ESRA ALUS

Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 10 Kasım 2020’de gelen Lütfi Elvan, yaklaşık 1 yıl 1 ay sonra görevi Nurettin Nebati’ye devretti. Yaklaşık 13 ay görevde kalan Elvan, görev süresi içinde “piyasalara güven vermek” amacıyla iş insanlarıyla görüştü ve bunun için 24 ayrı açıklama yaptı. “Faizi savunanlarla beraber olmam" diyen Cumhurbaşkanı’nı alkışlamadığı fotoğraf karesi gündem oldu, sonunda da “görevinden affını” istedi. Doları 9,7, euroyu 11,2 liradan devralan Elvan, görevini devrederken; dolar 13,68, euro 15,47 seviyesindeydi.

Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine, 10 Kasım 2020 tarihinde TBMM’de yemin ederek başladı.

İSTİFADAN 18 GÜN ÖNCE YAŞANANALAR

Bakan Elvan, 12 Kasım 2021’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda soruları yanıtlarken; "Temel sorun cari açıktır. Fiyat istikrarını cari açığı azaltarak sağlamayı hedefliyoruz. Cari açık düzeltildiğinde kur dengeye gelecektir" diyen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu ismini vermeden eleştirmişti. Elvan, “Merkez Bankası'nın temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Cari açık konusunda yapısal bir problemimiz var ve yapısal cari açığın azaltılması noktasında da bu görev hükûmetin bir görevidir. Yani yapısal cari açığının azaltılması görevi hükûmete aittir. Para politikasında uygulanacak araçlar bellidir ve bu araçları da Merkez Bankası uygular” demişti.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN DOLAR 9,97’YE GERİLEMİŞTİ

Dolar açıklamanın yapıldığı gün uluslararası alanda anlık işlemlerde 10.0012’ye ulaşmıştı. Türkiye’de ise güne 9.9870’te başlayan dolar/ TL özellikle Elvan’ın açıklamalarına paralel 9,92-9,97 arasında hareket etti. Akşam ise 10,0057 seviyesini gördü.

EKONOMİ ÇEVRELERİYLE GÖRÜŞTÜ, AÇIKLAMALAR YAPTI

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, göreve geldikten sonra Türkiye İş Adamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimi ile bir araya geldi, “piyasalara güven vermek amacıyla” açıklamalar yaptı.

8 Kasım 2020 tarihinde affını isteyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yerine 10 Kasım 2020'de gelen Lütfi Elvan'ın yaklaşık 13 ay süren bakanlığı sırasında, 24 ayrı açıklama yaptı.

Doları 9,7420'den devralan ancak 13,68'den devreden Elvan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“GEREKLİ ADIMLAR TÜM TARAFLARLA İŞ BİRLİĞİ HALİNDE ATILACAKTIR"

Elvan, 10 Kasım 2020 tarihinde yemin ederek başladığı görevi için yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlamış bulunmaktayım” demişti.

Elvan, açıklamasının devamında; “Vergi düzenlemeleri başta olmak üzere mevzuatta öngörülebilirliğin artırılması ve bu sayede yatırım ortamının hem yerli hem de uluslararası girişimciler açısından her bakımdan iyileştirilmesi için gerekli adımlar, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere ilgili tüm taraflarla iş birliği halinde atılacaktır” mesajını vermişti.

- 17 KASIM 2020 

2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumunda, “AB başta olmak üzere ticaret ortaklarımızın öngörüldüğü gibi toparlanması ve turizm gelirlerinde hedeflenen düzeylere ulaşılması durumunda, Yeni Ekonomi Programı’nda öngörüldüğü üzere cari işlemler açığının kademeli olarak azalacağını tahmin ediyoruz” dedi.

"YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ NOKTASINDA HALA ATILMASI GEREKEN ADIMLAR VAR"

- 18 KASIM 2020

Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığın 2021 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Elvan, “Yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında hala atılması gereken adımlar var. Türkiye yatırımcılar açısından hem yerli hem de uluslararası yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi olsun istiyoruz. Bu noktada atılması gereken adımları yine kararlılıkla atacağız. Bunu özellikle vurgulamak istiyoruz” diye konuştu.

