GÖKHAN TUZLADAN

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, döviz kurundaki artışın çok sayıda ithal ilacın fiyatını da etkilediğini söyledi. Kılıçcıgil, “Piyasada bulunmayan ilaç yelpazesi o kadar geniş ki…  En basit ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplardan, jellere kadar birçok ilaç. Gebelikte kan uyuşmazlığı durumunda kullandığımız ilaçlar, piyasada bulunmuyor. Bu da hayati önem arz eden bir konu” dedi.

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, döviz kurlarındaki artışın ardından ecza depolarında yaşanan sorunları aktardı. İlaçların etken maddelerinin ithal olduğunu ve bu yüzden birçok tedarikçinin ithalata bağlı üretim yapamadığını söyledi. Bunun ilaç depolarına olumsuz yansıdığını belirten Kılıçcıgil, şunları söyledi:

“Bu son euro, dolar ve döviz kurlarındaki artışla beraber maalesef ilaçta bulunurluğu daha da azaltacak. İlaçların içinde sadece etken maddeler değil onun yanında birçok yardımcı maddeler de yer alıyor ve bunların çok büyük bir ekseriyeti ithal ürünlerden oluşuyor.

Yani bunlar döviz kurları ile dolar ve euro ile alınıyor. İlaç üreticilerimiz bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Yeni ilaç bu konuda piyasaya sunamıyorlar. Eczanelerimiz mevcut depo stoklarıyla ve eczanemizdeki mevcut stoklarla idare ediyoruz. Ama artık herhalde o da dayanılmaz bir hale geldi. Her geçen gün ilaç yoklarıyla karşılaşmaya devam ediyoruz.”

"MUADİLLERİ İLE İLGİLİ DE SIKINTI YAŞIYORUZ"

Muadil ilaçlar konusunda da sorunlar yaşandığını ve doktorun yazdığı reçetede olan ilacın muadilinin de olmadığını belirten Kılıçcıgil, şöyle konuştu:

“Bütün ilaç üreticileri bugün aynı sıkıntı ile karşılaştıkları için maalesef artık ilaçların muadilleri ile de ilgili olarak sıkıntı yaşıyoruz. En basit örnek pazartesi günü ben bölgemde nöbetçiydim. Vatandaşlarımız eczaneye müracaat ettiklerinde ilaçlarının muadillerinin de olmadıklarını söylediğimde, artık ‘ya bir şey ver. Yeter ki işte şu bulantım gitsin. Şu ateşim düşsün' gibi yaklaşımlar oldu. Maalesef dediğim gibi zor bir dönemden geçiyoruz.”

"GÜNCELLEME İÇİN ŞUBAT BEKLENMESİN"

Yaşanan sıkıntıların aşılması ile ilgili Sağlık Bankalığı ve Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) aynı masada oturması gerektiğini belirten Kılıçcıgil, sorunların çözülebilmesi için sorunun varlığının kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Her yıl şubat ayında ilaç fiyatlarında bir güncelleme yapıldığını kaydeden Kılıççıgil, “Şubat 2020 deki son euro kuru 4 lira 57 kuruştu. Malumunuz bugün euro kurunun ne olduğunu hepimiz görüyoruz. Takip ediyoruz, hatta takip edemiyoruz diyelim. Dediğim gibi yani bununla ilgili olarak bir güncellemenin şubat ayı beklenmeden derhal gerçekleşmesi gerekiyor ki ilaçlardaki bu sıkıntıyı çözelim” dedi. Kılıçcıgil, şu değerlendirmeleri yaptı:

"BAZI İLAÇLAR HAYATİ ÖNEM ARZ EDİYOR"

“Piyasada bulunmayan ilaç yelpazesi o kadar geniş ki en son Türk Eczacılar Birliği, 645 ilacın bulunmadığından bahsetti. Açıklamadan beri birçok ilaç buna eklendi. En basit ağrı kesici, ateş düşürücü, şuruplardan, jellerden birçok ilaç. Bazı ilaçların ikameleri oluyor, yerlerine başka ilaçlar kullanabiliyoruz ama, bazı ilaçlar var ki hayatim önem arz ediyor. Bugün gebelikte kan uyuşmazlığı durumunda kullandığımız ilaçlar, piyasada bulunmuyor. Bu da hayatim önem arz eden bir konu. 72 saat içinde kullanılması gereken iğneler… Hayatı ciddi şekilde tehdit ediyor.

Grip aşısının bu dönemlerde yapılması gerekiyor. Bir parti bölgemizde de uygulandı, sona erdi, bitti depolarımızda. Yeni partinin gelmesi ile ilgili olarak bir görüşme yaptım. Bir hafta, 10 gün içinde geleceği söylendi. Ama sayı yine yetersiz olacak.”

 

Kaynak: anka