Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) Genel Başkanı Barış Ay, düğün saloncularının yaklaşık 16 aydır iş yapamadıklarını ve zor günler geçirdiklerini söyledi. Ay, 'güvenli düğün projesi' hazırladıklarını ve ilgili makamlara sunduklarını belirterek, geçtiğimiz sene yayınlanan 24 Haziran genelgesindeki şartlarla açılmak istediklerini söyledi. Ay, "Eğer güvenli turizm sertifikasyonu ile otellerde misafirler ağırlanabiliyorsa bizler düğün salonlarımızda daha güvenli bir biçimde misafirlerimizi ağırlayabiliriz" dedi.

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Ay, hükümet tarafından yapılan desteklerin yaraları sarmadığını söyledi. KOSGEB tarafından küçük işletmelere yönelik 75 bin TL'lik kredi verildiğini ancak esnafın yüzde 98'inin kredi şartlarını karşılayamadığı için bu desteği alamadığını söyledi.

"SOKAK DÜĞÜNLERİ YÜZÜNDEN VAKA ARTIŞI OLDU" 

"Bizler düğün saloncuları ve organizasyoncular olarak 16-17 aydır zorluk yaşayan bir sektörüz. Geçtiğimiz sene 16 Mart'ta kapandık, 24 Haziran genelgesi ile 1 Temmuz'da açıldık. 1 Temmuz açılışında biz gerekli tüm şartları sağladık. Fakat yetkisiz kişilerce yapılan sokak düğünleri ve yetkisiz yerlerde yapılan düğünler yüzünden vaka artışı oldu. Ancak organizasyoncuların düzenlediği ve düğün salonlarında yapılan düğünlerden tek bir virüs bulaşmamıştır. Bununla ilgili gerekli tüm tedbirleri aldık. Gelen misafirlerimizin ateşlerini yazık, HES kodlarını aldık, telefon numaralarına varıncaya kadar aldık. Ama uzmanların, 'düğünlerden bulaşıyor' görüşleri nedeniyle bizler kapatıldık ve mağdur olduk. Bizler kısıtlamalarla çok mağdur olduk. Bizler şu an açık gözüküyoruz ama cumartesi ve pazar günleri sokağa çıkma kısıtlaması olursa düğün olmaz. Düğün olmadığına göre de biz kapalıyız."

"75 BİN TL'LİK KOSGEB KREDİSİNDEN ESNAFIMIZIN YÜZDE 98'İ FAYDALANAMAZ"

KOSGEB üzerinden küçük işletmeler için 75 bin TL kredi verildiğini ancak kredi şartlarının ağır olduğunu belirten Ay sözlerine şöyle devam etti:

"Bugüne kadar esnafımız doğru dürüst hiçbir yardımdan faydalanamadı. KOSGEB desteği güzel bir destek. Hükümete bunun için teşekkür ediyoruz ama bunu alabilecek esnafımız yok ki. SGK prim borcu olmayan, kredi borcu olmayan, vergi borcu olmayan esnaf kalmadı. Doğal olarak biz bu krediyi alamayacağız. Bu şartların hafifletilmesi lazım. Devletimiz iki ay boyunca biner liralık yardımlarda bulundu. Bir de bu ay dağıtacak. Fakat bu yardımlardan, düğün salonu esnafımızın yüzde 60'ı faydalanamadı. Şirket kaydı dediler, sistemde kaydınız gözükmüyor dediler. Vergi levhası olan, her şeyi resmi olan firmalarımızın yüzde 60'ı bu konuda hep mağdur oldu. Bu son çıkacak olan KOSGEB desteklerinden, 75 bin TL'lik krediden bizim esnafımızın yüzde 98'i faydalanamaz. Esnafımız zor durumda. Gelinlerimiz, damatlarımız her gün telefon açıyor. Artık erteleme yapacak gün bulamaz olduk. En sonunda iptaller başladı. Biz iptal paraları ödüyoruz, dükkan kiralarımız birikti, icralar... Bugün dükkanı icra ile boşaltılan düğün saloncuları var.

"OTELLER AĞIRLIYORSA BİZ DAHA GÜVENLİ AĞIRLARIZ"

Güvenli düğün projemizi sunduk. Eğer güvenli turizm sertifikasyonu ile otellerde misafirler ağırlanabiliyorsa bizler düğün salonlarımızda daha güvenli bir biçimde misafirlerimizi ağırlayabiliriz. Devletimizden yardım bekliyoruz. Anayasa'nın 173. maddesi 'Devlet esnafının yanında yer alır, gerekli tedbirleri alır' diyor. Biz tedbirlerimizi de proje halinde sunuyoruz, destek bekliyoruz. Güvenli turizm sertifikasyonundan daha güvenli bir proje sunduk. Çünkü oteller bugün en az bin kişi ağırlıyor ama düğün salonuna gelen kişi sayısı 300, 500. Otelde insanlar 2-3 gün kalıyor. Düğün salonunda kalacak olduğu süre en fazla 1 saat bilemediniz 2 saat. Yine otellerden daha güvenliyiz. Biz geçtiğimiz yıl 24 Haziran genelgesiyle 1 Temmuz'da açıldık. 1 Temmuz'da bize sunulan şartlar arasında masaların arasının 1,5 metre olması, sandalye aralarının 60 cm olması vardı. Biz bunu güvenli düğün projemize olduğu gibi koyduk. Daha sonra güvenli turizme baktık. Burada aranan şartlardan daha ağırlarını projemize yazdık. İkramlarımızı bile kapalı paketler içerinde sunacağız.

1 Haziran'da yayınlanacak olan genelgeden bizim beklentimiz şudur: Önceki sene 24 Haziran'daki genelgedeki gibi, 1 Temmuz'daki açılışımızdaki gibi şartlarda açılmak istiyoruz. Esnafımız mağdur edilmesin. Çünkü esnafımızın artık çocuklarına harçlık verecek durumu kalmadı."

 

Kaynak: anka