Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tutuklu iş insanı Osman Kavala hakkında, "Şimdi AİHM bir karar almış. Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye'yi adeta burada mahkûm etmek istiyorlar. 10 büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, 'bunu nasıl bıraktırırız' gayreti içindeler" dedi. Erdoğan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için ise, "Neymiş? 4 senedir yatıyormuş. Yargı ne diyorsa o. Şimdi HDP de Selahattin Demirtaş'ı çıkarmanın gayreti içerisinde. Hale bakın. Terörist adam ya…" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Angola, Togo ve Nijerya ziyaretlerinin ardından Türkiye'ye dönerken uçakta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın uçakta yaptığı değerlendirmeyi ve fotoğrafı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı paylaştı. 

"KAVALA DENİLEN SOROS ARTIĞI..."

İş insanı Osman Kavala'nın tutukluluğu ile ilgili olarak, aralarında ABD, Almanya'nın da bulunduğu 10 ülkenin büyükelçisinin açıklaması ile ilgili olarak Erdoğan, şunları söyledi:

"Bakın şimdi AİHM bir karar almış. Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye'yi adeta burada mahkûm etmek istiyorlar. 10 büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, 'bunu nasıl bıraktırırız' gayreti içindeler. Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye'ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz? Neymiş? Kavala'yı bırakın. Sen kendi ülkendeki haydutları, katilleri, teröristleri bırakıyor musun? Amerika'sı, Almanya'sı, hangisi böyle bir şeyi şu ana kadar yaptı? Yapmadılar ve yapmazlar. Konuştuğu zaman sana verecekleri cevap şudur, 'yargı bağımsızdır'. Sizde yargı bağımsız da bizdeki yargı bağımlı mı? Bizdeki yargı, bağımsızlığın en güzel örneklerini veriyor?"

"HALE BAKIN, TERÖRİST ADAM YA..."

Erdoğan, tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrılarına ilişkin yöneltilen soruya ise şu yanıtı verdi: 

"Neymiş? 4 senedir yatıyormuş. Yargı ne diyorsa o. Şimdi HDP de Selahattin Demirtaş'ı çıkarmanın gayreti içerisinde. Hale bakın. Terörist adam ya… 53 tane vatandaşımız bunun çağrısıyla ölüyor Diyarbakır'da. Yasin Börü yavrumuzun nasıl şehit edildiğini biliyorsunuz. Bütün bunlar ortadayken bakıyorsunuz bir televizyon kanalı bunun hanımını çıkarıyor, konuşturuyor, o da 'çocuklarımın babası içeride' diyor. Senin çocuklarının babası içeride de, Yasin Börü şehit oldu gitti. Diğerleri, yine aynı şekilde şehit edildi. Peki, onların yavruları yok mu? Onların hali ne olacak? Hiç bunu konuşmuyorlar. Bizim bu konudaki tutumumuzu, tavrımızı da sürekli eleştiriyorlar. Kusura bakmasınlar, biz bu görevde olduğumuz sürece hukuk ne ise bunun gereğinin yapılmasını istemeye mecburuz. Buradan taviz veremeyiz."

"ULUSLARARASI CAMİA İÇERİSİNDE SOROS NE İSE KAVALA O"

Kavala ve Demirtaş’ın yargılandıkları davalara değinen Erdoğan, "Daha devam eden davaları var. Kavala hakeza öyle. Fakat Kavala'nın özelliği daha farklı. Uluslararası camia içerisinde Soros ne ise Kavala o. Bunlar para ile istedikleri yeri istedikleri gibi sallamaya çalışıyorlar. Şimdi Soros'un oğlu da giriyor. O da babası gibi. Bunların çok iyi takip edilmesi lazım" dedi. 

"ÖYLE YA DA BÖYLE ALACAĞIZ"

ABD ile yaşanan F-35 sorunu üzerine Erdoğan, "Biz bu 1 milyar 400 milyon dolarımızı öyle veya böyle alacağız. Bütün bunlar konuşuluyor. Şu anda savunma bakanlarımız karşılıklı olarak bu görüşmeleri yapıyorlar. Şimdi Milli Savunma Bakanımız, Amerika Savunma Bakanı ile bir araya gelecek, görüşecekler. Mesafe alacağız diye inanıyorum. Roma'da G20 Toplantısı'nda Biden ile biz de bunu tabii konuşacağız. 'Ne yapıyoruz ne oluyor' diye soracağız. Hiçbir şekilde Türkiye'nin haklarının yenmesine fırsat vermeyiz" karşılığını verdi.

"TÜRKİYE, SEÇİMLERİN ZAMANINDA YAPILMASI OLAYINI YAŞAYACAK"

Erdoğan, erken seçim çağrıları ile ilgili soruya ise şu karşılığı verdi:

"Bunlar neredeyse iki yıldır hep erken seçim demiyorlar mı? Çok açık net bir gerçek var ortada, ben 'seçimler zamanında yapılacak diyorum, asla geri adım yok' diyorum. Devlet Bey, aynı şekilde, Haziran 2023'ü söylüyor, 'seçimler zamanında yapılacak' diyor. Ama bunlar hala avara kasnak gibi dönüp dönüp duruyorlar. Yok böyle bir şey, olmayacak böyle bir şey. Seçim zamanında yapılacak. Türkiye, seçimlerin zamanında yapılması olayını yaşayacak. O tarih de Haziran 2023'tür."

 

Kaynak: anka