DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen, Ağustos ayında iş kazalarında en az 4 maden işçisinin hayatını kaybettiğini ve en az 8 maden işçisinin yaralandığını açıkladı. Dev Maden-Sen’in araştırmasına göre, iş kazalarının en az 6’sı devlete bağlı kurumlarda yaşandı.

Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) "Ağustos Ayı Madenlerde Yaşanan İş Kazaları Raporu"nu açıkladı. Rapora göre, Ağustos ayında 12 iş kazası yaşandı. Buna göre, 4 maden işçisi hayatını kaybetti ve 8 maden işçisi yaralandı. İş kazalarının yarısının devlete bağlı kurumlarda yaşandığı açıklandı.

Dev.Maden-Sen'in, iş kazalarının İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’na uyulmadığı için yaşandığını belirterek yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Bu ay yaptığımız araştırmaların sonucunda en az 12 iş kazasına rastlandı ve bu iş kazalarının en az 6’sı devlete bağlı olan Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Müesseslerinde gerçekleşmiştir. 1 ay içerisinde devlete bağlı kurumlar da bile bu denli fazla iş kazası yaşanmasından İşçi Sağlığı ve İş Güveliği Kanunu’na önem verilmediğini anlamamız mümkündür.

Türkiye topraklarının her karışında maden olmasına ve devlet yeterli olarak kontrol edememesine rağmen hala ormanları, yaylaları talan ederek yeni madenler açılmasını istemektedir. Kurulan her Maden Ocağı yerel halkın yaşamsal faaliyetinin tehlike altına girmesine neden olmaktadır.

Dev Maden-Sen olarak; devlet kontrolünde olan maden ocakları başta olmak üzere tüm maden ocaklarında denetimler sağlamasını ve ormanlarımızın, yaylalarımızın rant uğruna talan edilmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz.”

Kaynak: anka