Tamer Arda ERŞİN

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi’nin yaptığı ankete göre üyeler arasında işsiz mühendis oranı yüzde 32,73. Pandemi döneminde çalışmadığını bildirenlerin oranı ise yüzde 38,18 oldu.

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, kendi üyeleri arasında, "Pandeminin Üyelerimiz Üzerindeki Etkileri" başlıklı anket düzenledi. Ankete katılanların yüzde 32,73’ü şu anda işsiz olduğunu belirtti.

Şube, pandemi döneminde elektrik mühendislerine etkisi için; “Üyelerimizin yüzde 49,09`u pandemi sürecinde kesintisiz olarak işine devam ederken, yüzde 12,73’ü aralıklarla devam etmiş yüzde 38,18’i ise iş yaşamına devam edememiştir” değerlendirmesini yaptı.

Ankete katılan mühendislerin yüzde 20’si ücretinde kayıp yaşadığını bildirdi. Mühendislerin yüzde 9.09’u kısa çalışma ödeneği alabilirken, yüzde 90,91’i bu ödenekten faydalanamadı.

Ankete katılan üyelerin yüzde 30’u, çalıştığı birimde ya da iş yerinde personel azaltılmasına gidildiğini bildirdi.

Ankete katılanlar, “aidat ödemeleri ve ücretler ile ilgili düzenleme yapılmasını” talep etti. Oda, anket çalışmasına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: 

"Salgının etkileri de oldukça sınıfsal bir biçimde bu süreçte ortaya çıktı. Devlet tarafından yapılan kısıtlı, sınırlı ve hatta yetersiz diyebileceğimiz ekonomik destekler sermaye sınıfını kucaklarken, işçiler kendilerinin ve ailelerinin ekmeleri ile sağlıkları arasında seçim yapmak zorunda kaldılar. Evde kal çağrılarına uyamayan emekçiler, yaşanan bu süreçte iki şeyi bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Birincisi sistemin kusursuz devam edebilmesi için, toplumsal ihtiyaçların karşılanabilmesi için kol gücü sağlayan işçiler hâlâ yaşamın yeniden üretiminde en önemli unsurudur, ikincisi ise bu vahşi ekonomik sistem her koşulda üretimi sürdürmek adına fabrikalarda, şantiyelerde, santrallerde, madenlerde işçi sınıfını en riskli anlarda ve alanlarda bile gözünü kırpmadan sahaya sürmektedir.

"SERMAYE SINIFI EVLERİNDE KORUMAYA ALINDI"

Yaklaşık bir yıldır yaşadığımız salgın ortamında dönem dönem ilan edilen süreli karantinalar, evde kal çağrıları bu tablo içinde bizlere şunu göstermiştir; bu karantina bir sınıf karantinasıdır. Sermaye sınıfı ve kısmen orta sınıfın evlerinde korumaya alındığı, yoksulların ise her gün işe gitmeye devam ettiği bir karantinadır.”

“KARANTİNA BİR SINIF KARANTİNASI”

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kardelen Kamişli ise salgının etkilerinin “sınıfsal biçimde” ortaya çıktığını belirterek, “İktidar sermaye sınıfını kucaklarken geniş halk kesimlerine yönelik desteklerin yetersiz olması sebebiyle, işçiler; ekmekleri ile kendileri ve ailelerinin sağlıkları arasında seçim yapmak zorunda kaldı” dedi.

Kamişli, ülkede uygulanan karantinayı “Bu karantina bir sınıf karantinasıdır” diye nitelendirerek, “Sermaye sınıfı ve kısmen orta sınıfın evlerinde korumaya alındığı, yoksulların ise her gün işe gitmeye devam ettiği karantinadır. 70 binin üzerinde üyesi olan odamızın kuşkusuz ki önemli kısmı ücretli çalışan üyelerimizden oluşmaktadır. Dolayısıyla çalışma yaşamında gerçekleşen değişim ve dönüşüm bizleri birincil olarak etkilemektedir” diye konuştu.

 

Kaynak: anka