Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fahiş fiyatların sorumlusu olarak zincir marketleri işaret etmesine tepki gösterdi. Aydemir, "Elektrik, doğalgaz, otoyol, köprü geçişleri, peki bu fiyatları kim arttırdı? Bunları da zincir marketler mi arttırdı? Bu fiyatları arttıran iktidarın kendisi. Asıl fahiş fiyatları siz uyguluyorsunuz" dedi.

DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Aydemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fahiş fiyat açıklamasını eleştirdi. 

"BU FİYATLARI ARTTIRAN BİR FİİL İKTİDARIN KENDİSİ"

Aydemir, "Daha önceki yıllarda zincir marketler ucuza mal veriyorlardı. O zaman zincir marketler iyiydi de şimdi fiyatlar yükselince mi zincir marketler kötü oldu?" diye sordu. 

Devletin fiyatını belirlediği ürünlerdeki fiyat artışına dikkat çeken Aydemir, "Yaş sebze meyvenin sadece yüzde 10-12'si civarı zincir marketlerde satılıyor. Yaş sebze meyvenin yüzde 70’i direk pazarlarda satılıyor. Peki zincir marketlerin satmadığı ürünlerin fiyatları da artıyor. Peki onlara ne diyeceksiniz? Özellikle devletin fiyatını kendisinin belirlediği ürünler var. Elektrik, doğalgaz, otoyol, köprü geçişleri, peki bu fiyatları kim arttırdı? Bunları da zincir marketler mi arttırdı? Bu fiyatları arttıran bir fiil iktidarın kendisi. O zaman niye arttırdınız? Asıl fahiş fiyatları siz uyguluyorsunuz" diye konuştu.

Denetim yapılmadığına dikkat çeken Aydemir, şunları söyledi: 

"İşte zincir marketler eğer yanlış yapıyorsa, tekelleşme, rekabeti önleme anlamında bir yanlış uygulamaları varsa, rekabet kurumunun işi bunu önlemektir. Eğer yine fahiş fiyatlar uygulanıyorsa Ticaret Bakanlığı vardır. Onun görevi bunları önlemektir. Kimi kime şikayet ediyoruz. Herhangi bir soruşturma açılmış mı? Bunlarla ilişkili bir denetim yapılmış da belli bir sonuçları mı alınmış? Bütün bunlar olmadan, bütün bunlarla ilgili herhangi bir bilgi olmadan zincir marketleri suçlamak, hakikaten akıl alır gibi değil. Bu marketlerden bazıları halka açık. Halka açık olan marketlerde iki günden beri borsa değerleri düştü. Aslında Sayın Cumhurbaşkanı bu anlamda borsa da manipülasyona sebep olmuyor mu?"

Kaynak: anka