Eğitim-Sen Adana Şubesi Kadın Meclisi, pandemi nedeniyle verilen aradan sonra okullarda yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından kadın eğitimciler üzerinde anket çalışması yaptı. Ankete katılan kadın eğitimcilerin yüzde 77.8'inin, çalışma süreleri boyunca en az bir kez olmak üzere psikolojik tacize uğradıkları ortaya çıktı.

Eğitim-Sen Adana Şubesi Kadın Sekreteri Nilgün Doğan, yaptığı açıklamada, anket çalışmasına 107 kadın eğitimcinin katıldığını belirtti. Katılımcıların yüzde 70.1'inin evli, yüzde 29,9'unun bekar, yüzde 43,9'unun 21 yıl ve üzeri, yüzde 22,4'ünün de 11-15 yıl hizmet süresi olduğunu ifade eden Doğan, anket sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Katılımcıların yüzde 38,3'u ortaokul, yüzde 24,3'ü ise lisede görev yapmaktadır. Katılımcıların yüzde 22,6'i işinden memnun olmadığını, yüzde 99,1'i ise aldığı maaşın yeterli olmadığını belirtmiştir. Kadın eğitim emekçilerinin yüzde 34,9‘u çalışma hayatlarında ilerleyebilmede örneğin eğitim yöneticisi olmada cinsiyetlerinin engel teşkil ettiğini düşünüyor. Yüzde 42‘si ise cinsiyetinden dolayı çalışma yaşamı içinde idari ya da hukuki zorluklarla karşılaşmış.”

"PSİKOLOJİK VE FİZİKİ TACİZ"

Çalışma süreleri boyunca en az bir kez olmak üzere psikolojik tacize uğrayan kadınların oranı 77,8, sözlü tacize uğrayanlar yüzde 25, cinsiyet ayrımcı davranışlara maruz kalanlar yüzde 33 ve fiziki tacize uğrayanların oranı yüzde 5,6'dır. Ayrıca pandemide ve yüz yüze eğitime geçilen 3 aylık süreçte mobbinge maruz kalanların oranı yüzde 16,2'dir. Çalışırken kendini güvende hissetmeyenlerin oranı ise yüzde 39,3’tür. Yüzde 53,7'si ev içi işlerde eşlerinin yeterince sorumluluk almadığını belirtmiştir.”

"Okulların açılması ve yüz yüze eğitime geçişte eğitim emekçisi kadınların yüzde 43,7'ü öğrencilerin okula uyum sorunu yaşaması, sınıf ve okul kurallarına uymamaları, yüzde 25’i sınıfların çok kalabalık olması konusunda zorlandıklarını, yüzde 15,5'i ise iş yerinin yeterince temiz olmadığını ve hijyen maddelerinin yeterli olmadığını söylemişler. Son olarak 'Çalışma yaşamında karşı karşıya kaldığınız sorunlara kalıcı çözümler üretebilmek için sizce en etkili yol ya da yöntem nedir?' sorusuna kadın eğitim emekçilerinin verdiği cevaplar şunlardır:

-Kararlar alınırken asıl muhatabı olan öğretmenlerin düşünceleri alınmalıdır.

-İdareciler liyakat sahibi olmalıdır.

-Okullarda idareciler öğretmen ve diğer çalışanlarla sağlıklı iletişim kurabilmelidir.

-İdareciler adaletli olmalıdır.

-Çözüm, eğitim çalışanlarının örgütlenmesi ve birlikte hareket edebilmesidir.

-Kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır."

 

Kaynak: anka