Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüsle mücadele ile ilgili olarak “Aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi vatandaşımıza ücretsiz olarak veriyoruz” dedi. Aşı çağrısı yapan Erdoğan, “Olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi, akli temele dayanmadığının altını çizmek istiyorum” dedi. Emeklilerin temmuz ayı aylıkları ile bayram ikramiyelerinin Kurban Bayramı öncesinde ödeneceğini açıklayan Erdoğan, tasarruf genelgesi ile ilgili olarak da “Cumhurbaşkanlığı yürütmenin tüm işlem ve işlemleri gibi bu konunun asli sahibidir” mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından konuşma yaptı. Erdoğan’ın verdiği mesajlar özetle şöyle:

“AŞI HİZMETİNİ DİĞER ÜLKELER GİBİ ÜCRETSİZ VERİYORUZ: Türkiye, dünyada salgın sürecin tüm boyutları ile başarı ile yürüten ülkelerin ilk sıralarında yer almaktadır. Türkiye, etkili ve yerinde tedbirler sayesinde, pek çok ülkeden olumlu yönde ayrıştı. Salgının başından beri vatandaşlarımıza ücretsiz test hizmeti sunduk. Aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi vatandaşımıza ücretsiz olarak veriyoruz.

OLUMSUZ KAMPANYALARIN HİÇBİRİ İLMİ, AKLİ TEMELE DAYANMIYOR: Artık 18 yaşın üzerinde herkese açılmış olan aşı randevularını alarak kendilerini ve sevdiklerini bu musibetten korumaları çağrısında bulunuyorum. Dünyada bu hastalığa karşı, aşı dışında kullanılabilecek başka bir tedbir yoktur.  Olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi, akli temele dayanmadığının altını çizmek istiyorum. Toplumsal bağışıklık elde edilene kadar; temizlik, mesafe başta olmak üzere tedbirlere uymaya devam etmeliyiz.

DESTEKLERİN TUTARI 150 MİLYAR LİRAYI AŞTI: Milletimizin her kesimine destek olduk. Bütçeden ve çeşitli fonlardan sunduğumuz doğrudan desteklerin tutarı 150 milyar lirayı aşmış durumdadır. Yıl sonuna kadar bu tutarın 196 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz. Kullandırılan ve ertelenen krediler, vergi ve SGK primleri yoluyla da 524 milyar liralık bir kaynağı harekete geçirdik.

2020 YILINI BÜYÜME İLE KAPATTIK: Dünya küçülürken, AB ülkeleri küçülürken; 2020 yılını büyüme ile kapattık. Sanayi üretiminde de olumlu gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, büyümede dış talep ve iç talep arasında arzuladığımız dengeleme de başlamıştır. İlk 6 ayda yüzde 40’lık bir ihracat gerçekleşti. Bu gidişle tarihimizde ilk defa 200 milyar doların üzerinde bir ihracata imza atacağız. Aldığımız tedbirler, ekonomik faaliyetlerdeki canlanma sayesinde istihdam kayıplarımızı telafi ederek, 2 milyon 887 bin istihdam artışı sağladık

EMEKLİ MAAŞLARI VE İKRAMİYELERİ BAYRAMDAN ÖNCE: Emeklilerimizin aylıklarında Ocak-Temmuz dönemi TÜFE oranını dikkate alarak yüzde 8,45 oranında artış yapıyoruz. Emeklilerimize bir müjde vermek istiyorum. Emeklilerimizin temmuz ayı aylıkları ile bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz. 12,7 milyon vatandaşımıza 12,3 milyar lirası Kurban Bayramı ikramiyesi olmak üzere toplamda 38 milyar liralık ödeme gerçekleştireceğiz. 

AVRUPA’DA BENZİNİN VE MOTORİNİN EN UCUZ OLDUĞU ÜLKE BİZİZ: Bugün mazotta 2 lira, benzinde 2.5 lira ÖTV almamız gerekirken; mazotta 71 kuruş, benzinde 83 kuruş ÖTV alıyoruz. Her bir akaryakıt alımında litrede en az 2 lira destekliyoruz. Evlerde sanayide kullanılan tüplerde ise hiç ÖTV almıyoruz. Sadece bu yıl 46 milyarlık KDV ve ÖTV gelirinden feragat ediyoruz. Avrupa’da benzinin ve motorinin en ucuz olduğu, en az vergilendirildiği ülke biziz. Eskiden yurtdışından gelen her araba depolarını doldurup öyle girerlerdi, şimdi depoları fulleyip öyle sınır dışına gidiyorlar. Böylesine büyük maliyetlere katlanmamızın tek gayesi vatandaşlarımızın, üreticilerimizin, çiftçilerimizin yükünü azaltarak refahı artırmaktır.

