DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendika üyesi kadınların iki hafta boyunca işyerlerinde "ILO 190 onaylansın" yazılı mor kokartları takacağını söyledi. Çerkezoğlu, "ILO 190 sayılı Sözleşme imzalanana kadar bütün düzlemlerde, siyasi partiler, Meclis aynı zamanda sürecin tüm muhatapları dahil olmak üzere bu mücadeleyi hep birlikte sürdüreceğiz" dedi.

DİSK Kadın Komisyonu bugün Ankara’da ILO 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi’nin onaylanması taleplerini dile getirdi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’nin ILO 190 sayılı sözleşmeyi imzalaması için DİSK’in 22 Kasım 2021’de başlattığı kampanya dolayısıyla Ankara'daki basın açıklamasına katıldı. Çerkezoğlu, iki hafta boyunca tüm işyerlerinde kadınların ILO 190 yazılı mor kokartları takacağını söyledi. Çerkezoğlu’nun açıklaması şöyle:

"BU KOKARTLAR ÇALIŞMA HAYATINDA VERDİĞİMİZ MÜCADELENİN SİMGESİ"

“Bu kokartlar kadınlar olarak bizim çalışma hayatındaki bütün şiddete karşı verdiğimiz mücadelenin simgesi. İki hafta boyunca bütün DİSK üyesi kadınlar ve isteyen bütün sınıf kardeşlerimiz, işyerlerimizde bu kokartları yakamıza takacağız. Ve fabrikalarda, işyerlerinde, tezgah başlarında bu kokartlarla çalışacağız. Bu bizim irademiz, bu alanlarda meydanlarda koyduğumuz kararlılığı ILO 190 sayılı sözleşme imzalanana kadar bütün düzlemlerde, siyasi partiler, Meclis aynı zamanda sürecin tüm muhatapları, diğer konfederasyonlar, işveren örgütleri, uluslararası çalışma örgütü dahil olmak üzere bu mücadeleyi hep birlikte sürdüreceğiz. Kadınlara yönelen bu şiddeti toplumsal hayatın bütününde bitirene kadar da kadın dayanışmasının gücüyle devam edeceğiz.”

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Mucukgil ise, ILO 190 sayılı Sözleşme’nin imzalanması ve etkin bir biçimde uygulanması gerektiğini belirterek DİSK’in taleplerini sıraladı. Mucukgil’in sıraladığı talepler şu şekilde:

"ILO 190 SAYILI SÖZLEŞME ONAYLANSIN"

“İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun etkin bir biçimde uygulansın,

25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın,

Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır.

Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.

Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.

İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır.”

ILO 190 NEDİR?

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi'ni Haziran 2019'da gündemine almıştı. Sözleşme, 25 Haziran 2021'de yürürlüğe girdi. Sözleşme, iş yerinde yaşanan her türlü şiddet ve tacizi ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Sözleşmeyle, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve taciz dahil, çalışma yaşamında şiddet ve taciz için ilk kez uluslararası bir tanım yapıldı. 

 

 

Kaynak: anka