DEVA Partisi Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı Helûn Fırat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kimse kusura bakmasın” diye duyurduğu gece saat 24.00’ten sonra getirilen müzik yasağı için, “Amaç koronavirüs ile mücadele değil, fırsatı değerlendirip ideolojik uygulamaları hayata geçirmek” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs pandemisinde normalleşme adımlarını açıklarken; eğlence mekanlarında gece 24.00’ten sonra müzik çalınamayacağı kararı için “Kimse kusura bakmasın” dedi.

DEVA Partisi Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı Helûn Fırat, yasağa ilişkin yazılı açıklamasında; müziğin, yalnızca bir eğlence aracı değil, kültürün taşıyıcısı, insanların üreterek ve erişerek “kendini gerçekleştirebildiği”, “nefes alabildiği”, “duygularını ifade edebildiği” bir sanat formu olduğunu belirtti. Fırat’ın açıklaması şöyle:

“Müziğin rahatsızlık yaratan bir unsur olarak değerlendirilmesi müzisyenlerimizi en basit tabirle rencide etmiş, müziğin iyileştirici gücüne inanan kamuoyunun vicdanını yaralamıştır. Toplumumuzun ciddi kısmının aşılanmış olacağı 1 Temmuz itibariyle müzikli mekânlara çalışma saati sınırlaması getirilmesi hukuka aykırıdır.

Her şeyden önce Cumhurbaşkanı veya İçişleri Bakanı’nın müzikli mekânlara çalışma saati kısıtlaması getirme yetkisi yoktur. İl hıfzıssıhha kurullarının yetkisi ise salgınla mücadele kapsamında alınabilecek tedbirlerden ibarettir. Müzikli mekânlara girişin aşı ve HES kodu şartına bağlı tutulması mümkündür. Böyle yapılmayarak saat kısıtlaması getirilmesi müzikli mekân sahiplerinin anayasal hakkı olan çalışma hürriyetlerinin ölçüsüz bir biçimde sınırlandırılması anlamına gelmektedir.”

“HATALI KARARDAN ACİLEN DÖNÜN”

Amacın koronavirüs ile mücadele değil, fırsatı değerlendirip ideolojik uygulamaları hayata geçirmek olduğu ‘kusura bakmasınlar’ ifadesiyle açıkça ortaya konmuştur” diyen Fırat, şu değerlendirmeyi yaptı:  

“Aşılama oranları göz önüne alınarak bütün mekânların açıldığı bir dönemde bu karar salgın önlemleri kapsamında değerlendirilemez. Müzikli mekânlara yapılan bu ayrımcılık asla kabul edilemez. Normalleşme dönemine ilişkin İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile bu hatalı karardan acilen dönülmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Kaynak: anka