"MERKEZ BANKASI'NIN TEMEL AMACI FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK" 

- 20 KASIM 2020

Yazılı basın açıklamasında, Elvan; şunları söyledi:

“Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Bu amaç doğrultusunda, fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevi Merkez Bankası'na aittir. Hiç şüphesiz, fiyat istikrarı, ekonomide öngörülebilirliği artırarak sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışına katkıda bulunmaktadır. Bu hem ülkemizdeki hem de uluslararası deneyimlerin gösterdiği, genel kabul gören bir durumdur.”

- 8 ARALIK 2020

Lütfi Elvan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen Uluslararası Yatırımcılar Zirvesi’ne katılarak konuşma yaptı. Elvan burada “Türkiye, başta Avrupa pazarı olmak üzere, dünyanın her yerinden yatırımcılar için eşsiz bir potansiyel taşıyor. İşte biz bu potansiyeli, çok daha ileri götürmek ve Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi yapmak adına ekonomi ve hukuk alanında yeni bir seferberlik başlattık. Yatırımcının gelecek dönem ufkunu öngörülebilir kılacak reformları kararlılıkla hayata geçireceğiz” dedi.

- 10 ARALIK 2020

Elvan, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, dünyanın çok farklı bir dönemden geçtiğini, Covid-19 salgınının küresel ekonomi üzerinde yıkıcı etkiler yaptığını söyledi. Elvan, “Dünya ortalamasının oldukça altında bir borçluluk oranına sahibiz” bilgisini paylaştı.

- 17 ARALIK 2020

Sigorta sektörü ile ilgili değerlendirmesinde, “Covid-19 nedeniyle kasım ayı itibarıyla 13 bin 823 sigortalıya ödenen tazminat 74 milyon lira oldu. Sektör Covid-19 döneminde aktif, dinamik ve çözüm üreten bir sektör olarak ülkemize hizmet etti” dedi.

- 31 ARALIK 2020

Elvan, yayınladığı yeni yıl mesajında; “Yakın tarihimizin en büyük küresel sağlık krizini tecrübe ettiğimiz bir yıl olan 2020’yi geride bırakıyoruz. Tüm dünyada salgının oluşturduğu olumsuz koşullar nedeniyle ekonomik aktivitenin zayıfladığı ve finansal piyasalarda belirsizliklerin arttığı bir döneme şahit oluyoruz” değerlendirmesini yaptı.

- 29 OCAK 2021

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin ardından; gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ileriye dönük üretim ve fiyat gelişmelerini öngörebilmesini kolaylaştıracak veri tabanlı çalışmaları sürdürmesi kararlaştırıldığı bilgisi verildi. 

-7 ŞUBAT 2021

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ödediği faizin yarısı kadar faizle İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanabiliyor” dedi.  Elvan, “Devleti ve devletin saygın kurumlarını itibarsızlaştırmaya dönük bu açıklamayı öncelikle esefle kınıyoruz” karşılığını verdi.

- 12 MART 2021

Elvan, “İnsanların yaşam, davranış, alışveriş şekillerinde, ticari hayatta, hangi alana bakarsanız bakın Covid-19 sonrası süreç, yeni bir değişim ve dönüşümün işaretlerini ortaya koyuyor. Bu sürece bizim mutlaka hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu açıdan bizim ekonomi reform programımız son derece önemli” değerlendirilmesi yaptı.

- 20 MART 2021

Makroekonomik istikrar hakkında açıklama yapan Elvan şu değerlendirmeyi yaptı:

“Makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrardır. Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir.”

- 23 MART 2021

Ekonomi reform takvimini yayınladı. Elvan, 1 Nisan 2021’de kripto varlıklarla ilgili açıklamada bulundu. Elvan bu açıklamasında, “MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır” dedi.

- 20 NİSAN 2021

Elvan, NTV’nin canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevaplayan Elvan, “İlk çeyrekte yüzde 5 civarında bir büyüme öngörüyoruz, ikinci çeyrekte de baz etkisiyle çift rakamlı bir büyüme söz konusu olacak” dedi.

- 7 MAYIS 2021

CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Elvan, “(Covid-19 destekleri) Bugüne kadar yapılan harcama 133,7 milyar lira. Haziran sonuna kadar yaklaşık 176 milyar lira (bütçe, işsizlik sigortası fonu ve sosyal yardımlaşma dahil) harcama yapmış olacağız” dedi. 

