DİSK Basın-İş Sendikası, Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe ilişkin, "Yine bir gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliği, Saray’ın istemediği kişilerin gazeteci sayılmayacağının itirafıdır. Yine muğlak tanımlar ve iktidar ölçülerinin işletileceği tepeden inme bir kararla gazeteciliğin tarifi yapılıyor" açıklamasını yaptı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan ‘Basın Kartı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle basın kartı taşıma şartlarına “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmek” suçundan hüküm giymemiş olmak eklendi, "şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturmak" Sürekli Basın Kartı'nın iptali için gerekçe sayıldı.

DİSK Basın-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada yönetmelikte yapılan değişikliğe tepki gösterildi. Açıklamada, "Yine muğlak tanımlar ve iktidar ölçülerinin işletileceği tepeden inme bir kararla gazeteciliğin tarifi yapılıyor. Kimin gazeteci olup olmadığına devlet değil gazeteci örgütleri karar verir" denildi.

"KİMİN GAZETECİ OLDUĞUNA DEVLET DEĞİL, GAZETECİ ÖRGÜTLERİ KARAR VERİR"

Sendika'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Yine bir gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliği, Saray’ın istemediği kişilerin gazeteci sayılmayacağının itirafıdır. Yine muğlak tanımlar ve iktidar ölçülerinin işletileceği tepeden inme bir kararla gazeteciliğin tarifi yapılıyor.

DİSK Basın-İş geçmiş dönemde de basın kartı verilme yönteminin yanlışlığını savunuyordu. Kimin gazeteci olup olmadığına devlet değil gazeteci örgütleri karar verir. Gazeteci örgütlerinin oluşturduğu bir komisyonun belirlediği ilkelerle basın kartı verilmeli. Bu konuda bütün meslek örgütlerini ortak tutum almaya çağırıyoruz.

Tüm gazeteci örgütlerini bir kez daha bu çalışmaya davet ediyoruz. Basın kartı sorununun çözümü için elimizi taşın altına koymaya ve inisiyatif almaya hazırız. Bu sorun giderilene kadar gazetecilik faaliyetinde bulunan kurumların verdiği tanıtım kartları basın kartı yerine geçmeli."

 

Kaynak: anka