Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammı “utanç verici” olarak değerlendirdi. Uysal, “Hükumet açlık ve yoksulluk sınırında kıvranan memurlara reva gördüğü maaş zammıyla vicdanının rengini açıkça ortaya koymuştur” değerlendirmesini yaptı.

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, yaptığı yazılı açıklamada, memur ve emekli maaşlarındaki zam oranlarını değerlendirdi. Uysal, açıklamasında; “Memur maaş zammı açıklanır açıklanmaz 200 gramlık ekmek 2 TL, 90 gramlık simit 2 TL yapıldı. El insaf diyoruz" değerlendirmesini yaptı. Uysal'ın açıklaması şöyle:

“SON BİR YILDA DOLAR YÜZDE 46,05, EURO YÜZDE 54,50 ARTTI"

"Dün açıklanan 1,94'lük haziran ayı enflasyon oranıyla 2021 yılı ilk altı aylık enflasyon farkı 5,45 olmuş, böylelikle 1 Temmuz 2021 itibariyle memur ve emekli aylıklarında yüzde 8,45'lik bir artış olmuştur. Son 1 yılda; dolar yüzde 46,05 arttı, Euro yüzde 54,50 arttı. Altın (Gram) yüzde 71,33 arttı. Ayçiçek yağı (5 kg) yüzde 116,04 arttı. Elektrik (kr/kWh) yüzde 30,91 arttı. Doğalgaz (m3/TL) yüzde 23,68 arttı. Gıda fiyatlarında Ocak-Mayıs dönemin ise yüzde 13,7 oranında artış yaşandı. Sebze fiyatları yüzde 88,7, bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 22,7, diğer gıda fiyatları ise yüzde 15,7 oranında zamlandı.

"MAAŞ ZAMLARI AÇIKLANIR AÇIKLANMAZ 200 GRAMLIK EKMEK 2 TL, 90 GRAMLIK SİMİT 2 TL YAPILDI"

Vatandaş bir taraftan pandemiye yakalanmamak için mücadele etti, bir taraftan da artan hayat pahalılığı ile boğuştu. Vatandaşlar pandemi sürecinde ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak iyice yıpranmışken bir de emekli, memur; hükumetin açıkladığı komik maaş zam oranıyla şok oldular. Türkiye'de 5 milyon 964 bini SSK, 1 milyon 654 bini Bağ-Kur, 1 milyon 569 bini emekli sandığı statüsünde olmak üzere toplam 9 milyon 187 bin emekli bulunuyor. Emekliler bu rakamla ülke nüfusunun yüzde 11'ini oluşturuyor. 4 milyonun üzerinde de memur var. Kamuda çalışan işçi ve özel sektörde çalışan milyonlarca da asgari ücretli var. Milyonlarca 2 bin TL’nin altında maaş alan emekli var. Açıklanan hem enflasyon rakamları hem de maaş zam oranları gerçekten anlaşılır gibi değil. Memur maaş zammı açıklanır açıklanmaz 200 gramlık ekmek 2 TL, 90 gramlık simit 2 TL yapıldı. El insaf diyoruz.

Hükumetin elektrik, doğalgaz, gıda ve temel ihtiyaç maddelerine ardı ardına yaptığı zamlar insaf ölçülerini zorlamakta, dar ve sabit gelirli kesimi perişan etmeyi amaçlamaktadır. Hükumetin küresel güçlerin tavsiyelerini hayata geçiren ekonomi politikaları; milyonlarca işçi, memur, emekli, asgari ücretli, çiftçi, küçük esnafı perişan etmiştir. Hükumet açlık ve yoksulluk sınırında kıvranan memurlara reva gördüğü maaş zammıyla vicdanının rengini açıkça ortaya koymuştur. Hükümet iş başına geldiği günden bu yana 'ekonomide bahar geldi-gelecek' çarpıtmalarıyla pembe vaatlerde bulunmuş, ancak 20 yılın sonunda dar ve sabit gelirlinin umutlarını söndürmüştür.”

Kaynak: anka