Geçen haftanın sonunda tüm Organize Sanayi Bölgeleri ve tüm sanayi kuruluşları İran’da yaşanan arıza sebebiyle doğalgaz ve elektrik kesintileri yapılacağı haberi ile sarsıldı.BURSA (İGFA)- Sanayiciler siparişlerini nasıl yetiştirecekleri konusunda çaresiz açıklamaları beklerken konu hakkında DEVA Partisi İl Başkanı Serkan Özgöz’den açıklama geldi.

Özgöz, "Ülke olarak her alanda yaşadığımız kötü yönetimin bir sonucunu yine birlikte yaşıyoruz. Plansız, habersiz ve aniden sanayi kuruluşlarının doğalgazı ve elektriği kesiliyor. Sebep İran tarafından yaşanan arıza olarak gösteriliyor. Soruyorum, doğalgaz arzı neden dalgalanıyor? İran hattı görece güvensiz bir hat. İran doğalgaz yatakları çoğunlukla körfez bölgesinde. Bize gelen hat ise kuzeyde bulunuyor. Hattın kapasitesi ambargo sebebi ile sınırlı. İran kendi tarafında konut gereksinimi artınca bize gelen gazı Aralık-Ocak aylarında sınırlıyor. Gelişmiş ülkelerde arz kontratlar, depolama üniteleri ve alternatif alımlarla garanti altına alınır. Biz neden arzı dengeleyemiyoruz? İran’a ödeme yapılmadığı ve asıl kesintinin Rusya tarafında olduğu dedikodusu var ki onları düşünmek bile istemiyoruz.

İkincim sorum; Bu iş neden planlı biçimde yapılamıyor? Sanayi Bakanlığının, OSB’lerin elinde detaylı sektör bilgileri var. Buna rağmen öyle bir kesinti planını o kadar aniden açıklıyorlar ki sanayici çaresiz kalıyor. Tüm hafta sonu tüm sektörlerde yer alan sanayicilerimiz ile görüştük. Gıda ve hızlı tüketim sıkıntıda, enerji yoksa işlenmekte olan süt nasıl depolanacak. Kapatılmaması gereken endüstriyel fırınlar var. Bekleyen siparişler var"dedi.

 "ZARARIMIZ ÇOK BÜYÜK" 

Elektrik kesintisiyle birlikte devam eden işlerle durumununa ne olacağını ve zararın çok olduğuma değinen Başkan Özgöz, "Bu kadar kapsamlı kesinti ilk defa oldu. Zam şokunu atlatamadan şimdi de kesinti. Büyük kayıp var. Sanayici hammadde, enerji maliyetleri ve şimdi de kesintilerden darbe üstüne darbe yemekte. Arz güvenliği sağlanmalı, bizde gaz kesilirken Avrupalı rakiplerimizde kesilmiyor. Enerji düzensizliği olan ülkeye yabancı yatırımcı gelir mi?" ifadelerini kullandı.

“Sanayicimiz haklı, soruların cevaplanmasını bekliyoruz.” diyen Özgöz sözlerini şöyle tamamladı: Ülkelerin gerçek itibarları bu tür olaylarla test edilir. Üretimde kullanacağı enerjiyi dengeleyemeyen ülkenin itibarı olur mu? Üretimi olmayan ülkenin itibarı olur mu? Vatandaşı ucuz ekmek kuyruğunda kar kış demeden bekleyen ülkenin itibarı olur mu?"  diyerek sözlerini tamamladı. 

Kaynak: igf