunun gayreti içerisindeyiz. Taliban’ın Afganistan’daki yaklaşımı bir Müslümanın bir başka Müslüman’a yaklaşımı değildir. Burada Taliban'ın adeta bir işgal hareketini devam ettirmesi doğru bir yaklaşım değildir. Biz de buradan Taliban'a sesleniyoruz; bu işgal hareketini, kardeşlerinin topraklarını işgal etmeyi bırakması lazım. Bir an önce böylece Afganistan'da barışın egemen olduğunu göstermek lazım."

"DÜKKANLAR, LOKANTALAR AÇILSIN DENDİ BİZ DE BU ADIMI ATTIK, ATTIK DA NE OLDU?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan vaka ve vefat sayıları nedeniyle maske, mesafe kurallarının devam etmesi ve aşı yapılması çağrısında da bulundu. Erdoğan, şunları söyledi:

"Maske, mesafe kuralı devam etmeli. Bundan taviz verilmesi doğru değil. 'Dükkanlar, lokantalar' açılsın dendi, biz de bunları kale aldık, açılması noktasında adımı attık. Attık da ne oldu? Hemen rakamlar yükselmeye başladı. Vefat sayıları da ciddi manada arttı. Sayı 7’binleri filan tekrar yakaladı. Bu bizim için bir tehdit. Bu tehdide fırsat vermemek gerekiyor. Toplu bulunduğumuz mekanlarda kesinlikle mesafeye ve maske kuralına çok çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aşının önünü açmış bulunuyoruz. Aşı olmayanlar aşısını muhakkak yaptırmalı. Kendi aşımızı da inşallah yıl sonuna kadar üretmek suretiyle, aşıda ihtiyaç veya 'Dışarıdan gelir mi gelmez mi?' böyle bir sıkıntıya girmeden bunu da çözmüş olacağız. Sağdan soldan yapılan olumsuz propagandalara kanmadan aşılarımızı da yaptırmalıyız ki o bizim için önemli bir teminattır, garantidir."

 

Kaynak: anka