Başbağlar Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 köylü, katliamın 28. yıldönümünde törenle anılacak. Başbağlar Köyü’nde yarın düzenlenecek törene, köyün yeniden kurulması görevini üstlenen dönemin Devlet Bakanı Hasan Gemici de katılacak.

Erzincan'ın Kemaliye İlçesi’ne bağlı Başbağlar Köyü’nde PKK 5 Temmuz 1993'te katliam gerçekleştirmişti. PKK’nın, Sivas Katliamı'nın hemen ardından düzenlediği saldırıda, 33 köylü kurşuna dizilerek ve yakılarak öldürülmüştü.

Dönemin Başbakanı Bülent Bülent Ecevit, Başbağlar Köyü'nün yeni baştan kurulması için talimat vermiş; bu görevi de dönemin Devlet Bakanı Hasan Gemici üstlenmişti.

"Sadece evlerin yapılıp teslim edilmesini içime sindiremiyorum" diyen Ecevit, Gemici’den evlerin eşyalı teslim edilmesini istemişti. Eşyalı evlerin anahtar teslim töreni, Ecevit’in de katılımıyla gözyaşları içinde yapılmıştı.

Başbağlar köylüleri, katliamın 28. yıldönümü nedeniyle köyde yarın yapılacak anma törenine, Hasan Gemici'yi de davet ettiler. Gemici, projenin diğer mimarları olan ve üçü de yaşamını yitirmiş Bülent Ecevit, gazeteci Tayfun Talipoğlu ve vali Recep Yazıcıoğlu adına yarın Başbağlar'da olacağını açıkladı.

 

Kaynak: anka