Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıkladığı yeni anayasa taslağı ile ilgili "Son dönemde Sayın Bahçeli ile yeni anayasa konusunu da görüştük. Onlar belli bir noktaya geldiler, hazırlıklarını gönderdiler. Bizim hazırlıklarımız da bitmek üzere, biz de aynı şekilde kendilerine takdim edeceğiz. Daha sonra da bunlar üzerinde ortak bir çalışma yapacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Hz. Ali Camii'nde kıldığı cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

YENİ ANAYASA HAZIRLIKLARIMIZ BİTMEK ÜZERE: Anayasa ile ilgili olarak zaman zaman Sayın Devlet Bey ile yaptığımız görüşmeler var. Bu görüşmelerde ülkemizin birçok meselesini görüşme imkanı buluyoruz. Bunların arasında son dönemde de yeni anayasa konusunu da görüştük. Hazırlıklarımızı kendileriyle paylaşacağımızı da konuştuk. Onlar belli bir noktaya geldiler, hazırlıklarını gönderdiler. Bizim hazırlıklarımız da bitmek üzere, biz de aynı şekilde kendilerine takdim edeceğiz. Daha sonra da bunlar üzerinde ortak bir çalışma yapacağız. Bununla da kalmayıp muhalefete de takdim edeceğiz, daha sonra sivil toplum kuruluşlarıyla da bu hazırlıklarımızı görüşeceğiz. Milletin kabul edeceği bir yeni anayasayı çıkarmak istiyoruz.

YERLİ AŞIYI TÜM DÜNYA İLE PAYLAŞAĞIZ: İlim tüm insanlığın ortak malıdır. Bilimde kıskançlık olmaz. İnsanlığın sağlığıyla alakalı böyle bir konuda, 'Biz ürettik kimseye vermeyiz' yanlış bir yaklaşımdır. Biz nasıl Çin aşısıyla sürece başladık, bunun dışında Uğur Bey7in eşiyle ürettiği aşıdan istifade ediyoruz, Rus aşısıyla Sayın Putin ile görüşmelerimizi yaptık. Oradan da ciddi oranda aşı alacağız, sonra da Türkiye'de ortak üretime gireceğiz. Ülkemizde de yoğun bir çalışma var. Eylül, ekim aylarına yetiştirmeyi planladığımız bu çalışmayla da yerli aşımızı inşallah yapacağız. Biz bunları da sadece ülkemizde kullanmak değil, tüm dünyada nereden bir talep varsa hepsiyle de paylaşmaya hazır olduğumuzu söylemiş olduk.

MISIR'A TAVRIMIZ OLUMLU: Mısır halkına yönelik tavrımız çok çok olumlu. Mısır halkıyla Türk milletinin tarihe dayalı olan bir birlikteliği var. Düşman kardeşler olarak değil, dost olarak Mısır halkıyla tarihten gelen birlikteliğimizi yeniden kazanma gayreti içindeyiz. Mısır halkını zorla, Yunan halkıyla birlikte görmek bizi üzer. Onlarla dayanışma içinde olmaları bizi üzer. Yeni süreç başladı. Bu süreç içinde önce istihbarat örgütlerimiz, sonra Dışişleri Bakanlığımız mensupları görüşmelere başladı. Bunu genişleterek, geliştirerek devam ettireceğiz.

TÜRKİYE DIŞ POLİTİKADA DİMDİK DURAN BİR ÜLKE: Neşet Ertaş'ın 'Aşkına koşan yorulmaz' ifadesi var. 18-19 yılda aşkla koştuk. Gece gündüz demedik. Başta eğitim olmak üzere sağlıkta adalette, emniyette, tarımda, enerjide, uluslararası ilişkilerde attığımız bu adımlarla aşkla koştuk. O aşk olmazsa bu eserler yapılamazdı. Türkiye’nin dört bir yanında eserlerimiz varsa bunun sayesinde. Derdimiz şuydu Hakkâri’de bir gencin üniversite için İstanbul’a gelmesi değil orada kurulan bir üniversitede eğitim öğretimini görsün. Bu şehir hastanelerini biz niye yaptık? Şu anda Türkiye’ye gelenler hastanelerimizin bütün bu özelliklerine hayran kalıyorlar. 45 günde Covid döneminde Yeşilköy’de 1008 odalı hastanede yaptık, Sancaktepe’de aynı şekilde hastaneyi yaptık. Yurt dışından gelenler hemen uçakla insin beş dakikada hastaneye geçsin diye. Bunlar Türkiye’nin muasır medeniyeler seviyesinin üstüne çıkmasının görüntüleridir. Ulaşımda Türkiye dünya ile yarışıyor. Göreve geldiğimizde elimizdeki imkanlar belliydi, şimdi 28 bin kilometre otoyollarımız var. İstanbul’u İzmir’e bağladık. Havalimanlarında sayımız 26 iken 50 küsur havalimanına sahip olduk. Dış politikada Türkiye artık birilerinin çeki düzen vermesi gereken bir ülke değil, dimdik ayakta durabilen bir ülke. Tarımda gayet iyi konumdayız, hayvancılıktı da aynı şekilde.

AZINLIKLARA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERDİK: Ülkemizdeki tüm azınlık grupları, dini cemaatler onların liderleriyle bir araya gelerek yaptığımız iftarda özellikle Türkiye’deki herhangi bir sıkıntıları var mı bunları kendilerinden dinleme fırsatı buldum. Kendilerinin memnuniyetini duymak beni ayrıca mutlu etti. Her türlü desteği verdik, veriyoruz, bundan sonra da vereceğiz. Dini cemaatlerin, azınlıkların nasıl bir ihtiyacı varsa kendilerine yardımcı olabileceğimizi ilettik. Bu tür dini cemaatlerin nerede herhangi bir ihtiyacı varsa kendilerine taahhüt ettik.

Kaynak: anka