FAHRETTİN ÖZTÜRK

Terör örgütü PKK’nın hedefleri doğrultusunda faaliyet gösterdiği iddia edilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) yönetici ve üyelerinin 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada tutuklu bulunan 9 sanıktan 3’ü tahliye edildi. Duruşma 18 Mart’a ertelendi.

İstanbul Şirinevler'de faaliyet gösteren DİAYDER'in yönetici ve üyelerinin, silahlı terör örgütü PKK’nın hedefleri doğrultusunda hareket ettikleri iddiasıyla açılan davanın geçen cuma günü başlayan duruşmasına bugün devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Duruşmaya bazı tutuklu sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Züleyha Gülüm, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşmayı izledi.

"MÜDÜRLERİM AKP'Lİ, BEN DE ÖLÜ YIKAYAN VE MEZARINDA DUA OKUYAN BİRİYİM, İBB’YE NASIL BİR ZARARIM OLDU?"

Duruşmada savunmasını yapan tutuksuz sanık Fahrettin Ülgün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) gassal olarak çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Seçimlerden önceki vaatlerden biri de İnançlar Masası kurulacağıydı. Masa kurulmuş, Diyanet’in görüşü dışında kalan inanç gruplarının cenazelerinin yıkanması ve ibadetlerinin yerine getirilmesi için kadro açılmıştır. Bunların da çoğuna Şafi mezhebine mensup kişiler alındı. Sınava girdim ve kazanarak işe girdim. Yıllarca topluma hizmet etmiş biri olarak ben zaten yaptığım bir işi yapıyorum İBB’de. Derneğe bir katkım olmadı, çünkü nasıl zor durumda olduğumu biliyorlar. Akrabalarım ve çocuklarım bana bakıyor.

Siyasi bir torpille işe girmedim, çalıştığım yerde siyaset de yapmadım. Zaten müdürlerim de AKP’lidir. Ölü yıkayan ve mezarında dua okuyan biri olarak İBB’ye nasıl bir zararım oldu? Bunu anlayamıyorum. Ölüler üzerinde bir kerametim yok. Bu dava yüzünden terörist oldum, iltisaklı oldum. Hem Kürt hem Şafi isen birilerinin bu adam terörist demesinden daha kolay ne var? DİAYDER yasal bir dernektir. Üyelerin imam olması nedeniyle ilk akla getirdikleri yerdir. Bu haliyle kimler fakirdir, muhtaçtır daha iyi biliyoruz. Fakirlere ulaştırılmak üzere verilen kartlar yardımlaşma ağının bir parçasıdır. İster terörist annesi ister asker annesi. Benim için bir farkı yok. Mazlumun yanında olmak dünya görüşüm gereğidir."

"KENDİMİ TERÖRLE BAĞLANTILI GÖRMEYİ HAZMEDEMİYORUM, BAZI GECELER AĞLIYORUM"

Tutuksuz sanıklardan Hasan Karahan da savunmasında teröristlerle anılmanın çok ağırına gittiğini belirterek, "Teröristlerle anılmak ağırıma gidiyor. Terörle, teröristlerle anılmak çok ağrıma gidiyor. Bazı geceler ağlıyorum. Öz kardeşimin oğlu askerde şehit oldu. Din adamıyım. Kendimi terörle bağlantılı görmeyi hazmedemiyorum. İBB’nin her mezhepten insanı gassal olarak işe alacağını duydum. Bir işim olsun, evime ekmek götüreyim istedim. İnternetten çok anlamadığım için çocuğuma söyledim. Başvuru yaptık. Ancak işe alınmadım" dedi.

Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin ve 3 sanığın ev hapsi şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin devamını istedi. Savcı, bazı sanıkların ev hapsi ya da karakola imza verme şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını, yurt dışı çıkış yasağının ise sürmesini talep etti.

TUTUKLU SANIKLARDAN 3’ÜNE TAHLİYE

Mahkeme, tutuklu sanıklardan Sefa Mehmetoğlu, Nezir Erdemci ve Enver Karabey’i tahliye etti. Mahkeme, DİAYDER Başkanı Ekrem Baran’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.

DERNEĞİN FAALİYETLERİ SORULACAK

Ara kararda, 3 sanığın ev hapsini kaldırırken, 4 sanığın ise ev hapsinin devamına karar verdi. Ev hapsi kaldırılan sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol hükümlerinin devamına karar verdi. Haklarında imza şeklinde adli kontrol bulunan sanıkların adli kontrollerinin kaldırılmasına hükmeden mahkeme, sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış şeklindeki adli kontrollerin devamına karar verdi.

Mahkeme, derneğin faaliyetlerinin Dernekler Masası’na sorulmasına da hükmetti.

DAVA 18 MART’A ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir başka davanın, bu davadaki 5 sanık yönünden birleşmesine onay verilmesi durumunda, mahkemeden incelemek için dava dosyasının istenmesine karar verdi. Duruşma 18 Mart 2022 tarihine ertelendi.

 

 

Kaynak: anka