Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türk Hava Kurumu’a (THK) ait uçakların yangın söndürme uçağı kiralama ihalesinde elenmesini TBMM gündemine taşıdı. Yeneroğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "İhale sistemi nedeniyle 2 yılı aşkın süredir THK uçaklarının hangarlarda çürümeye terk edildiği iddiası doğru mudur" sorusunu yöneltti.

Mustafa Yeneroğlu, Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Yeneroğlu, önergesinin gerekçelerini şöyle açıkladı:

"THK UÇAK VE PİLOTLARINDAN YETERİNCE YARARLANILMAMAKTADIR"

"Ülkemizin çeşitli yerlerinde çıkan orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalınmıştır. Birçok yerde orman yangınları halen devam etmekte ve birçok farklı bölgede de yeni yangınlar çıkmaktadır. Orman yangınlarına müdahale faaliyetinin özelleştirilmesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün açtığı söndürme işi ihalelerinde THK’nın elenmesi nedeniyle yangına müdahalede THK uçak ve pilotlarından yeterince yararlanılmamaktadır."

Yeneroğlu, Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

- “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mülkiyetinde söndürme uçak ve helikopterleri bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa kaç adet küçük (kıvrak) ve büyük söndürme uçağı ve helikopteri bulunmaktadır?

- Çam ormanı yangınlarında helikopter kullanıldığı zaman, helikopterin pervanesinin yarattığı rüzgarın yanan çam kozalaklarını çok uzaklara fırlattığı ve bu nedenle oralarda da yeni yangınların başlamasına sebep olduğu iddiası doğru mudur?

- Orman Genel Müdürlüğü’nün 09.03.2021 tarihinde ilan ettiği 5 adet yangın söndürme uçağı kiralama ihalesinde kiralanacak üç uçağın 10 ton su taşıma kapasiteli, iki uçağın ise 5 ton su taşıma kapasiteli olması şartının öngörüldüğü ve THK uçaklarının su taşıma kapasitesinin 4.900 litre olması nedeniyle THK’nın ihaleden elendiği iddiası doğru mudur?

- Günlük en az 1.5 saat uçuş garantisi verilen söndürme uçağı ihalesinin CMC Savunma Sanayi A.Ş’ye bırakıldığı ve bu firmanın Rusya’dan temin ettiği Beriyev-200 tipi uçaklara ödenen günlük kira bedelinin 442.000 TL olduğu iddiası doğru mudur?

- Söz konusu ihale sistemi nedeniyle 2 yılı aşkın süredir THK uçaklarının hangarlarda çürümeye terk edildiği iddiası doğru mudur?

- Dağlık alanlardaki yangına müdahalede küçük (kıvrak) söndürme uçaklarının daha faydalı olabileceği düşünüldüğünde, THK’nın ihale dışı bırakılarak kurumun küçük uçaklarından yararlanılmaması fahiş bir hata ve orman güvenliği açısından büyük bir zafiyet değil midir?

Kaynak: anka