- 11 MAYIS 2021

Gazetelerde ve bazı sosyal medya platformlarında döviz mevduat hesaplarına yönelik, “kur farkı vergisi” iddiaları hakkında açıklama yapan Elvan, “Söz konusu iddialar tamamen hayal ürünü olup, ekonomiye dönük olumsuz algı oluşturmaktan başka bir amaç taşımamaktadır” bilgilendirmesini yaptı. 

- 26 MAYIS 2021

Elvan, koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla “2021 Nefes Kredisi”nin 10 bankanın katılımı ile TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ve KGF (Kredi Garanti Fonu) iş birliğinde 1 Haziran 2021 itibarı ile uygulamaya alınacağı bilgisini verdi. 

- 9 HAZİRAN 2021

Türkiye Sigorta Birliğinin Genel Kurulu’na video konferans yöntemiyle katılan Elvan, “Bankacılık sektörünün yanında sermaye piyasalarının ve sigorta sektörünün de ekonomik faaliyete daha fazla destek olmasını amaçlıyoruz” dedi.

- 19 HAZİRAN 2021

Elvan, “Bursa İş Dünyası ile Buluşma” programına katıldı ve burada, “Kısa vadeli kazanımlar uğruna asla enflasyon hedefimizden kopmayacağız” açıklamasını yaptı.

- 28 HAZİRAN 2021

Elvan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de katıldığı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen “Gaziantep İş Dünyası ile Buluşma Programı”nda, "Bu ülkenin ihtiyacı düşük enflasyon ve kur istikrarı. Fiyat istikrarı olmaksızın, sürdürülebilir bir büyüme ve refah artışından bahsedemeyiz" dedi. 

- 28 HAZİRAN 2021

Finansal Kurumlar Birliğinin 9’uncu Olağan Genel Kurul Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katılan Elvan, “Bizim beklentimiz banka dışı mali kuruşlarımızın hem pazar payı hem de ürün çeşitliliği bakımından çok daha etkin olmasıdır” dedi.

- 23 AĞUSTOS 2021

“Kocaeli İş Dünyası Buluşması” programına katılan Elvan, yangın ve sel felaketleri esnasında olduğu gibi sonrasında da hayatın normale dönebilmesi ve yaraların sarılabilmesi için her neye ihtiyaç varsa tüm kaynaklarıyla vatandaşın yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

- 5 KASIM 2021

Elvan, Türkiye 2023 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada “Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan birisi, vatandaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesidir” dedi. 

"PARA POLİTİKASINDA UYGULANACAK ARAÇLAR BELLİDİR"

- 12 KASIM 2021

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Elvan, burada üstü kapalı olarak Merkez Bankası Başkanı'na cevap verdi. Elvan, “Merkez Bankası'nın temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Cari açık konusunda yapısal bir problemimiz var ve yapısal cari açığın azaltılması noktasında da bu görev hükümetin bir görevidir. Yani yapısal cari açığının azaltılması görevi hükümete aittir. Para politikasında uygulanacak araçlar bellidir ve bu araçları da Merkez Bankası uygular” dedi.

- 16 KASIM 2021

Elvan, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ne önemli bir rol düşüyor. Birlikteki tüm paydaşların sermaye piyasalarını daha da ileri taşımak noktasında, güç birliği yapması ve kamuyu en etkin şekilde yönlendirmesi gerekiyor. Bu yılki kongrede; dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve girişimcilik gibi konulara vurgu yapmanızı çok değerli buluyorum” dedi. 

- 29 KASIM 2021

Elvan, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısına katıldı. Pandemi sonrası dönemde yaşanan ekonomik canlanma ve tüm dünyada etkisini gösteren kuraklık, küresel çapta emtia fiyatlarını artırdığını söyledi.

ERDOĞAN'I ALKIŞLAMAMASI GÜNDEM OLDU

Öte yandan, eski Bakan Lütfi Elvan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Kasım'da AKP Grup Toplantısı'ndaki "Bu yolda faizi savunanlarla beraber olmam" sözlerini alkışlamadığını gösteren fotoğraf karesi gündem olmuş, görevden alınacağı ya da istifa edeceği yönünde yorumlar yapılmıştı.

 

 

 

Kaynak: anka