DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri içinde iş gücüne dahil olmayan nüfusun en fazla olduğu ülke olduğu bildirildi. Rapora göre, Türkiye’de, iş gücüne dahil olmayan nüfusun oranı son bir yılda 3,5 puan artarak yüzde 45,1 oldu. 

DİSK-AR'ın Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi tarafından hazırlanan “Share of people outside the Labour Force rose 2020” (İş gücü dışındakilerin payı 2020’de yükseldi) isimli araştırmasına dayanarak bir rapor hazırladı. Buna göre, Türkiye Avrupa ülkeleri içinde iş gücüne dahil olmayan nüfusun en fazla olduğu ülke oldu.

Verilere göre, İzlanda, İsviçre, İsveç, Hollanda ve Estonya 15-64 yaş arası iş gücüne dahil olmayan nüfus yoğunluğunun en düşük olduğu 5 Avrupa ülkesi olurken, 15-64 yaş arasında en yüksek iş gücüne dahil olmayan nüfus oranına sahip Türkiye’de, iş gücüne dahil olmayan nüfusun oranı bir yılda 3,5 puan artarak yüzde 45,1 oldu. Türkiye’de, iş gücüne dahil olmayan nüfusun oranı son bir yılda 3,5 puan artarak yüzde 45,1'e yükseldi.

DİSK'ten rapora ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye’de Covid-19 döneminde iş gücüne dahil olmayan nüfus ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekilerek, "Özellikle son yıllarda artış eğiliminde olan ümitsizleri de içinde bulunduran iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısında devasa bir yükseliş söz konusu. Türkiye’de iş aramayıp çalışmaya hazır olanların (ümitsiz ve diğer) sayısı son bir yılda yüzde 84,8 artarak 2020’de 4 milyon 219 bin kişi oldu" denildi. 

"TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 65’İ İŞ GÜCÜ DIŞINDA"

AB İstatistik Ofisi verilerinde 15-64 yaş arası iş gücüne dahil olmayan nüfusun cinsiyete göre dağılımına bakıldığında, Türkiye’de nüfusun 2019’da yüzde 61,1 ve 2020’de ise yüzde 65’inin iş gücü dışında olduğu görüldü.

DİSK, kadınların iş gücündeki oranına ilişkin "Kadınların salgın öncesinde de halihazırda işgücüne katılmada yaşadıkları zorluklar (çocuk ve yaşlı bakımı gibi) salgın döneminde daha da arttı. Nitekim TÜİK’e göre 2020’de 8 milyon 979 bin kadın ev işleri nedeniyle iş gücüne dahil olamadığını beyan etmiştir. Kadınlar, salgın sebebiyle erkeklerde çok daha hızlı işgücünden çekilmişlerdir" açıklamasını yaptı. 

Kaynak: anka