KDV ORANI EN DÜŞÜK İKİNCİ ÜLKEYİZ: Tüm işlemlerde KDV oranının yüzde 18 olduğunu varsaydığımızda, OECD ülkeleri arasında KDV oranı en düşük ikinci ülkeyiz. Biz sosyal amaçlarla yüzde 8 ve yüzde 1 şeklinde iki indirimli oran daha uyguluyoruz. Böylece ortalama KDV oranımızı yüzde 14’e geriliyor. KDV oranları açısından OECD ülkeleri arasında en düşük orana sahip ülke oluyoruz. ‘Vergi geliri üretemediğimizi’ söylüyorlar. Kamu gelirlerinin yüzde 84’ü vergi gelirlerinden toplanıyorlar. Kurumlar vergisi oranını, 2023'ten itibaren yüzde 20 seviyesine indiriyoruz. Ülkemiz çalışıyor, üretiyor, istihdam ediyor, ihracat yapıyor ve büyüyor.

SADECE MERKEZ BANKASI GAYRETİ İLE MÜCADELE KAZANILMAZ: Önümüzdeki en önemli sorunlardan biri yüksek enflasyondur. Hem enflasyonu aşağı çekmeyi hem de büyümeyi aynı anda gerçekleştirme başarısını gösterdik, daha iyisini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Yüksek enflasyonla mücadele takım oyunu gerektiriyor. Merkez Bankası bu konuda karalı bir yaklaşıma sahiptir. Sadece Merkez Bankası gayreti ile bu mücadele kazanılamaz. Yapısal sorunların çözümüne de güçlü odaklanmamız gerekiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI TASARRUFUN ASLİ SAHİBİDİR: Bütçe ve kamu mali yönetiminde şeffaflık ilkelerimizden taviz vermediğimizi bir kez daha göstererek, kamu maliyesi raporunun ilkini yayınladık. Kamuda taşıt alımı ve kiralanması temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına katı sınırlamalar getiren tasarruf genelgemizi yayınladık. Cumhurbaşkanlığı yürütmenin tüm işlem ve işlemleri gibi bu konunun asli sahibidir.

BAŞBAĞLAR’DAKİ VATANDAŞLARIMIZ BAŞTA OLMAK ÜZERE…: 28 yıl önce bugün Başbağlar’da teröristler tarafından alçakça katledilen kardeşlerimizi yad ediyorum. Başbağlar’daki vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmadık, bırakmıyoruz. Terör örgütlerine göz açtırmıyoruz.

100’ÜN ÜZERİNDE KİŞİ TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ: FETÖ’yü kökünden kazıma çalışmalarına da devam ediyoruz. İstihbaratımızın ve güvenlik güçlerimizin yoğun çalışmaları sayesinde kripto FETÖ’cülerin önemli bir kısmını belirleyerek kamudan ve toplum bünyesinden temizledik. Stratejik kurumlardaki tüm mahrem yapılanmalarını ve arşivlerini tek tek ortaya çıkardık. FETÖ’yü çözme ve ortadan kaldırma çalışmalarına devam edeceğiz. Yurt dışındaki örgüt mensuplarına yönelik çalışmalar kapsamında 100’ün üzerinde kişinin Türkiye’ye getirildiğini söyleyebilirim.

FETÖ’NÜN ORTA ASYA SORUMLUSU ADALETE TESLİM EDİLMİŞTİR: Milli İstihbarat Teşkilatımız, son olarak yürüttüğü, özgün ve sabırlı çalışmalar neticesinde FETÖ’nün Orta Asya genel sorumlusu Orhan İnandı’yı ülkemize getirerek adalete teslim etmiştir. Bu kişi Türkiye’de bulunduğu dönemde, örgütün gizli yapılanması içinde yer almıştır. Daha sonra örgütün en üst düzey yöneticileri arasına katılan bu şahıs, FETÖ’nün kirli parasını Orta Asya’da işletmiş, zehirlediği beyinleri örgütün karanlık ajandasına alet etmiştir, Üst üste yakalanan isimler FETÖ’ye dünyada hiçbir yerin kendisi için güvenli olmadığı gerçeğini bir kez daha göstermiştir.”

 

 

Kaynak: anka