CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ramazan Bayramı'nın 3'üncü gününde emeklilerle buluştu, sorunlarını dinledi, CHP'nin çözüm önerilerini anlattı. Bağ-Kur emeklisi olduğunu ve aylık 1800 TL maaş aldığını söyleyen emekli bir yurttaş, "Harca harca bitmez, 1200 TL kredi borcuma kesiliyor. Çalışmak zorundayım, iş bulamıyorum. Nasıl yapacağız bu işi? Nasıl geçineceğiz? Çok zor. Bizimle dalga geçiyorlar, bıktık. Emekliyiz ama emekliyoruz" dedi. Bir başka emekli yurttaş ise, maaşların düşük olmasından şikayet ederken, "Eskiden emekliler torunlarını görünce sevinirdi, 3-5 kuruş cebine harçlık koyardı. Emekliler torunlarından şimdi kaçar oldu. Çünkü torununa harçlık veremeyecek” diye sitem etti.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, çeşitli sektörlerden emekli yurttaşlarla, video konferans yöntemiyle görüştü. Birçok farklı sektörde çalışmış ve emekli olmuş yurttaşlar, yaşadıkları sorunları Kılıçdaroğlu'na anlattı. Emeklilerin sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, CHP'nin, emeklilerin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini anlattı.

"EMEKLİLER TORUNLARINDAN KAÇAR OLDU"

Emekli maaşlarının düşüklüğünden dert yanan bir yurttaş, “İnsanlar torunlarını göremiyor. Doğal gazı, suyu, elektriği inan ki baş edemiyoruz. Eskiden emekliler torunlarını görünce sevinirdi, 3-5 kuruş cebine harçlık koyardı. Emekliler torunlarından şimdi kaçar oldu. Çünkü torununa harçlık veremeyecek” dedi.

"TORUNLARIMA HEDİYE ALAMIYORUM, YETMİYOR Kİ"

Bağ-Kur emeklisi olduğunu ve 1900 TL maaş aldığını söyleyen bir başka emekli yurttaşa Kılıçdaroğlu, “Krallar gibi geçiniyorsunuz herhalde” diye sordu. Yurttaş ise Kılıçdaroğlu’nun sözleri üzerine gülerek, “Yok başkanım, valla biz eskiden büyüklerimizden gördüğümüz bayramda hediyeleri ben şimdi torunlarıma alamıyorum. Alamıyorum, yetmiyor ki” diyerek maaşların düşük olduğunu anlattı.

"EMEKLİ OLDUKTAN SONRA DEDİK, TARİHİ YERLERİ GEZELİM, BIRAKIN GEZMEYİ MEMLEKETİMİZE GİDEMİYORUZ"

Emeklilerin yan yana gelmesini ve birlikte durması gerektiğine dikkat çeken emekli kadın yurttaş, “Biz gençken çalıştık, emekli olalım diye. Emekli olduktan sonra istedik, tarihi yerleri gezelim, ama bırakın tarihi yerleri gezmeyi kendi memleketimize gidemiyoruz. Sorunlarımız çok, geçinemiyoruz. Çocuklarımıza harçlık veremiyoruz, ihtiyaçlarını gideremiyoruz” dedi.

"EMEKLİYİZ, AMA EMEKLİYORUZ"

Emekli yurttaş, Kılıçdaroğlu’na 1800 TL emekli maaşı aldığını belirterek, “Harca harca bitmez, 1200 TL kredi borcuma kesiliyor. Çalışmak zorundayım, iş bulamıyorum. Sayın Genel Başkanım, nasıl yapacağız bu işi? Nasıl geçineceğiz başkanım? Çok zor. Bizimle dalga geçiyorlar, bıktık bu işlerden. Emekliyiz, ama emekliyoruz başkanım. Emekliye emekliye bu dünyadan ölüp gideceğiz” diyerek maaşın yeterli olmadığından dert yandı.

"ALIN TERİ DÖKTÜNÜZ, HEM VERGİ, HEM SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİZİ ÖDEDİNİZ, EMEKLİ OLDUNUZ"

Emeklilerin yaşadıkları sorunlarını tek tek dinleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu “Emekli dediğimiz kişi çalışan, üreten, alın teri döken, vergisini ödeyen, sosyal güvenlik primini ödeyen, zamanı gelince de emekli olan; memleketine katkıda bulunan kişi demektir. Yani sizler genç yaşta çalıştınız ürettiniz. Alın teri döktünüz hem vergi ödediniz hem sosyal güvenlik primlerinizi ödediniz; zamanı geldi emekli oldunuz. Emekli olduğunuz zaman da sizin el aleme muhtaç olmamanız gerekir. İnsan gibi yaşamanız gerekir. Normal ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerekir" dedi.

“10 MİLYONUN ÜZERİNDE EMEKLİMİZ VAR”

Kılıçdaroğlu, emeklilere her bayram 1.100 lira değil, birer maaş ikramiye verilmesi gerektiğini belirterek, "83 milyon kişi birlikte bu güzel ülkede yaşıyoruz; 10 milyonun üzerinde emeklimiz var. Hepimiz bugün daha iyi yaşam standardı yakaladıysak o emekliler yüzünden yakaladık. Dolayısıyla o emeklilere en azından 2 bayram da birer maaş ikramiye verilmesi gerekiyordu” diye konuştu.

Emeklilere bayramlarda birer maaş ikramiye verilmesi gerektiğini tüm meydanlarda anlattıklarını anımsatan Kılıçdaroğlu, “Ama vere vere '1000 lira emekli maaşı veriyoruz' dediler. Sonunda biz bunun da üzerinde ısrarla durduk, '1000 lira ikramiyenin en az 1500 lira olması lazım' dedik. Biz 1500 lira beklerken 1100 lira verdiler. Bu emekli ile dalga geçmek gibi bir şey. Emeklinin aklı ile oynamak gibi bir şey. Bunlar çarşıya pazara çıkmadıkları için, alışverişe çıkmadıkları için hayatı bilmiyorlar” dedi.

"BİR ARAYA GELMENİZ LAZIM"

Kılıçdaroğlu, bütün emekli yurttaşlara şöyle seslendi: 

"Çok parçalı bir yapınız var. Çok fazla dernek var ve dolasıyla her bir dernek çok farklı tellerden açıklama yapıyor. Bir araya gelmeniz lazım, bütün emeklilerin bir araya gelmesi lazım ve hep beraber emeklerinin haklarını savunmaları lazım. İktidara yakın olan emekliler de var. Onlar hiç şikayet etmiyorlar. Az önce Konya'dan katılan kardeşim dedi. 'Emekli kahvesine gidiyorum, ben geçinemiyorum lafını bile edemiyorum' dedi." 

"ENFLASYONUN KAÇ OLDUĞUNU BİLMİYORLAR Kİ"

Enflasyon oranında zam yapılmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bunlar enflasyonun kaç olduğunu bilmiyorlar ki. Allah aşkına şunu isteyin; domatesteki artış neyse bizim aylıklarımıza da o kadar zam yapın. Öyle ya patates geçen yıl ne kadardı bu yıl ne kadar. Patatese ne kadar zam geldiyse benim de o kadar zamma ihtiyacım var" diye de çağrı yaptı. 

Görüşmelerde Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Deniz Demir ile CHP Genel Başkan Özel Danışmanı Recep Cengiz eşlik etti.

Kaynak: anka