Eğitim Uzmanı Ali Taştan, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrencilere verilen beslenme desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, “Bu çocuklar, sabah kahvaltısı için bir dilim peynir alabiliyor. Omlet, yumurta gibi yiyecekler alamıyor. Meyve suyu alamıyor. Sağlıklı bir beslenme şekli olmuyor. En dengeli beslenmeleri gereken dönemde çocuklarımız maalesef açlıkla sınanmaya doğru sürüklenmiş durumda” dedi.

KYK yurtlarında kalan öğrencilere yapılan günlük beslenme yardımı, 2021-2022 öğretim döneminde sabah kahvaltısı için 6 TL, akşam yemeği için ise 13 TL olmak üzere toplam 19 TL olarak uygulanıyor.

Eğitim Uzmanı Ali Taştan, yurtlarda kalan bazı öğrencilerin yaşadıkları sorunları kendisine anlattığını belirterek, “Bu çocuklar, sabah kahvaltısı için bir dilim peynir alabiliyor. Omlet, yumurta gibi yiyecekler alamıyor. Meyve suyu alamıyor. Sağlıklı bir beslenme şekli olmuyor. Devletin, KYK yurtlarında kalan çocuklarla ilgili bu verdiği bütçeyi artırması gerekiyor. Şimdi en kötü bir yerde kahvaltı yapsanız, yemek yeseniz 30-40 TL para vermeniz gerekiyor. Devletin kahvaltı için verdiği para 6 lira. Bu çok komik bir rakam. Bir simitle bir çayla çocuklar gününü geçiriyor. Gelişim çağında olan, 17-22 yaş grubundaki çocuklar üniversitelerimizde. En dengeli beslenmeleri gereken dönemde çocuklarımız maalesef açlıkla sınanmaya doğru sürüklenmiş durumda” diye konuştu.

"BURS VE KREDİ MİKTARI 2 KATINA ÇIKMALI"

Taştan, şunları ekledi:

“Devlet, bir de vergi muafiyeti olan vakıf ve kamu yararına çalışan dernek yurtlarında kalan öğrencilere aylık neredeyse 800-900 lira barınma ve beslenme yardımı veriyor. Öncelikle bu yardımların devletin kendi yurtlarında kalan öğrenciler için harcanması gerekiyor. Verdikleri burs ve kredi miktarının 2 katına çıkarılması gerekiyor.”

KYK YURTLARINDA BAZI KAHVALTILIK ÜRÜNLERİN FİYATI:

Simit-poğaça: 1,5 TL

Börek: 2 TL

Haşlanmış yumurta: 2 TL

Reçel: 1,30 TL

Tereyağı: 2,25 TL

Zeytin (30 gr): 0,90 TL

Kaşarlı tost: 6 TL

Sucuklu tost: 6,75 TL

Karışık tost: 6,75 TL

Patates kızartması: 3,75 TL

Gözleme: 6 TL

Omlet: 5 TL

Çay: 1,5 TL

Su (0,5 lt): 0,85 TL

Su (1.5 lt): 1,50 TL

Meyve Suyu: 2 TL

Kaynak: anka