GÖKHAN TUZLADAN

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun Covid-19 mücadelesi kapsamında vaka sayılarına düşürmeye yönelik bir çalışma olmadığını belirtti. Türk Lirası'nın değer kaybetmesi sonucu kente alıveriş amaçlı vaka sayıları yüksek olan Bulgaristan'dan çok sayıda kişinin kente gelidğine dikkat çeken Altun, "Sınırdan geçiş ile ilgili bir kısıtlama olmaması ile birlikte de Bulgaristan vatandaşlarının son derece yoğun bir şekilde Edirne’de yer aldığını görüyoruz. Bunlardan PCR isteniyor ama yapılan PCR testlerinin ne kadar doğru olup olmadığı konusunda bir şüphe var" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulanan Covid-19 tedbirlerinin yetersiz kaldığını ve vatandaşların da pandemi yokmuş gibi davrandığını belirten Prof. Dr. Altun; “Son 3-4 aydır ülke genelinde vaka sayılar düşmüyor. Bu Edirne’ye özgü bir şey değil. Vaka sayılarını düşürme noktasında bir çaba da yok. Alınan tedbirler ile halkımızda kanıksamış, sanki pandemi yokmuş gibi davranıyor” dedi.

Salgının hala devam ettiğini ve aşılamada da ciddi anlamda sıkıntı olduğunu belirten Altun ANKA Haber Ajansı'na şu açıklamayı yaptı:

"Aşılanma oranları ile alakalı ciddi anlamda bir sıkıntı var. Aşılanma hızı çok düşmüş durumda. Yapılan günlük aşı sayısı 100-150 bin bandına düşmüş durumda. Oysa ki bu ülkede bir milyonun üzerinde günlük yapılan aşılar vardı. Bu konuda Sağlık Bakanlığının aşı olma konusunda daha ikna edici olması lazım. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamaların çok ciddi olduğunu düşünmüyorum. 3. doz aşılama 18 yaş üstü için de açıldı. İkinci dozun Üzerinden 6 ay geçmiş bireylerin hatırlatma dozunu olması gerekiyor. Kış aylarına girerken hastalıklara karşı daha hazırlıklı, daha dirençli olmak açısında üçüncü doz aşıların olunması mutlak gerekli”. 

 “BATAN GEMİNİN MALLARINI YAĞMALAMAK İÇİN GELİYORLAR GİBİ”

Komşu ülkeler Bulgaristan ve Yunanistan’dan alışveriş amacıyla gelişlerde artış olduğunu anlatan Altun; “Edirne özeline bakıldığında ne yazık ki ekonomideki kötü gidişat nedeniyle paramızın değerinin çok düşmesi ve herhangi bir sınırdan geçiş ile ilgili bir kısıtlama olmaması ile birlikte de Bulgaristan vatandaşlarının son derece yoğun bir şekilde Edirne’de yer aldığını görüyoruz. Batan geminin mallarını yağmalamak için geliyor gibi bir algı oluşuyor ne yazık ki. Alışveriş için çok sayıda Bulgar turist var. Bunlardan PCR isteniyor ama yapılan PCR testlerinin ne kadar doğru olup olmadığı konusunda bir şüphe var" dedi.

Bulgaristan'da vaka ve ölüm sayılarının son derece yüksek olduğunu belirten Altun sözlerine şöyle devam etti:

"Oransal olarak bakıldığında hastalık orada bizden daha yüksek görülüyor. Dolayısıyla bunun ile ilgili birtakım kısıtlamalar getirilmeli. İl Hıfzıssıhha kurulu tarafında getirilen bir kısıtlama olmasa bile esnafın en azından dikkat ediyor olması lazım. Dükkanların içerisine maske takmadan insan alınmaması gerekiyor. Çünkü kış aylarında havalanma koşulların çok iyi değil dükkanların. O ortamda biriken o viral yük insanları hasta edecektir. Hem içeride çalışan insanları hem de beraberinde o dükkana alışveriş yapmak için gelen diğer müşterileri rahatsız edecektir. Bunlar son derece kıymetli. Olabildiğince maske takılması konusunda zorlamaları gerekiyor. Kente gelen çok sayıda turist maske takmıyor."

"SAĞLIĞIN EKONOMİK BİR KARŞILIĞI OLAMAZ"

Altun alınmayan tedbirler nedeniyle yatan hasta sayısındaki artışla hastane mali yükünün artıp artmadığı yönünde ki bir soruya ise “Sağlığın ekonomik bir karşılığı olamaz. Her bir hastanın sağlık ekonomisi üzerindeki maliyeti yabana atılacak gibi değil. Özellikle hastaneye yatışlarda. Bu hastalık ile ilgili kronik sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hastalığı hafif tabloda geçiren insanlarda bile bir takım ileride kronik sağlık problemleri çıkabilecek. Sağlık ekonomisi üzerindeki yükten daha önemlisi bu” yanıtını verdi.

Aşının etkililiği konusuna da değinen Altun, “Şu anda hastaneye yatış oranları düşük, çok yüksek değil.  Hastalık tablosu pozitif olup ağır tabloda gibi görülen hastaneye yatışı olmasa bile bu bireylerin çoğu aşısız bireyler ya da aşı takviminde tam dozunu tamamlamamış bireyler. Aşı ağır hastalıktan ve hastaneye yatışı, ölümleri önlüyor çok net ortada. Bu açıdan bireylerin en kısa zamanda aşı vurularak hatırlatma dozlarını olmaları gerekiyor” dedi.

Kaynak: anka